Προσπάθειες εξισορρόπησης από την πρώτη κιόλας εντολή. Εμφανής η διάθεση ορισμένων παικτών να μη χαθούν οι 980 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.
Προσεκτικό το άνοιγμα με τους βασικούς δείκτες λίγο υψηλότερα στα πρώτα 10΄, με μέτριο τζίρο και μικτές τάσεις για τις μετοχές της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Έτσι, στα πρώτα 10΄ ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε έως τις 986 μονάδες, για να συνεχίσει λίγο ψηλότερα στο επόμενο 10λεπτο. Με τον FTSE Large Cap προς τις 336 και τις 338, με αρχικό χαμηλό στις 331 μονάδες.
Σημαντική παράμετρος, που θα πρέπει να συνεκτιμάται από τούδε και στο εξής, η αναθεώρηση της στάθμισης-βαρύτητας μετοχών, με την Εθνική να βαραίνει σημαντικά πλέον καθώς υπολογίζεται με περίπου 12-12,5%. Αντιθέτως, εξορθολογίζεται η στάθμιση της CCHBC. Αναφερόμαστε σε αυτήν την αλλαγή καθώς η μετοχή της Εθνικής μετά τις 10.45 έφθασε να αντιδρά έως και 6,8% απορροφώντας το σύνολο της πίεσης από το -1,78% της Alpha Bank. Έτσι λίγο μετά τις 10:45-10:50 o Γενικός Δείκτης ενισχυόταν έως 0,85% προς τις 990 μονάδες, ο 25άρης προς τις 338 με στοχευμένες αγορές σε συγκεκριμένες μετοχές.
Περίπου την ίδια ώρα, στις περισσότερες ευρωαγορές επικρατούσαν ελαφρώς πτωτικές τάσεις: ο DAX στις 8.264 (-0,45%), ο FTSE 100 στις 6.516 (-0,72%) κι ο CAC 40 κατά 0,55% χαμηλότερα στις 3.900-3.905 μονάδες. Μικρή διόρθωση του ευρώ στο εύρος του 1,3064-1,3078 δολ. μετά τη χθεσινή ανάκαμψή του.
Κατά συνέπεια, η Ευρώπη δεν δείχνει να επηρεάζεται -προσώρας- από τη συνεχιζόμενη πίεση-διόρθωση του ιαπωνικού χρηματιστηρίου, φαίνεται πως έχει αφομοιώσει τον... τουρκικό κραδασμό και ξαναστρέφει το... βλέμμα της στην εσωτερική αγορά και στη Wall Street.
Αυτό το κλίμα θα λέγαμε ότι διευκολύνει και το Χ.Α. και χρηματιστηριακοί παράγοντες υποστηρίζουν πως το... τελευταίο που θα χρειαζόταν σε αυτήν τη φάση το χρηματιστήριο Αθηνών θα ήταν μία απρόβλεπτη εξωτερική πίεση. Άλλωστε το περίφημο Roadshow της Νέας Υόρκης καλό είναι να μη γίνει με διόρθωση στο Χ.Α. και με πωλήσεις σε μετοχές κυρίως της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Στα πρώτα 30-40΄η περιοχή των 980 μονάδων άντεξε χωρίς σε αυτό το διάστημα να καταγραφούν στοχευμένες πωλήσεις ή κινήσεις περίεργες στο ΧΠΑ, που να παραπέμπουν σε καθοδικό ποντάρισμα. Βέβαια, όσο το Χ.Α. δεν θα έχει κίνητρο για να κινηθεί ψηλότερα, όσο οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες δεν θα έχουν λόγους για να εντείνουν τις τοποθετήσεις τους, τόσο το σενάριο της υποχώρησης χαμηλότερα των 980 θα παραμένει ενεργό.
Από τις μετοχές του δείκτη, εκτός από την Εθνική, ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ ταλαιπωρούνται λίγο χαμηλότερα, σε αντίθεση με τη ΔΕΗ που και σήμερα ενισχύεται και κινείται συγκριτικά καλύτερα από τους άλλους δύο τίτλους. Εύλογη η κινητικότητα στη μετοχή των ΕΧΑΕ με μικρή άνοδο προς τα 6,15 ευρώ, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή, η MIG, η Motor Oil και τα Ελληνικά Πετρέλαια επιχειρείται να κινηθούν καλύτερα. Αντιθέτως, μας προβληματίζει κάπως η αδυναμία του Μυτιληναίου και στη σημερινή συνεδρίαση.