Πτώση 0,14% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης οι 21 κατηγορίες Α/Κ, παρά την ανομοιογένειά τους, κατέγραψαν υψηλό αρνητικό πρόσημο -0,60%.

Ανάλυση της ATTICA WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 2/11/2016

Δυο ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της χθεσινής ημέρας στην αγορά των Α/Κ: η επιστροφή των εκροών, που μάλιστα ήταν κατά πολύ υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο σερί των τριήμερων εισροών, και οι μεγάλες ημερήσιες μέσες αρνητικές αποδόσεις. Αποτέλεσμα αυτών των δύο παραγόντων ήταν το Ενεργητικό να διαμορφωθεί στα 6,415 δις €, σημειώνοντας αισθητή υποχώρηση κατά -0,14%, με σχεδόν ισόποση μείωση μεριδίων κατά -0,13%.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης οι 21 κατηγορίες Α/Κ, παρά την ανομοιογένειά τους, κατέγραψαν υψηλό αρνητικό πρόσημο -0,60%. Μόνον 4 κατηγορίες Α/Κ είχαν θετική εξέλιξη μέσων καθαρών τιμών. Τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας ξεχώρισαν για τρίτη ημέρα σε απόδοση, με χθεσινή μάλιστα μέση άνοδο της τάξεως του 1,25%. Η απόδοση των Α/Κ της συγκεκριμένης κατηγορίας, λόγω του υψηλού μεριδίου αγοράς της, βοήθησε σημαντικά να μην βρεθεί το συνολικό Ενεργητικό του Θεσμού σε χαμηλότερα επίπεδα. Επίσης θετική μέση απόδοση επέτυχαν τα Μικτά Α/Κ και τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 0,16% και 0,13% αντιστοίχως.

Στον αντίποδα οι μετοχικές αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις και σε συνδυασμό με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες τα Α/Κ που δραστηριοποιούνται σε αυτές κατέγραψαν υψηλές απώλειες. Μεγαλύτερες αυτές των Μετοχικών Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -2,39%, των Μετοχικών Fund of Funds με -1,98% και των Μετοχικών Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με -1,81%. Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας διασωθήκαν με απώλειες μόλις -0,34%.

Όπως προαναφέραμε, οι εκροές κεφαλαίων ήταν έντονες και σε αξία ανήλθαν σε 6,766 εκατ. €. Τρεις κατηγορίες Α/Κ κατέγραψαν 7ψήφιας αξίας εξαγορές μεριδίων: Τα Μικτά Α/Κ με 2,400 εκατ. €, τα Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 2,281 εκατ. € και τα Ομολογιακά Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 1,207 εκατ. €. Στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας και στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας οι εξαγορές συνεχίζονται με χθεσινές εκροές αξίας 523 χιλ € και 184 χιλ. € αντιστοίχως.

Η αξία των εισροών ήταν πολύ χαμηλή. Άξιες αναφοράς είναι οι συμμετοχές μεριδίων στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων αξίας 449 χιλ. € και στα Funds of Funds Μικτά αξίας 118 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v