Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΡΟΣΩΠΑ

Μ. Χατζηδάκης: Οι νέες προκλήσεις του 2008

Μ. Χατζηδάκης: Οι νέες προκλήσεις του 2008

Προϋποθέσεις μεγαλύτερης και επιθετικότερης συμμετοχής ξένων κεφαλαίων στον ελληνικό επιχειρηματικό στίβο αλλά και μεταβολές στην υφιστάμενη επιχειρηματική κουλτούρα ”κομίζουν” η εφαρμογή στην πράξη του νέου νόμου 2190, όπως επίσης και η λειτουργία της εσωτερικής αγοράς (MIFID). Γράφει ο Μ. Χατζηδάκης.

Tobias Levkovich: ”Επιστροφή” στις βασικές αξίες

Tobias Levkovich: ”Επιστροφή” στις βασικές αξίες

Την επιστροφή στις βασικές επενδυτικές αξίες, όπως στα θεμελιώδη των επιχειρήσεων και στην πορεία των μετοχικών αποτιμήσεων, συνιστά στους επενδυτές ο ”γκουρού” της Citigroup, κ. Tobias Levkovich, προσθέτοντας ότι τα εταιρικά κέρδη έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις στο 90% των περιπτώσεων στον S&P 500. Ποιους κλάδους προτιμά και σε ποιους συνιστά προσοχή.

Αυξημένη αβεβαιότητα στις αγορές

Αυξημένη αβεβαιότητα στις αγορές

Η χρηματοοικονομική διαταραχή των τελευταίων ημερών είναι εντελώς ιδιαίτερη και δυσχεραίνει την αξιολόγησή της, καθώς μπορεί να εξελιχθεί από μείζονα οικονομική κρίση με δρομολόγηση ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία (απαισιόδοξο σενάριο) μέχρι σε έναν παροδικό κλυδωνισμό των χρηματοοικονομικών αγορών (αισιόδοξο σενάριο). Τι απειλεί την παγκόσμια οικονομία και ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών. Γράφει ο κ. Δημήτρης Τζάνας.

MIFID: Οργανωμένη… αναρχία στις αγορές

MIFID: Οργανωμένη… αναρχία στις αγορές

Μικρά άτυπα χρηματιστήρια, ακόμη και συναλλαγές απευθείας μεταξύ χρηματοοικονομικών οίκων και των πελατών τους, φέρνει το νέο καθεστώς της MIFID στις χρηματιστηριακές αγορές, αλλάζοντας κατεστημένα δεκαετιών και δημιουργώντας νέες προκλήσεις στο θέμα της διαφάνειας και της προστασίας των επενδυτών.

Ανάπτυξη και κίνδυνοι για τον ανοδικό κύκλο

Ανάπτυξη και κίνδυνοι για τον ανοδικό κύκλο

Μετά τις πρόσφατες πιέσεις στις μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο και παρατηρώντας τον χαρακτήρα της αντίδρασης των αγορών προς αυτές, επιβεβαιώσαμε τη θέση μας ότι οι βασικοί παράγοντες της αισιοδοξίας, η αυξημένη ρευστότητα για επενδύσεις και η διάθεση για επιχειρηματικές συμφωνίες παραμένουν σταθεροί οδηγοί της θετικής τροχιάς (momentum) των αγορών. Γράφει ο Νίκος Χρυσοχοΐδης.

Στις ξένες αγορές το κλειδί της ανόδου

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κατέγραψε νέα υψηλά επταετίας, με καταλύτη ανόδου την πορεία των διεθνών αγορών. Στο πλαίσιο αυτό, είναι εύλογο το ερώτημα για τις προοπτικές συνέχισης της ανόδου στα διεθνή χρηματιστήρια. ”Ο κύκλος της ανόδου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί”, εκτιμά ο Ιωάννης Νοικοκυράκης, Υπεύθυνος Ανάλυσης Μετοχών της ΑΤΕ Χρηματιστηριακής, συνιστώντας ενεργό στρατηγική με κατοχύρωση κερδών και επιλεκτική αναδιάρθρωση.

Στις διεθνείς αγορές το κλειδί

Τα θεμελιώδη στοιχεία, η τάση εξωστρέφειας και οι προσδοκίες για τα μελλοντικά μεγέθη των εταιρειών δικαιολογούν σε ικανό βαθμό τις τρέχουσες αποτιμήσεις της εγχώριας αγοράς καθώς και υψηλότερες σε ορισμένες περιπτώσεις υποστηρίζει ο κ. Αριστοτέλης Νινιός, προσθέτοντας παράλληλα ότι τον πρώτο λόγο έχουν οι διεθνείς αγορές.

Κύπρος: Το Ελντοράντο του international banking

Σε πραγματικό Ελντοράντο εξελίσσεται για τις κυπριακές τράπεζες το international banking με αιχμή του δόρατος τις καταθέσεις από τη Ρωσία τονίζει ο κ. Θεοφάνης Λίβερας υπογραμμίζοντας πως η Τράπεζα Κύπρου ανοίγει θυγατρική στη Μόσχα και η Ελληνική Τράπεζα προτίθεται να ενισχύσει το εκεί υπάρχον γραφείο αντιπροσωπείας που διαθέτει. Θετικά δε αναμένει να επιδράσει η μείωση περιοριστικών όρων για τις καταθέσεις από την Κεντρική Τράπεζα.

”Απαιτείται διαφοροποιημένη στρατηγική”

Υπομονή χρειάζεται προκειμένου να αποσαφηνιστεί η ακριβέστερη τάση της αγοράς καθώς και να συνεκτιμηθούν πιθανά νέα δεδομένα, αλλά το σίγουρο είναι ότι οι αγορές έχουν εισέλθει σε φάση εντονότερων χρηματιστηριακών διακυμάνσεων. Επίσης, ο βαθμός συσχέτισης μεταξύ των αγορών έχει αυξηθεί, ενώ αρνητικό στοιχείο αποτελεί και το γεγονός ότι αυξήθηκε σημαντικά risk premium. Γράφει ο κ. Σπ. Παπαθανασίου.

Πώς θα επιστρέψουν οι ιδιώτες στη Σοφοκλέους;

Η έλλειψη διαθεσίμων, η οικονομική ανασφάλεια, η χαμηλή επενδυτική παιδεία και ο υψηλός βαθμός καχυποψίας για το χρηματιστήριο (λόγω 1999) είναι μερικοί από τους λόγους που κρατούν τους επενδυτές μακριά από τη Σοφοκλέους, επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Τζάνας, Σύμβουλος Επενδύσεων της Proton Bank. Πού εντοπίζει ο ίδιος τα εργαλεία για την... υγιή επιστροφή τους;

”Ευκαιρία για κατοχύρωση υπεραξιών”

Ενδιαφέρουσα η συγκυρία για τη Σοφοκλέους

Προοπτική ενίσχυσης της ανόδου για το 2007

Συντηρείται το θετικό κλίμα

Δίκαιη η αποτίμηση της αγοράς

Προβληματίζουν οι εισφορές των αλλοδαπών Α/Κ

Τι βλέπουν οι ξένοι και επενδύουν

Σε μακροχρόνιο ανοδικό κύκλο η Σοφοκλέους

Ραντεβού το Σεπτέμβρη; Μάλλον όχι!

Άμυνα στις ”κακοτοπιές” των ημερών

v