Άνοδος 0,59% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Το δυναμικό ξέσπασμα του ΧΑ σε συνδυασμό με την ανοδική κίνηση των διεθνών τίτλων οδήγησε το Ενεργητικό σε σημαντική άνοδο 0,59% και το διαμόρφωσε στα 6,588 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 1/6/2018

Η πρώτη ημέρα του Ιουνίου «πρόσφερε χαμόγελα» και αισιοδοξία στους επενδυτές που δραστηριοποιούνται σε Ελληνικούς τίτλους και τους γέμισε με ελπίδα ότι ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού δύναται να έχει διαφορετικό πρόσωπο από αυτό του Μαΐου. Το δυναμικό ξέσπασμα του ΧΑ σε συνδυασμό με την ανοδική κίνηση των διεθνών τίτλων οδήγησε το Ενεργητικό σε σημαντική άνοδο 0,59% και το διαμόρφωσε στα 6,588 δις €. Η κίνηση των μεριδίων είχε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση, καθώς ήταν πτωτική -0,02% και οδήγησε σε αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών αξίας 2,632 δις €.

Το μέσο πρόσημο απόδοσης κυμάνθηκε ανοδικά και σε ισόποσα (σχεδόν) επίπεδα με αυτό του Ενεργητικού, δηλ. περί του 0,56%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, μόνον μία έκλεισε με ζημιές (ουσιαστικά ένα μόνον Α/Κ, που δραστηριοποιείται σε Κρατικά Ομόλογα Αναπτυσσομένων Χωρών, με -0,11%), μία παρέμεινε αμετάβλητη και οι υπόλοιπες 18 σημείωσαν κέρδη. Την υψηλότερη μέση ενίσχυση καθαρών τιμών επέτυχαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 2,71%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 2,37%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 1,11% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 0,92%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών, αλλά η συναλλακτική αξία κυμάνθηκε από μέτρια προς χαμηλά επίπεδα. Η επενδυτική διάθεση χαρακτηρίζεται ως μικτή προς αρνητική. Το πτωτικό ισοζύγιο, ουσιαστικά, οφείλεται στις εκροές στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,334 εκατ. € και στα συγγενή Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,208 εκατ. €. Ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 617 χιλ. €. Αντιθέτως, σε εισροές ξεχώρισαν τα Funds of Funds Μικτά με 430 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 367 χιλ. €.

Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας είχαν σχεδόν αμετάβλητο ισοζύγιο (οριακές εκροές 14 χιλ. €).

Σε μερίδιο αγοράς έναντι του Ενεργητικού τα Funds of Funds Μικτά διατηρούν την 4η θέση έναντι των 5ης των Ομολογιακών Α/Κ Ελλάδας, που τα ξεπέρασαν εντός του προηγούμενου μήνα. Τα Μικτά Α/Κ εξακολουθούν να ηγούνται σε μερίδιο αγοράς με 20,42% και ακολουθούν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 12,45% και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 11,99%.

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v