Απώλειες 0,61% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Παρά τη συνέχιση του «κακού» κλίματος στο ΧΑ και των Ιταλικών πολιτικών γεγονότων που επηρέασαν τόσο τα Ευρωπαϊκά, όσο και τα Ελληνικά ομόλογα, οι εισροές στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας και στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας συνεχίζονται με αδιάκοπτο ρυθμό.

  • του Κώστα Σιαμπράκου

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 16/5/2018

Τρία ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της χθεσινής ημέρας:

α) Οι υψηλές μέσες αρνητικές αποδόσεις στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -1,37%, στα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -1,36%, στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -1,18% και στα Μικτά Α/Κ -0,72% (συνολικό μερίδιο αγοράς των εν λόγω κατηγοριών 43,27%) οδήγησαν το Ενεργητικό σε έντονες ημερήσιες απώλειες -0,61% και το διαμόρφωσαν στα 6,648 δις €. Ως αποτέλεσμα ήταν η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων σε σχέση με την έναρξη της χρονιάς να καταγράψει οριακά αρνητικό πρόσημο -0,14% (υπενθυμίζουμε ότι περί τα τέλη Ιανουαρίου είχε σημειώσει υψηλά έτους 4,66%).

β) Παρά τη συνέχιση του «κακού» κλίματος στο ΧΑ και των Ιταλικών πολιτικών γεγονότων που επηρέασαν τόσο τα Ευρωπαϊκά, όσο και τα Ελληνικά ομόλογα, οι εισροές στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας και στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας συνεχίζονται με αδιάκοπτο ρυθμό. Την Τετάρτη, στα μεν πρώτα υπήρξαν συμμετοχές μεριδίων αξίας 292 χιλ. €, στα δε δεύτερα αξίας 1,253 εκατ. €. Εύλογα βγαίνει το συμπέρασμα, ότι οι μεριδιούχοι συνεχίζουν να πιστεύουν σε αναμονή υψηλών μελλοντικών αποδόσεων από το εσωτερικό. Οι εν λόγω, άλλωστε κατηγορίες, μαζί με τα Funds of Funds Μικτά – χθεσινές εισροές 580 χιλ € - είναι που μονοπωλούν (στην μέχρι στιγμής διάρκεια της χρονιάς) το επενδυτικό ενδιαφέρον.

γ) Υπήρξε ανακατάταξη στα μερίδια αγοράς. Για πρώτη φορά στην ιστορία τους τα Funds of Funds Μικτά πέρασαν στην 4η θέση, με ποσοστό 10,43%. Ξεπέρασαν, δηλ., στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, που υποχώρησαν στην 5η θέση με 10,39% (θεωρούμε ότι το γεγονός είναι περιστασιακό και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας θα ενισχύσουν και πάλι το μερίδιο αγοράς τους – χωρίς βέβαια αυτό να μειώνει στο ελάχιστο τη σημασία των υψηλών εισροών που πραγματοποιούνται στα Funds of Funds Μικτά από την αρχή του έτους.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης το πρόσημο της αγοράς ήταν οριακά πτωτικο -0,05%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 13 έκλεισαν με κέρδη, οι 6 με ζημιές και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση θετική απόδοση ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 1,26%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,89% και τα Funds of Funds Μετοχικά με 0,67%.

 

 Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v