Α/Κ: Πτώση 1,23% στην αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων την Τρίτη

Οι χθεσινές έντονες ημερήσιες απώλειες της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων ανήλθαν σε -1,23% και οφείλονται πρωτίστως στις αρνητικές αποδόσεις και δευτερευόντως σε ρευστοποιήσεις μεριδίων.

  • του Κώστα Σιαμπράκου

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 29/5/2018

Οι ισχυρές απώλειες που κατέγραψαν οι αγορές στη διάρκεια της Τρίτης, εν μέσω πολιτικών ανησυχιών για την Ιταλία και την Ισπανία (παράδοξο, αλλά φαίνεται σαν να υποτιμούμε το γεγονός ότι η 31η Μαΐου, ουσιαστικά, είναι η τελευταία ημέρα παράτασης των εμπορικών δασμών – ζήτημα στο οποίο ακόμη δεν έχουν βρεθεί λύσεις), οδήγησαν το Ενεργητικό της αγοράς των Α/Κ σε νέα χαμηλά έτους, που αγγίζουν το -2,13%.

Οι χθεσινές έντονες ημερήσιες απώλειες της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων ανήλθαν σε -1,23% και οφείλονται πρωτίστως στις αρνητικές αποδόσεις και δευτερευόντως σε ρευστοποιήσεις μεριδίων. Παρότι τα τελευταία κινήθηκαν με μηδενικό ρυθμό μεταβολής, το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν πτωτικό κατά 2,628 εκατ. €. Η αξία των εισροών από την αρχή του έτους συρρικνώθηκε πλέον, μόλις, στα 1,667 εκατ. € - υπενθυμίζουμε ότι ξεπερνούσαν τα 70 εκατ. € προ διμήνου. Βέβαια, ο κύριος όγκος των εκροών του τελευταίου διαστήματος λαμβάνει χώρα στις δύο κατηγορίες που αφορούν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως θετικό, καθώς παρατηρείται μεταφορά κεφαλαίων σε κατηγορίες επενδυτικού ενδιαφέροντος (με την μερίδα το λέοντος να ανήκει στα Ομολογιακά και Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας, όπως και στα Funds of Funds Μικτά).

Το πρόσημο της χθεσινής ημερήσιας απόδοσης ήταν αρνητικό, περί του -0,59%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 13 έκλεισαν με ζημιές, οι 6 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Την υψηλότερη μέση υποχώρηση καθαρών τιμών υπέστησαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -2,32%, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -2,24%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -2,06% και τα Μικτά Α/Κ με -1,59%. Σε μέση θετική απόδοση ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,31%, τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 0,20% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,17%.

Η συναλλακτική αξία εκ μέρους των μεριδιούχων κρίνεται ως ικανοποιητική, η δε επενδυτική διάθεση αρνητική. Ο μεγαλύτερος όγκος εκροών έλαβε χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,997 εκατ. € και στα συγγενή Βραχ. Διάρκειας με 540 χιλ. €. Ακολούθησαν τα Μικτά Α/Κ με 323 χιλ. €. Ουσιαστικές εισροές είχαν μόνον τα Funds of Funds Μικτά με 780 χιλ. €.

Μικρής αξίας συμμετοχές (80 χιλ. €) για τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, έναντι χαμηλής αξίας εξαγορών στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας (125 χιλ. €).

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v