Πτώση 0,12% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Παρά την ανοδική ένταση των μεριδίων κατά 0,05%, το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών σημείωσε αμελητέα αρνητική αξία της τάξεως των 662 χιλ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 2/5/2018

Με σχετική ηρεμία ξεκίνησε η πρώτη εργάσιμη ημέρα του Μαΐου για την αγορά των Α/Κ. Αναλυτικότερα, το Ενεργητικό υπέστη μικρή υποχώρηση -0,12% και διαμορφώθηκε στα 6,783 δις €. Παρά την ανοδική ένταση των μεριδίων κατά 0,05%, το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών σημείωσε αμελητέα αρνητική αξία της τάξεως των 662 χιλ. €.

Η μέση απόδοση της αγοράς παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη (οριακό θετικό πρόσημο 0,01%), παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 10 κινήθηκαν με κέρδη, οι 7 με ζημιές και 3 παρέμειναν με μηδενική απόδοση (Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης, Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου και Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας). Σε μέση άνοδο καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,95%, τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,56% και τα Funds of Funds Μετοχικά με 0,38%.

Αντιθέτως, την υψηλότερη μέση αρνητική απόδοση κατέγραψαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -1,04%, το ένα Α/Κ που δραστηριοποιείται σε Κρατικά Ομόλογα Αναπτυσσομένων Χωρών με -0,53% και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -0,38%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο (σχεδόν) των κατηγοριών, αλλά η συναλλακτική αξία ήταν ιδιαιτέρως χαμηλή. Η επενδυτική διάθεση ήταν μικτού χαρακτήρα. Ο μεγαλύτερος όγκος εκροών έλαβε χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,777 εκατ. €. Σε απόσταση ακολούθησαν τα Funds of Funds Ομολογιακά με 174 χιλ. € και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 168 χιλ. €. Στον αντίποδα, τις υψηλότερες εισροές είχαν οι κατηγορίες που μονοπωλούν – μέχρι στιγμής – από την αρχή του έτους το επενδυτικό ενδιαφέρον: τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 563 χιλ. €, τα Funds of Funds Μικτά με 361 χιλ. € και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 337 χιλ. €.

Από την έναρξη του 2017, το Ενεργητικό καταγράφει άνοδο 1,90%, τα μερίδια 1,50%, οι δε εισροές παραμένουν σημαντικές, αλλά έχουν περιοριστεί πλέον, στα 40,468 εκατ. €.

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v