Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δωδέκατη διαδοχική πτώση για Nikkei

Η υποχώρηση της ιαπωνικής αγοράς για δωδέκατη διαδοχική συνεδρίαση οδηγεί τον Nikkei (-0,77%) στο μεγαλύτερο αρνητικό σερί για διάστημα 54 ετών, εντείνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών.

«Έτοιμες» να ολοκληρώσουν μία ακόμη εβδομάδα σημαντικής υποχώρησης εμφανίζονται οι ασιατικές αγορές, με τον Nikkei να κατακτά ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ, καθώς συμπληρώνει τη 12η διαδοχική αρνητική συνεδρίαση. Πρόκειται για το χειρότερο πτωτικό σερί του δείκτη σε διάστημα 54 ετών.

Η διαμόρφωση του πετρελαίου υψηλότερα από τα 146 δολάρια -παρά την ισχυρή αποκλιμάκωσή του στη συνέχεια- επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για πληθωρισμό και «αναιμική ανάπτυξη» όχι μόνο στην Ασία αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σαφώς το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι αρκετά περιορισμένο, δεδομένης της σημερινής αργίας στη Wall Street για τον εορτασμό της 4ης Ιουλίου.

Οριακές απώλειες 0,1% για τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας - Ειρηνικού, ο οποίος έχει σημειώσει πτώση 12% σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, ήτοι τη μεγαλύτερη από τις 8 Φεβρουαρίου 2008.

Στο 0,77% οι απώλειες για τον Nikkei, ο οποίος στο τελευταίο 12ήμερο καταγράφει πτώση 8,4%.

Στον αντίποδα σε ανοδική τροχιά βρίσκονται οι αγορές Αυστραλίας και Χονγκ Κονγκ με τους ASX και Hang Seng να ενισχύονται 1,10% και 1,28% αντίστοιχα.

Διαθέσεις σταθεροποίησης για την αγορά της Κίνας καθώς οι CSI 300 και Shenzhen Composite παραμένουν πρακτικά αμετάβλητοι, ενώ ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,5%.

Ήπιες αγοραστικές διαθέσεις καταγράφηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street, με τους επενδυτές να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση, δεδομένης και της σημερινής αργίας. Ο Dow Jones έκλεισε στις 11.288,54 μονάδες με άνοδο 0,65%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 0,27%, στις 2.245,38 μονάδες. Κέρδη 0,11% για τον S&P 500, στις 1.262,9 μονάδες.

Συνεδριάσεις «περιορισμένης εμβέλειας» αναμένονται για τις ευρωπαϊκές αγορές, με τα futures, αυτήν την ώρα -βάσει στοιχείων του πρακτορείου Reuters- να υποδεικνύουν σταθεροποίηση. Άνοδος έως και έξι μονάδες για τον DAX 30, πλησίον των τριών μονάδων για τον FTSE 100 και στις 10 μονάδες για τον CAC 40.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v