Α/Κ: Μικρή άνοδος 0,11% στα υπό διαχείριση κεφάλαια την Δευτέρα

Στη διάρκεια της Δευτέρας, η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων σημείωσε μικρή άνοδο 0,11% και διαμορφώθηκε στα 6,595 δις €. Αντιθέτως, ο ρυθμός μεριδίων ήταν πτωτικός -0,02% και αντιστοιχεί σε αισθητή αξία εκροών, της τάξεως των 3,486 εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 4/6/2018

Με αργά, αλλά διαδοχικά βήματα, προσπαθεί το Ενεργητικό της αγοράς των Α/Κ να απεγκλωβισθεί από τα χαμηλά έτους και να επαναπροσεγγίσει την αξία που είχε στην έναρξη του έτους. Η κίνηση αυτή γίνεται με αρωγό τις αποδόσεις των Α/Κ σε αντιδιαστολή με την κινητικότητα των μεριδιούχων, που πλέον η αγορά έχει περάσει σε περίοδο ρευστοποιήσεων. Θα υπενθυμίσουμε, όμως, για πολλοστή φορά ότι οι εκροές αυτές είναι μεν «στενάχωρες», αλλά καθόλου ανησυχητικές, καθώς ο κύριος όγκος τους πραγματοποιείται στις δύο κατηγορίες Διαχείρισης Διαθεσίμων και σημαντικό μερίδιό τους μεταφέρεται προς κατηγορίας με περισσότερο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Αναλυτικότερα, στη διάρκεια της Δευτέρας, η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων σημείωσε μικρή άνοδο 0,11% και διαμορφώθηκε στα 6,595 δις €. Αντιθέτως, ο ρυθμός μεριδίων ήταν πτωτικός -0,02% και αντιστοιχεί σε αισθητή αξία εκροών, της τάξεως των 3,486 εκατ. €.

Η μέση απόδοση της αγοράς ήταν επίσης θετική, περί του 0,11%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 13 έκλεισαν με κέρδη, οι 6 με ζημιές και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση ενίσχυση καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,70%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,51% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 0,28%. Το πρόσημο μέσης αρνητικής απόδοσης κυμάνθηκε σε στενό εύρος: από -0,20% (Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή) έως και -0,03% (Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης).

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών, ήταν μεσαία συναλλακτικής αξίας, αλλά κυριάρχησε η διάθεση των ρευστοποιήσεων. Ο μεγαλύτερος όγκος εκροών έλαβε χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,184 εκατ. €, στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 793 χιλ. €, στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 769 χιλ. €, στα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 688 χιλ. € και στα Funds of Funds Μετοχικά με 585 χιλ. €.

Οι εισροές στα Funds of Funds Μικτά με 195 χιλ. €, στα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 141 χιλ. € και στα Μικτά Α/Κ με 105 χιλ. €, απλώς περιόρισαν το μέγεθος του αρνητικού ισοζυγίου.

Οριακής αξίας συμμετοχές στα Ομολογιακά και Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας, με 59 και 16 χιλ. €, αντιστοίχως.

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v