Π. Καβουρόπουλος: Καλό το 2007 για μετοχικά Α/Κ

Ιδιαίτερα ικανοποιητικές αποδόσεις για 5ο συνεχόμενο έτος εμφάνισαν τα μετοχικά Α/Κ τονίζει ο Γενικός Σύμβουλος της ΕΘΕ, Π. Καβουρόπουλος. Ωστόσο, ο θεσμός πρέπει να υποστηριχτεί και να αξιοποιηθεί για το ασφαλιστικό σύστημα.

  • του Π. Καβουρόπουλου*
Π. Καβουρόπουλος: Καλό το 2007 για μετοχικά Α/Κ
Tο 2007 ήταν από κάθε άποψη ένας εξαιρετικός χρόνος για τους επενδυτές σε ελληνικά αμοιβαία κεφάλαια μετοχικού χαρακτήρα.

Μάλιστα, το 2007 ήταν το πέμπτο κατά σειρά έτος πολύ ικανοποιητικών αποτελεσμάτων γι’ αυτήν την ομάδα αμοιβαίων κεφαλαίων, αφού οι σωρευτικές αποδόσεις που σημείωσαν αυτό το χρονικό διάστημα ήταν κάτι περισσότερο από καλές και επιβράβευσαν με το παραπάνω τους επενδυτές οι οποίοι είχαν το κατάλληλο γι’ αυτήν την κατηγορία επενδυτικό προφίλ, δηλαδή μεσομακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που τηρεί η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, κατά το 2007 τα 56 μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού που είχαν σε λειτουργία οι 22 εταιρίες διαχείρισης σημείωσαν μέση ετήσια απόδοση 15,76%, έναντι απόδοσης του Γενικού Δείκτη ύψους 17,86%, ενώ 17 μετοχικά Α/Κ εσωτερικού υπερέβησαν εκείνη του Γενικού Δείκτη με αποδόσεις από 18,42% έως 26,15%.

Σημειώνουμε επίσης ότι η μέση σωρευτική απόδοση των μετοχικών Α/Κ εσωτερικού γι’ αυτό το χρονικό διάστημα ήταν πολύ ικανοποιητική και ανήλθε σε 111,53%.

Μια άλλη κατηγορία Αμοιβαίων Κεφαλαίων που έχει και αυτή κάποιο μετοχικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι πρέπει να επενδύει το 10% - 65% του ενεργητικού της σε μετοχές, είναι τα μικτά αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία είναι εκτεθειμένα πολύ λιγότερο από τα αμιγή μετοχικά στους κινδύνους της αγοράς. Και αυτή η κατηγορία που απευθύνεται σε συντηρητικούς επενδυτές σημείωσε κατά το 2007 πολύ καλές αποδόσεις (μέση ετήσια απόδοση για τα μικτά εσωτερικού 7,72%).

Οι σωρευτικές αποδόσεις αυτής της κατηγορίας για το ως άνω χρονικό διάστημα ήταν επίσης αξιόλογες (51,19%).

Κι ενώ τα αποτελέσματα αυτά ήταν εξαιρετικά για τους επενδυτές τόσο των μετοχικών όσο και των μικτών αμοιβαίων κεφαλαίων, το επενδυτικό κοινό δεν είχε την ανάλογη συμπεριφορά απέναντί τους.

Και τούτο γιατί οι Έλληνες επενδυτές απέφυγαν τις τοποθετήσεις τόσο σε μετοχικές αξίες όσο και σε μετοχικά και μικτά Α/Κ, ενώ παράλληλα οι υφιστάμενοι μεριδιούχοι ρευστοποίησαν πρόωρα τα μερίδιά τους διακατεχόμενοι από το φοβικό σύνδρομο της χρηματιστηριακής κρίσης του 1999, με αποτέλεσμα να μην επωφεληθούν από τις υψηλές αποδόσεις όλου του ανωτέρω χρονικού διαστήματος που αναλυτικά παρουσιάσαμε.

Βεβαίως, υπάρχουν και άλλες αιτίες γι’ αυτήν τη συμπεριφορά των επενδυτών, όπως π.χ. η ελλιπής ενημέρωσή τους, η δομή των δικτύων πωλήσεων, η ανεπάρκεια των ενημερωτικών εντύπων κ.λπ., που σημαίνει ότι δεν πρέπει να ενοχοποιούμε μόνο αυτούς για τη στάση τους.

Γεγονός πάντως είναι ότι ο πολύ καλός επενδυτικός θεσμός των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, που διαθέτει μεγάλο αριθμό πλεονεκτημάτων και ευδοκιμεί σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, χρειάζεται να υποστηριχτεί και να βρει και στη χώρα μας ανάλογη θέση, εκτός του ότι πρέπει να αξιοποιηθεί και έως ένα σημαντικό βοήθημα για τη λειτουργία του ασφαλιστικού μας συστήματος.

*Γενικός Σύμβουλος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v