Άνοδος 0,65% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Η άνοδος οφείλεται εξ ολοκλήρου στην θετική μέση απόδοση 0,47% που επέτυχαν οι 21 κατηγορίες των Α/Κ, παρά την ανομοιογένειά τους.

Ανάλυση της ATTICA WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 18/11/2016

Εντυπωσιακή άνοδο Ενεργητικού της τάξεως του 0,65%, σημείωσε η αγορά των Α/Κ στη διάρκεια της Παρασκευής, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 6,542 δις €. και να απομακρυνθεί αρκετά από τα χαμηλά του έτους. Η άνοδος αυτή οφείλεται εξ ολοκλήρου στην θετική μέση απόδοση 0,47% που επέτυχαν οι 21 κατηγορίες των Α/Κ, παρά την ανομοιογένειά τους.

Η ανοδική κίνηση των τιμών απορρόφησε πλήρως τις νέες απώλειες μεριδίων -0,05%, που αντιστοιχούν σε μικρά αξία εκροών 964 χιλ. €.

Οι ετήσιες απώλειες Ενεργητικού υποχώρησαν σε επίπεδα κάτω του 10% (πιο συγκεκριμένα στο -9,62%) και οφείλονται πλέον στις μεγάλες απώλειες των μεριδίων, που ανέρχονται σε -11,02%. Υψηλές και οι ετήσιες εκροές κεφαλαίων συνολικής αξίας 841,364 εκατ. €.

Οι κατηγορίες που σχετίζονται με την Ελληνική Κεφαλαιαγορά ήταν αυτές που πρωτοστάτησαν στην άνοδο των υπό διαχείριση κεφαλαίων. Τα 4 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη και τα 30 Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας έκλεισαν με μέση θετική απόδοση 2,14% και 1,53% αντιστοίχως. Η έντονη πτώση των spreads μεταφράστηκε σε μέση άνοδο των 18 Ομολογιακών Α/Κ Ελλάδας της τάξεως του 1,47%. Παράλληλα τα Μικτά Α/Κ σημείωσαν μέση απόδοση 1,03%. Από τις υπόλοιπες 17 κατηγορίες που έκλεισαν ανοδικά, ξεχώρισαν σε μέση απόδοση τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,57%. Αρνητική μέση απόδοση κατέγραψε μία μόνον κατηγορία, τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυσσομένων Χωρών με -0,47%, αλλά το δείγμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό καθώς αποτελείται από ένα μόνον Α/Κ.

Παρά το γεγονός ότι αρκετές κατηγορίες κινήθηκαν με εισροές κεφαλαίων, αυτές ήταν οριακές με αποτέλεσμα να καταλήξουμε και πάλι σε αρνητικό ισοζύγιο. Παράλληλα σημαντική μεταβολή αυξομείωσης μεριδίων είχαν δύο μόνον κατηγορίες: Τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με εκροές αξίας 3,849 εκατ. € και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με εισροές αξίας 2,869 εκατ. €. Η άνοδος του ΧΑ οδήγησε σε βραχυπρόθεσμη παύση εξαγορών και μικρές εισροές 84 χιλ. €. Τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας προσέλκυσαν μεριδιούχους με συμμετοχές αξίας 200 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v