Αμοιβαία Κεφάλαια: Βελτίωση στην εικόνα του ενεργητικού σε ετήσια βάση

Η εικόνα του Ενεργητικού σε ετήσια βάση έχει παρουσιάσει βελτίωση της τάξεως του 2,21% στη διάρκεια του Νοεμβρίου.

Ανάλυση της ATTICA WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 22/11/2016

Οι κατηγορίες που σχετίζονται με την Ελληνική Κεφαλαιαγορά συνεχίζουν να δίνουν ώθηση στο Ενεργητικό του Θεσμού των Α/Κ και να απορροφούν συνεχώς τις εκροές μεριδίων. Ως αποτέλεσμα είχαμε την έντονη χθεσινή άνοδο των υπό διαχείριση κεφαλαίων κατά 0,50%, όπου διαμορφώθηκαν στα 6,588 δις €. Παρά την οριακή άνοδο των μεριδίων κατά 0,02%, το ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν για μία ακόμη ημέρα αρνητικό, σημειώνοντας εκροές κεφαλαίων μικρής αξίας 262 χιλ. €.

Η εικόνα του Ενεργητικού σε ετήσια βάση έχει παρουσιάσει βελτίωση της τάξεως του 2,21% στη διάρκεια του Νοεμβρίου. Οι ετήσιες απώλειες ανέρχονται πλέον σε -8,99% έναντι -11,20% στα τέλη του προηγούμενου μήνα. Δυστυχώς όμως ο ρυθμός εξαγορών μεριδίων συνεχίζεται. Οι απώλειές τους σε ετήσια βάση ανέρχονται σε -11,06% και οι εκροές κεφαλαίων στα 847,490 εκατ. €.

Οι 21 κατηγορίες Α/Κ κινήθηκαν θετικά στο σύνολό τους και έκλεισαν με αξιοσημείωτη μέση απόδοση 0,48%, παρά την ανομοιογένειά τους. Τα Α/Κ που δραστηριοποιούνται στο ΧΑ είχαν για μία ακόμη ημέρα την «τιμητική τους». Υψηλή μέση απόδοση για τα 4 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη 2,34% και για τα 30 Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας 2,22%. Σε συνδυασμό με τη θετική μέση απόδοση 0,84% των Μικτών Α/Κ και 0,16% των Ομολογιακών Α/Κ Ελλάδας ώθησαν το Ενεργητικό «προς τα πάνω», καθώς οι εν λόγω κατηγορίες αποτελούν το 1/3 των υπό διαχείριση κεφαλαίων.

Σε επίπεδο εισροών/ εκροών οι κατηγορίες των Α/Κ κινήθηκαν μικτά, χωρίς όμως να καταφέρουν να καταγράψουν αυξητικό ισοζύγιο. Τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας σημείωσαν αξία εκροών 1,13 εκατ. € και ακολούθησαν τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 187 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 125 χιλ. €. Στον αντίποδα σε εισροές ξεχώρισαν τα Funds of Funds Μετοχικά με 427 χιλ. €, τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 414 χιλ € (για δεύτερη ημέρα χωρίς ένταση συμμετοχών) και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 288 χιλ. €.

Εκ διαμέτρου αντίθετη συμπεριφορά είχαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με εισροές 252 χιλ € έναντι εκροών αξίας 175 χιλ. € στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας, που δείχνουν να μην μπορούν να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον παρά την ανοδική κίνηση του ΧΑ.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v