Πτώση 0,49% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Το Ενεργητικό διαμορφώθηκε στα 6,719 δις €, με ποσοστιαία μείωση -0,49%. Τα μερίδια κινήθηκαν σε παράλληλη πορεία -0,02%, αλλά αντιστοιχούν σε χαμηλής αξίας 1,045 εκατ. € αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών.

  • του Κώστα Σιαμπράκου

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 4/5/2018

Με δυσκολίες διανύει η αγορά των Α/Κ τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, καθώς καθημερινά καταγράφει αρνητικό πρόσημο ως προς την αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων. Η υποχώρηση, μάλιστα, του Ενεργητικού προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από πτωτικές αποδόσεις και ειδικότερα από τις κατηγορίες που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα σε Ελληνικούς μετοχικούς και ομολογιακούς τίτλους.

Αναλυτικότερα, στη διάρκεια της Παρασκευής, το Ενεργητικό διαμορφώθηκε στα 6,719 δις €, με ποσοστιαία μείωση -0,49%. Τα μερίδια κινήθηκαν σε παράλληλη πορεία -0,02%, αλλά αντιστοιχούν σε χαμηλής αξίας 1,045 εκατ. € αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών.

Το πρόσημο μέσης απόδοσης του συνόλου της αγοράς ήταν οριακά πτωτικό -0,02%, καθώς η ανομοιογένεια των Α/Κ εξουδετέρωσε τις απώλειες. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 9 έκλεισαν με ζημιές, οι 8 με κέρδη και 2 παρέμειναν αμετάβλητες (Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης, Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας). Σε μέση υποχώρηση καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -1,38%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -1,13%, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -0,86% και τα Μικτά Α/Κ με -0,54%. Αντιθέτως, με την υψηλότερη θετική μέση απόδοση κινήθηκαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 1,40%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 1,01% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 0,90%.

Η συναλλακτική αξία παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, η δε επενδυτική διάθεση των μεριδιούχων ήταν κυρίως αρνητική. Ο μεγαλύτερος όγκος ρευστοποιήσεων έλαβε χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 881 χιλ. €, στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 489 χιλ. €, στα Διαχείρισης Διαθεσίμων με 289 χιλ. € και στα Μικτά Α/Κ με 242 χιλ. €. Στον αντίποδα, εισροές αισθητής αξίας υπήρξαν μόνον στα Funds of Funds Μικτά με 914 χιλ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 540 χιλ. €.

Μικρής αξίας εκροές 143 χιλ. € στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας, αναμένοντας την αντίδραση των μεριδιούχων στα νέα δεδομένα, λόγω των αρνητικών γεγονότων της Παρασκευής στο ΧΑ σε αντιδιαστολή με την θετική εξέλιξη των τραπεζικών stress test και την Ελληνική αναβάθμιση.

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v