Άνοδος 0,35% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Η ανοδική τάση προήλθε εξ ολοκλήρου από θετικές αποδόσεις των Α/Κ, καθώς τα μερίδια κινήθηκαν πτωτικά κατά -0,05%, που αντιστοιχούν σε εκροές αξίας 3,178 εκατ. €.

Ανάλυση της ATTICA WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ.  για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 17/11/2016    

Το β εξάμ. του 2016 θα πρέπει να εγγραφεί στα ιστορικά πρακτικά ως μία από τις πιο ανθεκτικές περιόδους του Θεσμού των Α/Κ.

Πράγματι, στη διάρκεια του εν λόγω διαστήματος, το Ενεργητικό των Α/Κ αποδεικνύεται «εφτάψυχο». Άλλοτε η άνοδος των Μετοχικών Α/Κ που δραστηριοποιούνται σε τίτλους του Εξωτερικού, άλλοτε η άνοδος των διεθνών ομολογιακών τίτλων και άλλοτε η άνοδος των τίτλων της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, απορροφούν με τον έναν ή άλλο τρόπο τις συνεχείς εξαγορές μεριδίων και εκροές κεφαλαίων. Αυτή άλλωστε είναι η μαγεία τόσο Θεσμού των Α/Κ που στοχεύει πραγματικά στη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων, τόσο μέσω κλαδικής, όσο και γεωγραφικής κατανομής.

Ακριβώς αυτή ήταν η εικόνα και της χθεσινής ημέρας. Το Ενεργητικό διαμορφώθηκε στα 6,500 δις σημειώνοντας αισθητή άνοδο 0,35%. Η ανοδική τάση προήλθε εξ ολοκλήρου από θετικές αποδόσεις των Α/Κ, καθώς τα μερίδια κινήθηκαν πτωτικά κατά -0,05%, που αντιστοιχούν σε εκροές αξίας 3,178 εκατ. €.

Η μέση απόδοση της αγοράς των Α/Κ, δηλ των 21 κατηγοριών, έκλεισε θετικά κατά 0,25%, παρά την ανομοιογένειά τους. Ήταν η σειρά των Α/Κ που σχετίζονται με την Ελληνική Κεφαλαιαγορά να συνεισφέρουν στην απορρόφηση των εκροών. Αναλυτικότερα τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας έκλεισαν με μέση απόδοση 1,70%, τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 1,32%, τα Μικτά Α/Κ με 0,73% και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 0,52%. Είναι εύλογο, ότι οι σημαντικές αποδόσεις στις κατηγορίες που αποτελούν το 1/3 των υπό διαχείριση κεφαλαίων συνεισφέρουν τα μέγιστα στο Ενεργητικό. Οι αρνητικές μέσες αποδόσεις στις διάφορες κατηγορίες ήταν οριακές.

Η φθίνουσα πορεία στο ισοζύγιο συμμετοχών/εξαγορών κυριάρχησε. Οι κατηγορίες με τον μεγαλύτερο όγκο εκροών ήταν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 2,166 εκατ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 908 χιλ. €. Για να μην υπάρξει στρέβλωση της αγοράς, η εν λόγω κατηγορία, θα παρέμενε σχεδόν αμετάβλητη, καθώς οι εξαγορές μεριδίων έγιναν σε ένα μόνον Α/Κ, το ATTICA Ομολογιών Εσωτερικού. Εισροές στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων αξίας 1,190 εκατ. € και στα Μικτά Α/Κ και Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης αξίας 265 χιλ. € σε έκαστη κατηγορία.
Οι αριθμός των Α/Κ υπό διαχείριση μειώθηκε από 263 σε 262 Α/Κ.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών         

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v