Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει η νευρικότητα στις αγορές της Ασίας

Μικτά πρόσημα και περιορισμένες κινήσεις για τους περισσότερους δείκτες. Προβληματίζουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ιαπωνίας. Η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του κινεζικού γουάν από το 2007.

Τα απογοητευτικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία και η νέα υποχώρηση του κινεζικού νομίσματος είναι οι βασικές αιτίες για τις επιφυλακτικές κινήσεις στις ασιατικές αγορές.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,55% στις 14.841 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,25% στις 22.884 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με οριακή άνοδο 0,08% στις 1979 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX χαμηλότερα κατά 0,1% στις 5415 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,36% στις 2054 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,09% στις 2177 μονάδες.

Στις ΗΠΑ, ο S&Ρ 500 έκλεισε χθες σε νέο ρεκόρ αγγίζοντας τις 1.,854,34 μονάδες. Το θετικό κλίμα από τη Wall Street όμως, επισκιάστηκε από τις ειδήσεις για τις οικονομίες της Ασίας.

Οι περισσότεροι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ενόψει του επίσημου δείκτη δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον κινεζικό κλάδο μεταποίησης που ανακοινώνεται αύριο Σάββατο. Ο αντίστοιχος δείκτης της HSBC που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, κατρακύλησε σε χαμηλό 7 μηνών.

Στην Ιαπωνία, όπου στόχος της σαρωτικής πολιτικής του Σϊνζο Άμπε είναι η νίκη κατά του αποπληθωρισμού που έχει βαλτώσει τη χώρα εδώ και δύο δεκαετίες, ο πληθωρισμός έμεινε αμετάβλητος τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, διατηρήθηκε στο 1,3%, όσο και τον προηγούμενο μήνα. Κι ενώ είναι το υψηλότερο επίπεδο 5ετίας, οι αναλυτές δηλώνουν απογοητευμένοι που δεν υπήρξε έστω και μικρή βελτίωση και επισημαίνουν την ανάγκη για «τρίτο τόξο» μεταρρυθμίσεων.

«Νομίζουμε ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει» γράφουν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της Capital Economics και συμπληρώνουν: «ο εισαγόμενος πληθωρισμός έχει ήδη αρχίσει να υποχωρεί και είναι πιθανό να υποχωρήσει απότομα ακόμη και με σταδιακή αποδυνάμωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας».

Η κατάσταση περιπλέκεται από τη συνεχιζόμενη πτώση του κινεζικού γουάν, που αποκτά πλέον ιστορικές διαστάσεις. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας επιτρέπει για ένατη συνεχή ημέρα την υποχώρηση του νομίσματος. Σήμερα το γουάν υποχώρησε κατά 0,9% στα 6,1808 έναντι του δολαρίου, που είναι η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του νομίσματος από το 2007.  Η υποχώρηση αυτών των 9 συνεδριάσεων ανέρχεται στο 1,7%, ποσοστό αξιοσημείωτο εάν συνυπολογίσει κανείς πόσο σφιχτός ήταν μέχρι πρότινος ο έλεγχος του νομίσματος από την κεντρική τράπεζα.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v