Άνοδος 0,79% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Το Ενεργητικό εκτινάχθηκε στα 6,459 δισ. €, με έντονη ημερήσια άνοδο της τάξεως του 0,79% και να (ξανα)αποκτήσει ένα μικρό «δίχτυ ασφαλείας» από το ψυχολογικό όριο των 6,400 δις €.

Ανάλυση της ATTICA WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 7/11/2016

Ιδιαιτέρως χαμογελαστή ήταν η Δευτέρα για τον την αγορά των Α/Κ. Τα κύρια γεγονότα που έφεραν τα χαμόγελα ήταν η επόμενη ημέρα του ανασχηματισμού της Ελληνικής κυβέρνησης, η βραχυπρόθεσμη ανακούφιση των αγορών με την μη δίωξη της Κλίντον για τα περίφημα emails και η απουσία σοβαρών εκροών κεφαλαίων από τον Θεσμό. Αποτέλεσμα ήταν το Ενεργητικό να εκτιναχθεί στα 6,459 δις €, με έντονη ημερήσια άνοδο της τάξεως του 0,79% και να (ξανα)αποκτήσει ένα μικρό «δίχτυ ασφαλείας» από το ψυχολογικό όριο των 6,400 δις €.

Οι 21 κατηγορίες Α/Κ έκλεισαν όλες ανεξαιρέτως ανοδικά και παρά την ανομοιογένειά τους επέτυχαν υψηλή θετική μέση απόδοση 0,81%. Την μεγαλύτερη μέση άνοδο 2.13% σημείωσαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής. Όμως, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στις κατηγορίες που δραστηριοποιούνται ή σχετίζονται με τα δρώμενα της Ελληνικής αγοράς. Τα 18 Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας επέτυχαν υψηλότατη μέση απόδοση 1,75%, συνεχίζοντας το «ράλι» των τελευταίων ημερών.

Τα 4 Μετοχικά Δείκτη είχαν εξέλιξη μέσων καθαρών τιμών 1,50%, τα 30 Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας 1,14% και τα 33 Μικτά Α/Κ 1,32%. Οι 4 αυτές κατηγορίες αθροιστικά κατέχουν το 33,59% του μεριδίου αγοράς των υπό διαχείριση κεφαλαίων, οπότε συνεισέφεραν τα μέγιστα στην άνοδο του Ενεργητικού. Τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 1,58% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 1,53%, ξεχώρισαν επίσης σε μέσες αποδόσεις.

Ο οριακά αυξητικός ρυθμός μεριδίων 0,02% δεν οδήγησε τελικά σε θετικό ισοζύγιο εισροών/εκροών. Αντιθέτως, οι εξαγορές μεριδίων έλαβαν χώρα σε Α/Κ με υψηλές καθαρές τιμές, με αποτέλεσμα να υπάρξουν ανεπαίσθητες εκροές κεφαλαίων αξίας 548 χιλ. €. Το τελευταίο 10ήμερο οι μεριδιούχοι συμπεριφέρνονται με μία επενδυτική «στάση αναμονής» ως προς τον Θεσμό. Το γεγονός είναι ικανοποιητικό, καθώς έχουν σταματήσει βραχυπρόθεσμα οι εκροές που είχαν παρατηρηθεί σε όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά ακόμη δεν μας δείχνει πιθανή αλλαγή τάσης.

Τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας και τα Funds of Finds Μικτά υπέστησαν τις μεγαλύτερες εκροές αξίας 1,798 εκατ. € και 375 χιλ. €, αντιστοίχως. Στον αντίποδα, εισροές στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων αξίας 1,955 εκατ. € και στα Διεθνή Ομολογιακά Α/Κ 417 χιλ. €. Τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας είχαν εισροές για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, αλλά μικρής αξίας, μόλις 51 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v