Δέκα εντολές του ΔΝΤ από τη μία, βουτιά 217 μονάδων για τον Dow Jones από την άλλη. Και στη μέση το Χ.Α., που μετά... κόπων και βασάνων εχθές δεν έχασε (σε κλείσιμο) τις 980 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, ενώ ο Ftse Large Cap κράτησε μία σχετική απόσταση ασφαλείας από τις 320 μονάδες.
Το Χ.Α. επιχειρείται να ισορροπήσει εν μέσω αντικρουόμενων εξελίξεων, πιέσεων αλλά και προσδοκιών και με το roadshow της Νέας Υόρκης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επιχειρηματιών, χρηματιστών, διαχειριστών και εμπλεκομένων. Θυμίζουμε τις εταιρείες που συμμετέχουν: Alpha Bank, Attica Bank , Ελλάκτωρ, Eurobank Properties, FF Group , ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Σαράντης, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, Intralot, Κρι Κρι, Lamda Development, MIG, METKA, MLS, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Παπουτσάνης, Πειραιώς, Πλαίσιο, Τέρνα Ενεργειακή, Πλαστικά Θράκης, Creta Farms και ΤΙΤΑΝ. Και παρακολουθούμε λίγιο πιο προσεκτικά και τη χρηματιστηριακή συμπεριφορά τους στο... ταμπλό αυτές τις ημέρες.
Καταγράφουμε επίσης τις δηλώσεις του προέδρου του Χ.Α. Σωκράτη Λαζαρίδη, ο οποίος ανέφερε (CNBC) πως "...η ανοδική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου αποτελεί ξεκάθαρο σημάδι της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας".
Επίσης σε σχετικό θέμα του euro2day διαβάζουμε: "...Περισσότεροι από 500 σύνεδροι παρακολούθησαν την πρώτη ημέρα του 2ου Greek Investment Forum που διοργανώνουν στη Νέα Υόρκη το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Στις Κασσάνδρες που διαψεύσθηκαν αναφέρθηκε στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης, ο οποίος προέτρεψε τους συνέδρους να κοιτάξουν τη χώρα μας από μία άλλη οπτική, δεδομένου ότι οι αλλαγές που έχουν ήδη συντελεστεί είναι εμφανείς και έχουν συμβάλει στη δημιουργία ενός φιλικότερου επενδυτικού περιβάλλοντος.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η ετήσια απόδοση 100% του γενικού δείκτη, η μεγάλη απόσταση από το υψηλό του 2007 και η μεγάλη διαφορά του δείκτη κεφαλαιοποίησης/ΑΕΠ σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο καταδεικνύουν της επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην ελληνική αγορά".
Αυτά και για να δούμε...
Παράλληλα, χρήζει προσοχής η εσωτερική αναδιάρθρωση στη στάθμιση μετιοχών-εισηγμένων / δεικτών μετά μάλιστα τις τελευταίες προσαρμογές, που ισχύουν ήδη από τη συνεδρίαση της Δευτέρας. Πιο τελευταία η περίπτωση της Πειραιώς.
Από τεχνική πλευρά, οι 980 μονάδες παραμένουν ισχυρό σημείο αναφοράς και στην επιβεβαίωσή τους (ή όχι) στρέφουμε βραχυπρόθεσμα την προσοχή μας.
Θυμίζουμε πως στη συνεδρίαση της 4ης/6 ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε έως τις 976,38 και στις 31/5 το ενδοσυνεδριακό ελάχιστο σημειώθηκε στις 979,12 μονάδες.
Για τον Ftse Large Cap έχουμε πει πως ακόμη υπάρχει μία σχετική απόσταση ασφαλείας (από τις 320 μονάδες), που όμως σε δεύτερο βαθμό (εάν χάσει πειστικά τις 980 μονάδες ο Γ.Δ.) θα δοκιμαστεί με επιθετικότερες ρευστοποιήσεις και πιέσεις.