Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα ύψη τα "στοιχήματα" για $200 το πετρέλαιο

Ο αριθμός των χρηματιστηριακών "στοιχημάτων" με call options ότι οι τιμές του πετρελαίου θα χτυπήσουν τα 200 δολάρια ανά βαρέλι πριν από το τέλος του έτους σχεδόν διπλασιάστηκε τον τελευταίο μήνα.

  • Javier Blas (Λονδίνο)
Στα ύψη τα στοιχήματα για $200 το πετρέλαιο
Ο αριθμός των χρηματιστηριακών "στοιχημάτων" ότι οι τιμές του πετρελαίου θα χτυπήσουν τα 200 δολάρια ανά βαρέλι πριν από το τέλος του έτους σχεδόν διπλασιάστηκε τον τελευταίο μήνα, σε μία ακόμη απόδειξη των κλιμακούμενων ανησυχιών για συνέχιση της κατακόρυφης ανόδου των τιμών βραχυπρόθεσμα.

Οι εύρωστες αγορές αυτών των call options -συμβόλαια που δίνουν στους κατόχους το δικαίωμα να αγοράσουν αργό πετρέλαιο σε προκαθορισμένη τιμή και ημερομηνία- γίνονται την ώρα που οι τιμές spot του πετρελαίου ανέρχονται σε νέα επίπεδα-ρεκόρ στα 146 περίπου δολάρια ανά βαρέλι.

Η Gazprom, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός, επανέλαβε χθες ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αναρριχηθούν στα 250 δολάρια, αν και οι περισσότεροι αξιωματούχοι του κλάδου απορρίπτουν αυτή την προοπτική.

Οι επενδυτές συρρέουν επίσης σε call options σε επίπεδα μεταξύ των 150 δολ. και των 175 δολ. και η μειοψηφία αγοράζει και τα αποκαλούμενα "λαχεία" στα 300 δολ. ανά βαρέλι.

Ο κ. Nauman Barakat της Macquarie στη Νέα Υόρκη επιβεβαιώνει ότι οι επενδυτές επανέρχονται με αγορές call options στα 300 δολάρια. "Πιστεύω ότι προβλέπουν κάποιου είδους σύγκρουση με το Ιράν", δηλώνει. "Ακόμη όμως και χωρίς κάτι τέτοιο, παραμένω "bull" και πιστεύω ότι θα κατακτηθούν τα 150 δολάρια αργά ή γρήγορα".

Ορισμένοι traders διασκεδάζουν τη σημασία των υψηλών τιμών στα call options, άλλοι όμως σημειώνουν ότι options που πέρυσι θεωρούνταν λαχεία αναφέρονταν σε τιμές χαμηλότερες από τη σημερινή τιμή του πετρελαίου.

Στο Nymex στην τελευταία μέτρηση μέσα στην εβδομάδα υπήρχαν 29.775 συμβόλαια για call options Δεκεμβρίου 2008 στα 200 δολ. ανά βαρέλι, αυξημένα κατά 87,5% σε σχέση με τον Ιούνιο. Από τις αρχές του έτους, το αποκαλούμενο "open interest" σε αυτά τα συμβόλαια έχει εκτιναχτεί 600%.

Την ίδια ώρα, οι πετρελαϊκές εταιρίες αγοράζουν put options -συμβόλαια που δίνουν στον κάτοχο το δικαίωμα πώλησης αργού πετρελαίου σε προκαθορισμένη τιμή και ημερομηνία- για να κλειδώσουν σε τιμές-ρεκόρ. Οι traders αναφέρουν ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για put options μεταγενέστερης παράδοσης φέτος και του χρόνου σε επίπεδα γύρω στα 110 - 120 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι traders δηλώνουν ότι η αύξηση στις αγορές call option καθρεφτίζει το γεγονός ότι οι καταναλωτές ενέργειας, όπως οι αεροπορικές επιχειρήσεις ή οι πάροχοι κοινωφελών υπηρεσιών, προφυλάσσουν τα ανοίγματά τους, ενώ οι χρηματιστηριακοί επενδυτές επιπλέον προσπαθούν να κερδοφορήσουν από πιθανή άνοδο.

Οι τραπεζίτες εμπορευμάτων λένε πως ορισμένοι καταναλωτές έχουν καταλήξει στο ότι οι τρέχουσες τιμές-ρεκόρ θα μείνουν κοντά μας, εγκαταλείποντας την ελπίδα ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν στα επίπεδα της περυσινής χρονιάς στα 60 - 70 δολάρια ανά βαρέλι.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v