Πτώση 0,26% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων διαμορφώθηκε στα 6,620 δις €, η οποία σε σχέση με την έναρξη του έτους είναι μειωμένη κατά -0,56%.

  • του Κώστα Σιαμπράκου

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 18/5/2018

Κύριο χαρακτηριστικό της Παρασκευής ήταν η υψηλή αξία ρευστοποιήσεων, της τάξεως των 5,156 εκατ. €, που ήταν αποτέλεσμα τόσο της αρνητικής ημερήσιας επενδυτικής διάθεσης των μεριδιούχων, όσο και των πτωτικών αποδόσεων. Οι εκροές αυτές αντιστοιχούν σε υποχώρηση μεριδίων -0,01% και πτώση Ενεργητικού -0,26%.

Η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων διαμορφώθηκε στα 6,620 δις €, η οποία σε σχέση με την έναρξη του έτους είναι μειωμένη κατά -0,56%. Σε επίπεδο έτους, τα μερίδια συνεχίζουν να κινούνται σε θετική τροχιά 1,40%, αλλά η πτωτική πορεία των τελευταίων ημερών παραμένει αμείωτη. Σε παράλληλη κίνηση και το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών, που ναι μεν είναι θετικό κατά 16,323 εκατ. €, αλλά σε μεγάλη απόσταση πλέον από τα υψηλά έτους (άνω των 70 εκατ. €.)

Το πρόσημο της μέσης ημερήσιας απόδοσης ήταν αρνητικό -0,15%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 12 έκλεισαν με ζημιές, οι 7 με οριακά κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση υποχώρηση καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,78%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,69% και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -0,50%. Το πρόσημο μέσης θετικής απόδοσης κινήθηκε σε ιδιαίτερα στενό εύρος: από 0,01% (Funds of Funds Μικτά, Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων) έως και 0,11% (Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης).

Σε μία ημέρα έντονων ρευστοποιήσεων η συναλλακτική αξία σε αρκετές κατηγορίες ήταν υψηλή. Ο μεγαλύτερος όγκος εκροών έλαβε χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 2,210 εκατ. € στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 1,931 εκατ. €, στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 1,231 εκατ. € και στα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 586 χιλ. €.

Οι εισροές στα Funds of Funds Μικτά με 828 χιλ. €, στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 330 χιλ. € και στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 138 χιλ. €, απλώς περιόρισαν το εύρος απωλειών του τελικού ισοζυγίου.

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v