Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ώρα για επιστροφή σε Ινδία-Κίνα;

Παρά την κάθετη πτώση από την αρχή του έτους οι αγορές Ινδίας και Κίνας εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με υψηλότερο P/E σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ίσως η έκρηξη πληθωρισμού να τις προσγειώσει.

  • John Authers
Ώρα για επιστροφή σε Ινδία-Κίνα;
Αποτελεί πραγματικό πειρασμό να πιστεύεις ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στις ασιατικές μετοχές. Μετά το ωμό sell-off σε Ινδία και Κίνα φέτος, σαφώς οι αποτιμήσεις έχουν βελτιωθεί. Ίσως σε αυτό να οφείλεται και η ισχυρή αντιστροφή τάσεων των ινδικών μετοχών στη συνεδρίαση της Τετάρτης (2/7).

Όμως, ο ύπουλος συνδυασμός υψηλού πληθωρισμού και εξωφρενικών αποτιμήσεων, υποδεικνύει ότι οι συγκεκριμένες αγορές δεν μπορούν να «αναπαυθούν» ακόμη.

Ο πληθωρισμός είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για τα P/E. Για χρόνια οι επενδυτές χρησιμοποιούσαν τον «Κανόνα του 20» ως σημείο αναφοράς. Αυτό «μεταφράζεται» στο ότι το P/E μίας αγοράς θα πρέπει να βρίσκεται στο 20, με αφαίρεση του ποσοστού του πληθωρισμού. Ο εν λόγω κανόνας «έσπασε» στη δεκαετία του ’90 όταν τα P/E ξεπέρασαν το 20, αλλά η όλη ιδέα κατόρθωσε να επιζήσει.

Ο πληθωρισμός επιστρέφει ως ο μεγαλύτερος φόβος των αγορών. Αυτός ο φόβος πηγάζει από Ινδία και Κίνα. Τα επίσημα στοιχεία τοποθετούν, και για τις δύο χώρες, τον μέσο πληθωρισμό στο 8%. Πρόκειται για διπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με τον μέσο όρο των G7.

Εξετάζοντας τα P/E η κατάσταση εγείρει περισσότερες ανησυχίες. Η άνθηση των μετοχών Ινδίας – Κίνας (“Chindia”) στηρίχθηκε περισσότερο στα P/E παρά σε εξαιρετική πορεία της εταιρικής κερδοφορίας. Όταν έφθασε στο υψηλότερο επίπεδό της στις αρχές του έτους, τα P/E της ινδικής αγοράς ήταν διπλάσια από τα αντίστοιχα του δείκτη All Country World Index.

Η Κίνα βρίσκονταν ελαφρώς χαμηλότερα, έχοντας ενισχυθεί 90%. Πριν από τρία χρόνια και οι δύο διαπραγματεύονταν χαμηλότερα από τον μέσο όρο του παγκόσμιου P/E.

Ακόμη και μετά την πτώση 50% στην Κίνα και 25% στην Ινδία, το P/E διαπραγμάτευσης παραμένει υψηλότερο κατά 23% και 41% αντίστοιχα, σε σχέση με το παγκόσμιο. Εάν ο πληθωρισμός αποτελεί ανησυχία, όλα υποδεικνύουν ότι, κάποια στιγμή, τα P/E σε Ινδία, Κίνα αλλά και στην υπόλοιπη Ασία θα πρέπει να σταθεροποιηθούν χαμηλότερα από τον μέσο παγκόσμιο όρο.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v