Άνοδος 0,13% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης το πρόσημο της αγοράς ήταν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ανοδικό κατά 0,19%.

  • του Κώστα Σιαμπράκου

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 10/5/2018

Μικρή άνοδο Ενεργητικού 0,13% σημείωσε η αγορά των Α/Κ στη διάρκεια της Πέμπτης και διαμορφώθηκε στα 6,726 δις €. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που η αγορά επέτυχε θετικό πρόσημο εντός του Μαΐου, που μέχρις στιγμής αποδεικνύεται ένας «δύσκολος» μήνας. Ο ρυθμός μεριδίων ήταν πτωτικός -0,02% και αντιστοιχεί σε χαμηλή αξία εκροών 1,737 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης το πρόσημο της αγοράς ήταν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ανοδικό κατά 0,19%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, μόνον μία έκλεισε με ζημιές (Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,15%), οι 3 παρέμειναν αμετάβλητες (Σύνθετα Α/Κ Absolute Return, Διαχείρισης Διαθεσίμων και τα συγγενή Βραχ. Διάρκειας) και οι υπόλοιπες 17 επέτυχαν κέρδη. Την υψηλότερη μέση ενίσχυση καθαρών τιμών επέτυχαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,86%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,70%, το ένα Ομολογιακό Α/Κ που δραστηριοποιείται σε κρατικά ομόλογα Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,58% και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 0,37%. Γενικότερα, όλες οι κατηγορίες Ομολογιακών Α/Κ, εχθές, επέτυχαν ανοδικές αποδόσεις διακόπτοντας ένα 5νθήμρο αρνητικών αποδόσεων.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν άκρως υποτονική, η δε συναλλακτική αξία ανήλθε (σχεδόν) στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους. Υπήρξαν κατηγορίες με μηδενικό όγκο συναλλαγών, ενώ στις περισσότερες η αξία «με την βία» άγγιξε διψήφια νούμερα. Ουσιαστικά το αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών οφείλεται στις ρευστοποιήσεις στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων, που κινήθηκαν περί των 1,577 εκατ. €. Ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 293 χιλ. €.

Μόνον τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας και τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών είχαν εισροές άξιες αναφοράς, Τα μεν πρώτα με 312 χιλ. €, τα δε δεύτερα με 91 χιλ. €.

Το ισοζύγιο των Ομολογιακών Α/Κ Ελλάδας ήταν σχεδόν μηδενικό (συν 2 χιλ. €, μόλις).

Η αύξηση του Ενεργητικού της αγοράς σε σχέση με την έναρξη του έτους ενισχύθηκε σε 1,03%.

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v