Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο οι αγορές της Ασίας

Ιδιαίτερα έντονες οι πιέσεις στα χρηματιστήρια της Κίνας. Παγώνουν τα δάνεια για τον κινεζικό κατασκευαστικό δάνειο. Νέα άνοδος για το γεν.

Πτωτικά κινούνται οι ασιατικές αγορές, που φαίνεται πως δεν επηρεάζονται από τη δέσμευση της G20 για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές. Εντονότερες είναι οι πιέσεις στην κινεζική αγορά καθώς κρατική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ορισμένες τράπεζες μείωσαν τη χορήγηση δανείων σε κατασκευαστές, ενώ παράλληλα επιβραδύνονται και οι τιμές των ακινήτων.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,19% στις 14.837 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 1,07% στις 22.326 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,45% στις 1949 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με οριακή άνοδο 0,01% στις 5450 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 1,76% στις 2.076 μονάδες και ο CSI 300 κατά 2,23% στις 2213  μονάδες.

Εντονότερες είναι οι πιέσεις στον κατασκευαστικό κλάδο και τις μετοχές των τραπεζών. Σύμφωνα με τη Shanghai Securities News,  η Industrial Bank of China και άλλες τράπεζες πάγωσαν τη χρηματοδότηση του κατασκευαστικού κλάδου και θα τηρήσουν αυτή την στάση μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

«Εγώ θα προτιμούσα να μην τοποθετηθώ σε μετοχές που επηρεάζονται σημαντικά από το ύψος των επιτοκίων γιατί ο πολιτικός κίνδυνος είναι υψηλός» εξηγεί ο Hong Hao της Bank of Communication International.

Σε αυτό το κλίμα, οι επενδυτές στρέφονται και πάλι στις «οάσεις» ασφαλείας, όπως είναι το γεν. Το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύθηκε στα 102,3 γεν έναντι του δολαρίου και στα 140,54 γεν έναντι του ευρώ, επηρεάζοντας αρνητικά τις μετοχές των εξαγωγικών εταιριών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v