Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στις αγορές της Ασίας

Νευρικότητα των επενδυτών για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Σε χαμηλό πέντε μηνών το ρούβλι και στροφή στα ασφαλή Treasuries. Σταθεροποιητικά το γουάν κοντά σε χαμηλό 7 μηνών και προβληματισμός για τις επόμενες κινήσεις του Πεκίνου.

Επιφυλακτικές κινήσεις καταγράφονται στα χρηματιστήρια της Ασίας με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως οι εξελίξεις στην Ουκρανία επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα. Το ρωσικό ρούβλι υποχωρεί σε χαμηλό 5 ετών έναντι του δολαρίου, ενώ η προσοχή στρέφεται και στο κινεζικό γουάν που ανακάμπτει μετά την πρωτοφανή υποχώρηση των τελευταίων συνεδριάσεων σε χαμηλό 7 μηνών.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,32% στις 14.923 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 1,28% στις 22.724 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε υψηλότερα κατά 0,39% στις 1978 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με απώλειες 0,48% στις 5.421 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,28% στις 2047 μονάδες, ενώ ο CSI 300 υποχωρεί κατά 0,43% στις 2154 μονάδες.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε να τεθούν σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις στη δυτική Ρωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία αναγκάζοντας την Ουάσιγκτον να προειδοποιήσει ότι ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση θα ήταν «σοβαρό λάθος». «Είναι προφανές ότι η στιγμή είναι κρίσιμη» εξηγεί ο Mitul Kotecha της Credit Agricole και συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερο αντίκτυπο, γιατί θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης». Το ρωσικό ρούβλι πάντως υποχώρησε σε χαμηλό 5ετίας έναντι του δολαρίου, στα 36,0600 και οι επενδυτές στράφηκαν και πάλι στην ασφάλεια των αμερικανικών ομολόγων με τις αποδόσεις των 10ετών Treasuries να υποχωρούν σε χαμηλό 3 εβδομάδων στο 2,662%.

Η προσοχή στρέφεται και στις κινήσεις της Κίνας στην αγορά συναλλάγματος. Οι αναλυτές ακόμη δεν έχουν καταλήξει γιατί η Λαϊκή Κεντρική Τράπεζα της Κίνας επέτρεψε κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις την υποχώρηση του γουάν σε χαμηλό 7 μηνών έναντι του δολαρίου. Σήμερα το κινεζικό νόμισμα κινείται σταθεροποιητικά, στα 6,1300 έναντι του δολαρίου σε απόσταση από το fixing των 6,1224 δολ. Αρκετοί trader υποπτεύονται ότι  με αυτό τον τρόπο οι κινεζικές αρχές προετοιμάζουν τις αγορές για νέες μεταρρυθμίσεις. «Είναι πιθανό να αναγνωρίζουν πλέον οι κινεζικές αρχές ότι η αποδυνάμωση του γουάν θα μπορούσε να δώσει ώθησης την οικονομία» δήλωσε ο Hirokazuy Yuiihama, της Daiwa Securities.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v