Άνοδος 0,11% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Το Ενεργητικό, διαμορφώθηκε ανοδικά στα 6,428 δις €.

Ανάλυση της ATTICA WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 31/10/2016

Οι αναλυτές, οι διαχειριστές, οι επενδυτές και όσοι εκ δραστηριότητας – είτε επαγγελματικής, είτε επενδυτικής – ασχολούνται με τον Θεσμό τον Α/Κ, θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν ως παράδοξη την τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει κάποιος αν «κοιτάξει» δύο εκ των πρωτογενών στοιχείων της αγοράς των Α/Κ με απλούστευση. Τα δύο αυτά στοιχεία είναι η οριακή υποχώρηση των μεριδίων κατά -0,01% και η καταγραφή σε 16 από τις 21 κατηγορίες Α/Κ πτωτικού πρόσημου μέσης απόδοσης, που οδήγησε το σύνολο της αγοράς των Α/Κ σε υποχώρηση εξέλιξης μέσων καθαρών τιμών κατά -0,13% (παρά την ανομοιογένειά τους).

Το Ενεργητικό, όμως, διαμορφώθηκε ανοδικά στα 6,428 δις €, με θετικό ρυθμό 0,11%. Ποιοί. λοιπόν, ήταν οι παράγοντες που συντέλεσαν στην άνοδο αυτή;

Πρώτος παράγων οι εισροές αξίας 1,103 εκατ. €. Οι εισροές αυτές έλαβαν χώρα στο Θεσμό για 2η συνεχόμενη ημέρα, ενώ τελικά ο μήνας Οκτώβριος – παρά τις υψηλές στο σύνολό του εκροές – είχε πέντε ημέρες θετικού ισοζυγίου. Γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς συνέβη μετά από μακρό χρονικό διάστημα. Ένα επίσης ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ήταν ότι οι περισσότερες κατηγορίες Α/Κ είχαν εισροές κεφαλαίων, έστω και μικρές. Οι κατηγορίες που επέτυχαν τις υψηλότερες συμμετοχές ήταν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 2,020 εκατ. € και τα Fund of Funds Μικτά με 451 χιλ € (ακόμη μία έκπληξη, καθώς η εν λόγω κατηγορία μας είχε συνηθίσει μόνον σε εξαγορές). Ας ελπίσουμε ότι τα παραπάνω γεγονότα δεν ήταν απλώς μία διακοπή εκροών, αλλά μία νέα αρχή στο επενδυτικό ενδιαφέρον προς τον Θεσμό. Για την ιστορία, σε εκροές κεφαλαίων πρωτοστάτησαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,218 εκατ. € και τα Σύνθετα Absolute Return Α/Κ με 227 χιλ. €.

Δεύτερος παράγων ήταν το θετικό πρόσημο μέσης απόδοσης στις κατηγορίες που κατέχουν συνολικά το 33,44% των υπό διαχείριση κεφαλαίων. Οι κατηγορίες μάλιστα αυτές είτε δραστηριοποιούνται άμεσα στα Ελληνικά δρώμενα είτε σχετίζονται έμμεσα. Αναλυτικότερα, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας έκλεισαν με μέση απόδοση 0,47%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,40%, τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,21% και τα Μικτά Α/Κ με 0,19%. Τις μεγαλύτερες μέσες απώλειες είχαν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,80% και τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,62%.

Αυτή είναι η μαγεία του Θεσμού συλλογικής επένυσης, που ονομάζεται Αμοιβαία Κεφάλαια: όταν υπάρχει κινητικότητα και όλα τα στοιχεία του λευτουργούν "απολαμβάνεις" μία πραγματική ημέρα επενδυτικής διαφοροποίησης, τόσο σε επίπεδο τύπου επένδυσης όσο και σε επίπεδο γεωγραφικής κατανομής.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v