Πτώση 0,59% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Η Παρασκευή χαρακτηρίστηκε από χαμηλή συναλλακτική αξία, θετική διάθεση επένδυσης και εμπιστοσύνη στα Μετοχικά και Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, που έκλεισαν με νέες εισροές.

  • του Κώστα Σιαμπράκου

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 25/5/2018

Ο «κακός» φετινός Μάιος αφήνει τελικά τα διαπιστευτήριά του, καθώς την Παρασκευή η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων υποχώρησε σε ποσοστιαία χαμηλά έτους -0,91% (και όπως όλα δείχνουν μέχρι να τελειώσει ο μήνας οι απώλειες θα έχουν ενισχυθεί). Η ημερήσια πτώση του Ενεργητικού ανήλθε σε -0,59% και οφείλεται, σχεδόν εξ ολοκλήρου, σε αρνητικές μέσες αποδόσεις – κυρίως των κατηγοριών που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα σε Ελληνικούς τίτλους.

Παρά το γεγονός ότι τα μερίδια κινήθηκαν θετικά 0,03%, το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν οριακά πτωτικό κατά 357 χιλ. €. Η Παρασκευή χαρακτηρίστηκε από χαμηλή συναλλακτική αξία, θετική διάθεση επένδυσης και εμπιστοσύνη στα Μετοχικά και Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, που έκλεισαν με νέες εισροές.

Η μέση απόδοση της αγοράς ήταν αρνητική -0,25%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 10 έκλεισαν με κέρδη, οι 9 με ζημιές και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση θετική απόδοση ξεχώρισαν τα Funds of Funds Μετοχικά με 0,36%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,21% και τα Funds of Funds Ομολογιακά με 0,16%. Αντιθέτως, οι μέσες απώλειες καθαρών τιμών ήταν πιο έντονες, με υψηλότερες αυτές των Μετοχικών Α/Κ Ελλάδας με -1,73%, των 2 Μετοχικών Α/Κ Δείκτη με -1,56%, των Ομολογιακών Α/Κ Ελλάδας με -0,91% και των Μικτών Α/Κ με -0,75%.

Το αρνητικό τελικό ισοζύγιο οφείλεται πρωτίστως στις εκροές των Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,605 εκατ. €. Ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 410 χιλ. € και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 254 χιλ. €. Ο μεγαλύτερος όγκος εισροών έλαβε χώρα στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 883 χιλ. €, στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 376 χιλ. € και στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 338 χιλ. €.

Οι 5 κατηγορίες με τα υψηλότερα μερίδια αγοράς παραμένουν οι ίδιες, με συνεχείς καθημερινές εναλλαγές στην κατάταξη μεταξύ των Ομολογιακών Α/Κ Ελλάδας και των Funds of Funds Μικτών, που την Παρασκευή έκλεισαν με ίδιο ποσοστό 10,54% επί του συνολικού Ενεργητικού. Στην πρώτη θέση παραμένουν τα Μικτά Α/Κ με 20,36%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 12,20% και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 12,03%.

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v