Άνοδος 0,54% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την προηγούμενη εβδομάδα

Την εβδομάδα που πέρασε η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων με αργά, αλλά σταθερά βήματα, ξεκίνησε μία πορεία επαναπροσέγγισης του Ενεργητικού στα επίπεδα έναρξης έτους, καθώς ενισχύθηκε κατά 0,54% και διαμορφώθηκε στα 6,578 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου για την αγορά των Α/Κ την περίοδο 30/5/2018 – 6/6/2018

Με διαφορετική ρότα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ξεκίνησε ο Ιούνιος, χαρίζοντας χαμόγελα και υποσχέσεις για τους Ελληνικούς τίτλους και παράλληλα για την αγορά των Α/Κ. Η τελευταία, μάλιστα, έχει μεγάλο βαθμό διασύνδεσης με αυτούς, καθώς σχεδόν το ήμισυ του Ενεργητικού αποτελείται από κατηγορίες που δραστηριοποιούνται σε τέτοιου τύπου τίτλους.

Αναλυτικότερα, την εβδομάδα που πέρασε η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων με αργά, αλλά σταθερά βήματα, ξεκίνησε μία πορεία επαναπροσέγγισης του Ενεργητικού στα επίπεδα έναρξης έτους, καθώς ενισχύθηκε κατά 0,54% και διαμορφώθηκε στα 6,578 δις €. Η διαδικασία αυτή οφείλεται αποκλειστικά και μόνον σε θετικές αποδόσεις, καθώς τα μερίδια κινήθηκαν πτωτικά -0,14% και αντιστοιχούν σε αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών αξίας 8,093 εκατ. €. Είναι ξεκάθαρο πλέον, ότι η αγορά σε μεσο-βραχυπρόθεσμο διάστημα (περί των τελευταίων δύο μηνών) έχει βρεθεί σε περίοδο ρευστοποιήσεων, με αποτέλεσμα, μάλιστα, από την αρχή του έτους το ισοζύγιο να έχει περάσει πλέον σε αρνητική αξία, της τάξεως των 12,093 εκατ. € (υπενθυμίζουμε ότι εντός του έτους οι εισροές είχαν ξεπεράσει τα 70 εκατ. €). Για να μην υπάρξει, όμως, στρέβλωση της αγοράς θα θέλαμε να παρατηρήσουμε ότι ναι μεν είναι στενάχωρο το γεγονός ότι από την αρχή της χρονιάς έχουν κυριαρχήσει πλέον οι ρευστοποιήσεις, είναι όμως επιθυμητές, λόγω του ότι ο κύριος όγκος τους πραγματοποιείται στις δύο κατηγορίες με Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων και μεγάλο μέρος τους μεταφέρεται σε κατηγορίες με ξεκάθαρο επενδυτικό ενδιαφέρον (πχ, Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας, Funds of Funds, κλπ).

Σε επίπεδο μέσης εβδομαδιαίας απόδοσης το πρόσημο ήταν θετικό κατά 0,39%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 11 έκλεισαν με ζημιές και οι 9 με κέρδη. Σε μέση αρνητική απόδοση ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -1,33%, το ένα Α/Κ που δραστηριοποιείται σε Κρατικά Ομόλογα Αναπτυσσομένων Χωρών με -0,69% και τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με -0,53%. Στον αντίποδα, την υψηλότερη μέση ανοδική απόδοση επέτυχαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 3,84% και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 3,40%, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο το εύρος των απωλειών που υπέστησαν τον «ταραχώδη» Μάιο, λόγω των γεγονότων της Follie και της πολιτικής αναστάτωσης σε Ιταλία και Ισπανία. Ακολούθησαν σε κέρδη τα Funds of Funds Μετοχικά με 0,99%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών και η συναλλακτική αξία κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα. Η επενδυτική διάθεση των μεριδιούχων χαρακτηρίζεται από μικτή προς αρνητική. Ο κύριος όγκος των εκροών έλαβε χώρα στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 4,944 εκατ. €, στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 3,490 εκατ. € και στα συγγενή Διαχείρισης Διαθεσίμων με 3,069 εκατ. €. Ακολούθησαν σε ρευστοποιήσεις τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,194 εκατ. € (μία από τις ελάχιστες εβδομάδες του 2018 που η εν λόγω κατηγορία σημείωσε αρνητικό ισοζύγιο).

Αντιθέτως, σε εισροές ηγήθηκαν τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 3,321 εκατ. € (κάτι τέτοιο είχε να συμβεί σχεδόν δύο χρόνια), τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 3,241 εκατ. € και τα Funds of Funds Μικτά με 812 χιλ € - οι τελευταίες δύο κατηγορίες σχεδόν κάθε εβδομάδα έχουν θετικό ισοζύγιο στη διάρκεια του έτους.

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v