Άνοδος 0,41% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 12 έκλεισαν με ζημιές και οι 8 με κέρδη.

  • του Κώστα Σιαμπράκου

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 30/5/2018

Με ανακούφιση υποδέχθηκε η αγορά των Α/Κ την χθεσινή άνοδο των Ελληνικών ομολογιακών και μετοχικών τίτλων, καθώς οι αποδόσεις των ανάλογων κατηγοριών υποβοήθησαν τα μέγιστα στην άνοδο του Ενεργητικού κατά 0,41% και στην διαμόρφωσή του στα 6,542 δις €. Αντιστρόφως ανάλογη ήταν η πορεία των μεριδίων, που σημείωσαν έντονη ημερήσια υποχώρηση -0,07%, που αντιστοιχεί σε αισθητές εκροές αξίας 5,666 εκατ. €.

Τελικά, πράγματι ο φετινός Μάιος ήταν «άσχημος» για την αγορά των Α/Κ. Εκτός του γεγονότος ότι το Ενεργητικό κατέγραψε χαμηλά έτους (-2,13% στις 28/5), το κλείσιμο του μήνα επεφύλαξε ακόμη μία αρνητική έκπληξη: για πρώτη φορά εντός του 2018 το ισοζύγιο εισροών/εκροών έκλεισε πτωτικό, με ρευστοποιήσεις αξίας 3,400 εκατ. €.

Στην τελευταία μας παρατήρηση θα θέλαμε να εστιάσουμε ακόμη περισσότερο, καθώς ναι μεν είναι στενάχωρο να υπάρχουν εκροές ,αλλά στην τωρινή περίπτωση τα πράγματα είναι εκ διαμέτρου αντίθετα. Τούτο διότι ο κύριος όγκος των ρευστοποιήσεων, από την έναρξη του έτους, λαμβάνει χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας και ανέρχεται σε 117,195 εκατ. €. Αρκετά, μάλιστα από τα κεφάλαια αυτά μεταφέρονται προς κατηγορίες με μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ σε συνδυασμό με τις εισροές αξίας 74,373 εκατ. € στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων απομακρύνονται οι ανησυχίες ως προς τα Ελληνικά μακροοικονομικά δρώμενα. Στο συμπέρασμα αυτό συνηγορεί και η κινητικότητα στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας, με εισροές 33,140 εκατ. € (αυτό είχε να συμβεί πολλά έτη) και στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, με εισροές 30,146 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης, το πρόσημο της αγοράς ήταν ανοδικό κατά 0,19%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 12 έκλεισαν με ζημιές και οι 8 με κέρδη. Σε μέση άνοδο καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 1,34%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,32% και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 1,08%, ενώ σε μέση αρνητική απόδοση τα Funds of Funds Μετοχικά με -0,63%, τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με -0,43% και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,32%.

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v