Πτώση για δεύτερη μέρα στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Το Ενεργητικό κατέγραψε αισθητές απώλειες της τάξεως του -0,46% και διαμορφώθηκε στα 6,752 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 3/5/2018

Παραμένει το αρνητικό ξεκίνημα του Μαΐου για την αγορά των Α/Κ, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα το Ενεργητικό κατέγραψε αισθητές απώλειες της τάξεως του -0,46% και διαμορφώθηκε στα 6,752 δις €. Τα μερίδια επανήλθαν σε αυξητικό ρυθμό, καταγράφοντας άνοδο 0,03%, που αντιστοιχεί σε θετικό ισοζύγιο εισροών/εκροών αξίας 2,673 εκατ. €.

Ως εκ τούτου η κύρια αιτία της πτώσης της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων κατά 31,145 εκατ. € ήταν η αρνητική μέση απόδοση -0,39% της αγοράς. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 14 κατέγραψαν ζημιές, οι 5 οριακά κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε πτωτικό πρόσημο μέσης απόδοσης πρωτοστάτησαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη -2,31% και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -1,81%. Σε συνδυασμό με τις μέσες απώλειες των Μικτών Α/Κ με -0,69% και των Ομολογιακών Α/Κ Ελλάδας με -0,41%, ήταν οι κύριοι εκφραστές της μείωσης του Ενεργητικού, λόγω του υψηλού μεριδίου αγοράς τους (43,92%).Αισθητή ήταν, επίσης, η μέση υποχώρηση καθαρών τιμών των Μετοχικών Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,79% και των Μετοχικών Α/Κ Διεθνών με -0,53%. Στον αντίποδα, το πρόσημο μέσης θετικής απόδοσης κινήθηκε σε πολύ στενό εύρος: από 0,01% (Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων) έως και 0,17% (Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών).

Η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν περιορισμένης συναλλακτικής αξίας. Το θετικό ισοζύγιο της αγοράς ουσιαστικά οφείλεται στις έντονες εισροές στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 4,612 εκατ. €, διατηρώντας το 8μηνο επενδυτικό ενδιαφέρον εκ μέρους των μεριδιούχων. Ακολούθησαν σε αξία συμμετοχών τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 197 χιλ. € και τα Funds of Funds Μικτά με 146 χιλ. €. Αντιθέτως, σε εκροές ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,537 εκατ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 379 χιλ. € και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 295 χιλ. €.

Με οριακές εισροές 51 εκατ. € έκλεισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας.

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v