Νέα πτώση στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός μεριδίων ήταν ανοδικός 0,01%, το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών κατέγραψε μικρή πτωτική αξία -1,755 εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 17/5/2018

Νέα υποχώρηση -0,17% του Ενεργητικού στη διάρκεια της Πέμπτης διαμόρφωσε την αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων στα 6,637 δις €. Παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός μεριδίων ήταν ανοδικός 0,01%, το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών κατέγραψε μικρή πτωτική αξία -1,755 εκατ. €. Ως προς τις εκροές των τελευταίων ημερών είναι φανερό, πλέον, ότι υπάρχει σημαντική μετακίνηση κεφαλαίων από τις κατηγορίες των Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων προς τα Μετοχικά και Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας.

Ειδικότερα στην χθεσινή ημέρα, ο κύριος όγκος των εκροών έλαβε χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 2,434 εκατ. €, στα συγγενή Βραχ. Διάρκειας με 928 χιλ. € και στα Funds of Funds Μετοχικά με 447 χιλ. €. Αντιθέτως, σημαντικές εισροές στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 1,454 εκατ. € και στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 955 χιλ. €. Ακολούθησαν σε απόσταση τα Funds of Funds Μικτά με 191 χιλ. €. Σε συνδυασμό με την κινητικότητα και στις υπόλοιπες κατηγορίες, θα χαρακτηρίζαμε την επενδυτική διάθεση μικτή προς θετική.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης το πρόσημο της αγοράς ήταν οριακά «προς τα κάτω», κατά -0,10%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 16 σημείωσαν μικρές ζημιές, οι 3 κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Την υψηλότερη μέση υποχώρηση καθαρών τιμών υπέστησαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,49%, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -0,35% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,34%. Οι τρεις κατηγορίες που σημείωσαν θετικό πρόσημο μέσης απόδοσης ήταν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,43%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 0,20% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,04%.

Το Ενεργητικό σε σχέση με την έναρξη του έτους παραμένει για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σε αρνητικά επίπεδα και οι απώλειές του διευρύνθηκαν σε -0,30%. Η θετική τροχιά των μεριδίων είναι αμετάβλητη και κινείται περί του 1,41%.Επίσης, στο ισοζύγιο εισροών/εκροών υπερτερεί η αξία των συμμετοχών με 21,478 εκατ. €, πιεσμένη όμως σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με πριν έναν μήνα.

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v