Οριακή άνοδος στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης το πρόσημο της αγοράς ήταν ανοδικό κατά 0,13%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 9 έκλεισαν με κέρδη, οι υπόλοιπες 9 με ζημιές και μία παρέμεινε αμετάβλητη.

  • του Κώστα Σιαμπράκου

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 8/5/2018

Η Τρίτη ήταν πρώτη ημέρα από την αρχή του Μαΐου που η αγορά των Α/Κ κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο – έστω και οριακό 0,04% - και να διαμορφωθεί στα 6,718 δις €. Η κίνηση των μεριδίων ήταν πτωτική -0,02% και αντιστοιχεί σε αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών 3,471 εκατ. €. Το γεγονός των ρευστοποιήσεων δεν κρίνεται ως ανησυχητικό, καθώς ο κύριος όγκος τους πραγματοποιήθηκε στις δύο κατηγορίες που αφορούν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης το πρόσημο της αγοράς ήταν ανοδικό κατά 0,13%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 9 έκλεισαν με κέρδη, οι υπόλοιπες 9 με ζημιές και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Την υψηλότερη μέση ενίσχυση καθαρών τιμών επέτυχαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 1,35%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,85% και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,68%. Στον αντίποδα, σε μέσες απώλειες ξεχώρισε το ένα Α/Κ που δραστηριοποιείται σε κρατικά ομόλογα Αναπτυσσομένων Χωρών με -0,34% και ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -0,31% και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με -0,27%.

Παρά το πτωτικό ισοζύγιο η διάθεση των μεριδιούχων δεν κρίνεται εξ ολοκλήρου αρνητική, αλλά μικτή (με κάποιες περισσότερες διαθέσεις ρευστοποιήσεων σε ορισμένες επενδυτικές κατηγορίες). Τούτο διότι, η μεγαλύτερη αξία εκροών έλαβε χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων και στα συγγενή Βραχ. Διάρκειας με 1,959 και 1,171 εκατ. €, αντιστοίχως. Τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή, ήταν η τρίτη στη σειρά κατηγορία, με ρευστοποιήσεις 929 χιλ. €.

Αντιθέτως, σε εισροές ξεχώρισαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 665 χιλ. €, τα Funds of Funds Μικτά με 480 χιλ. € και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 182 χιλ. €.

Η κατάταξη των 5 κατηγοριών με τα υψηλότερα μερίδια αγοράς έναντι του Ενεργητικού δεν διαφοροποιήθηκε: Μικτά Α/Κ 20,56%, Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας 12,68%, Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων 12%, Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας 12,38% και Funds of Funds Μικτά 10,24% ( με τα τελευταία να ενδυναμώνουν όλο και πιο πολύ τα ποσοστά τους).

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v