"Οι κλασικές επενδύσεις αντίδοτο στην κρίση"

Τα παραδοσιακά μοντέλα επενδύσεων λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και μειώνουν τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν οι επενδυτές, ιδίως εν μέσω βαθιάς ύφεσης και κρίσης στο τραπεζικό σύστημα. Γράφει ο Θ. Κρίντας.

  • του Θεόδωρου Κρίντα*
Οι κλασικές επενδύσεις αντίδοτο στην κρίση
Δύο παράγοντες τροφοδοτούν την παγκόσμια ανησυχία αλλά και την πορεία των χρηματαγορών και των κεφαλαιαγορών:

Πρώτον, η παγκόσμια ύφεση, την οποία βιώνουμε ολοένα και περισσότερο το τελευταίο διάστημα, είτε συμμετέχουμε είτε όχι στην παραγωγική διαδικασία. Η πτώση του ρυθμού ανάπτυξης σε όλους τους τομείς της οικονομίας, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, η πτώση της ζήτησης για το σύνολο των παραγόμενων προϊόντων και τα υψηλά επιτόκια είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της.

Δεύτερον, η ανησυχία ενισχύεται και από τη βαθιά κρίση του τραπεζικού συστήματος, η οποία δεν αφορά μόνο στην έλλειψη εμπιστοσύνης που παρατηρείται από πλευράς πελατείας, αλλά και στον κλυδωνισμό εμπιστοσύνης μεταξύ των ίδιων των τραπεζών.

Σε αυτό το σημείο τίθεται το ερώτημα για το αν θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα και μαζί του θα συμπαρασύρει τις χρηματαγορές στο σύνολό τους.

Η απάντηση δεν μπορεί να είναι καταφατική. Αν εμείς που είμαστε μέρος του πυρήνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις εξισορρόπησης της αγοράς, τότε καλύτερα να αποχωρήσουμε. Η αγορά θα βρει τα νέα επίπεδα ισορροπίας, απλώς χρειάζεται χρόνο και διεξόδους. Σε αυτή τη διαδρομή συμπεριλαμβάνεται το κράτος, τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα και όλοι εμείς που αποτελούμε την οικονομία.

Παρατηρούμε με ικανοποίηση ότι οι βασικοί φορείς του συστήματος είναι σε εγρήγορση. Τα παθήματα του παρελθόντος έχουν δράσει ευεργετικά στα αντανακλαστικά των συμμετεχόντων. Από τη μία το κράτος άμεσα λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα (ενίσχυση ρευστότητας, μείωση επιτοκίων, αγορές μετοχών προβληματικών τραπεζών) και από την άλλη τα πιστωτικά ιδρύματα αναλαμβάνουν τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για να περιορίσουν την έκθεσή τους στον κίνδυνο. Τέλος, τα διευρυμένα forum κρατών επιδεικνύουν μεγάλη ευαισθησία σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και έχουν τη διάθεση να προβούν στη λήψη δραστικών μέτρων για τη διέξοδο από την κρίση.

Αφού λοιπόν το κράτος και οι τράπεζες επιδεικνύουν την αμεσότητα και τα αντανακλαστικά που απαιτούνται, εμείς οι συμμετέχοντες σε αυτή την αγορά πώς μπορούμε να συνεισφέρουμε; Πώς μπορεί να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη του επενδυτή που βλέπει τη δική του περιουσία ή του περιγύρου του να χάνεται και μάλιστα θεωρεί κατά κύριο λόγο υπεύθυνα τα καταρτισμένα και έμπειρα στελέχη της αγοράς;

Η απάντηση βρίσκεται στην παράδοση. Πάντα σε περιόδους κρίσεων ανεξαρτήτως φύσης, το παραδοσιακό στοιχείο αναζητάται για να ανακουφίσει ή για να δώσει λύσεις. Ένα τέτοιο παραδοσιακό επενδυτικό εργαλείο που καλείται να λάβει τη θέση που του αρμόζει είναι τα αμοιβαία κεφάλαια.

Τα αμοιβαία κεφάλαια, που εξαιτίας της απουσίας ουσιαστικής και αποτελεσματικής προώθησης έχασε μερίδιο όλα αυτά τα χρόνια από την πληθώρα δυσνόητων και περίπλοκων επενδυτικών προϊόντων. Κυρίως το ελλιπές marketing έχει φέρει τον αξιόπιστο και σχετικά χαμηλού κινδύνου κλάδο των αμοιβαίων κεφαλαίων σε συρρίκνωση και ίσως αυτή η δύσκολη περίοδος που διανύουμε να αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία για την ανάδειξή του.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους μας ότι μηχανή παραγωγής χρήματος δεν υπάρχει. Έχοντας υπόψη ότι διαχρονικά τα κλασικά μοντέλα είναι αυτά που λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και διακρίνονται για το χαμηλότερο επίπεδο κινδύνου, η επιλογή επενδυτικών εργαλείων όπως τα αμοιβαία κεφάλαια αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη κίνηση.

Τα αμοιβαία κεφάλαια προσφέρουν την πολυτέλεια σε έναν μικροεπενδυτή να συμμετάσχει σε μεγάλα χαρτοφυλάκια που χαρακτηρίζονται για τη διαφοροποίησή τους σε επίπεδο τόσο χρεογράφων όσο και επενδυτικού χρονικού ορίζοντα και δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο ενός ιδιαίτερα αυστηρού νομοθετικού πλαισίου.

Είναι υποχρέωση όλων των φορέων της αγοράς να επαναφέρουν την αξία των βασικών αρχών, ξεκινώντας από τη μεταφορά της γνώσης και της εμπειρίας τους στους απλούς επενδυτές.

Ίσως τελικά προϊόντα όπως τα αμοιβαία κεφάλαια να λειτουργήσουν σαν αντίδοτο στην επερχόμενη ασφαλιστική κρίση...

* Ο κ. Θεόδωρος Ν. Κρίντας είναι διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Management ΑΕΔΑΚ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v