"Fake" αποδείχθηκε η εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης, όπου το Χ.Α. προσπάθησε να πείσει ότι έχει "αντίδοτο" σε πιθανή επιστροφή της Τραπεζικής ταλαιπωρίας.
Σήμερα, σχεδόν ομοθυμαδόν και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι μετοχές αποφάσισαν να κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα, με τις Τραπεζικές μετοχές να ηγούνται του νέου κύματος υποχώρησης και ελάχιστους τίτλους του 25αρη, να επιδεικνύουν "αναρχοαυτόνομα" θετική συμπεριφορά.
Η πτωτική τάση ανέβασε στροφές μετά τις 15.50, ενώ ο Γενικός Δείκτης μετά τις 11.17 "φόρεσε τα κόκκινα" και δεν τα έβγαλε μέχρι το τέλος της συνεδρίασης.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός, ότι σήμερα και παρά τον σημαντικά χαμηλότερο τζίρο, από αυτόν της 31/5, το ενδοσυνεδριακό χαμηλό σημειώθηκε στις 976,38 μονάδες, σαφώς χαμηλότερα από το πρόσφατο χαμηλό ημέρας που είχε σημειωθεί στις 31/5 (979,12 μονάδες).
Δυστυχώς, η Αγορά δεν μπορεί να περιμένει πολλά πράγματα, όσο το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του ημερήσιου τζίρου, αφορά ελάχιστες και πλέον γνωστές, μετοχές. Μία από τα ίδια και σήμερα, καθώς από τα συνολικά 72,1 εκατ. το 65% της μικτής αξίας συναλλαγών αφορούσε συναλλαγές μόλις πέντε τίτλων και πιο συγκεκριμένα των ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΕΕΕ, ΕΤΕΔ και ΟΤΕ.
Σε κάθε περίπτωση η επιστροφή του Δείκτη χαμηλότερα των 1000 μονάδων είναι γεγονός και όλες οι ενδείξεις δείχνουν να συνηγορούν στο σενάριο που θέλει και πιθανή νέα υποχώρηση, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι Τραπεζικές ΑΜΚ, ενώ "άγνωστος Χ" παραμένει η συμπεριφορά του τίτλου της Alpha Bank, μόλις μπουν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές.
Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, το οποίο σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις φροντίζει να επαληθεύσει με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο όσους ποντάριζαν στην διατήρηση της υψηλής μεταβλητότητας, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι σήμερα υπήρχαν τριών ειδών ρευστοποιήσεις.
Στην περίπτωση της Alpha Bank συνεχίστηκαν οι κινήσεις μερικής κατοχύρωσης κερδών, υπό τον φόβο της επικείμενης εισόδου των νέων μετοχών. Υπενθυμίζεται ότι εφ' όσον στις 6 Ιουνίου εγκριθεί από το Χ.Α η εισαγωγή των νέων μετοχών θα ακολουθήσει στις 7 Ιουνίου η πίστωση από την ΕΧΑΕ των νέων μετοχών και των warrants στους λογαριασμούς των δικαιούχων στο ΣΑΤ και στις 10 Ιουνίου ξεκινά η διαπραγμάτευσή τους.
Μερικών ρευστοποιήσεων συνέχεια και στον τίτλο της Εθνικής, προκειμένου να αντληθεί ρευστότητα για συμμετοχή στην ΑΜΚ, ρευστοποιήσεις που εντείνονται από τις κινήσεις του ημερήσιου trading.
Σαφώς διαφορετική η εικόνα σε Πειραιώς και Τρ. Αττικής, με την δεύτερη να κλείνει στο ανώτατο όριο πτώσης και με εκατοντάδες χιλιάδες ανεκτέλεστα, από χαρτοφυλάκια που δεν επιθυμούν την συμμετοχή τους στις επικείμενες ΑΜΚ.
Αντίθετα, στην περίπτωση της Πειραιώς και ενώ ενδοσυνεδριακά ο τίτλος βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,1700 ευρώ (-6,59%), μετά τις 16.29 σημειώθηκε "ανασύνταξη" των αγοραστών που είχε σαν αποτέλεσμα ο τίτλος να γυρίσει και να κλείσει με θετικό πρόσημο, αφού προηγουμένως κατέγραψε και υψηλό ημέρας στα 0,1980 ευρώ (+8,79%) (!)
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τις 16.19 και μέσα σε έξι ώρες συνεδρίασης είχαν αλλάξει χέρια 46785240 τεμ. και από εκεί και πέρα, στον σχετικά μικρό χρόνο που απέμενε άλλαξαν χέρια 27772984 τεμ. (!!!)
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Τρίτη ήταν η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των 1.143.326.564 μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς στο Χ.Α. Η έναρξη διαπραγμάτευσης των 114.332.657 νέων μετοχών στο Χ.Α., που θα προκύψουν από το reverse split, ορίζεται η Τρίτη 11.06.2013.
Επίσης, σήμερα Τρίτη ήταν η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των 244.885.573 μετοχών της Τρ. Αττικής στο Χ.Α. Η έναρξη διαπραγμάτευσης των 34.983.653 νέων μετοχών στο Χ.Α., που θα προκύψουν από το reverse split, ορίζεται η Τρίτη 11.06.2013.
Την ίδια ημέρα ξεκινά η περίοδος άσκησης και διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης και προεγγραφής για τις δύο Τράπεζες. Η λήξη της περιόδου διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων ορίζεται για τις 18 Ιουνίου, ενώ οι μέτοχοι (παλαιοί και νέοι) τόσο της Τρ. Πειραιώς, όσο και της Attica Bank θα έχουν περιθώριο έως την Τρίτη 25 Ιουνίου να ασκήσουν τα δικαιώματά τους, ήτοι να συμμετάσχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με report που κυκλοφόρησε στις περισσότερες ΑΧΕ, για τις μετοχές των Πειραιώς και Αττικής, λόγω επικείμενης προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης, υπήρχε δυνατότητα αγορών μόνο με μετρητά.
Τέσσερις στις τέσσερις οι πτωτικές συνεδριάσεις για το δικαίωμα της Εθνικής με αθροιστικές απώλειες 94,83%, ενώ έχουν αλλάξει χέρια 52614307 δικαιώματα. Σήμερα το ΕΤΕΔ έκλεισε στα 0,2300 ευρώ με απώλειες 56,6% έχοντας διακινήσει 19481442 τεμ., ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,1500 ευρώ (-71,7%).
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
"Πράσινα" ταμπλώ σε όλες τις μεγάλες διεθνείς Αγορές, από Ασία μέχρι το ξεκίνημα της Wall Street.
Ξεκινώντας από την Ασία και τον Ιαπωνικό Nikkei, κυριότερο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν οι εναλλαγές προσήμων, όμως το κλείσιμο βρήκε τον δείκτη να ενισχύεται κατά 2,05%, ανακάμπτοντας από το χθεσινό χαμηλό έξι εβδομάδων.
Η Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Shinzo Abe ετοιμάζεται να ζητήσει από το μεγαλύτερο Κρατικό Ταμείο συντάξεων (GPIF) να αυξήσει τις επενδύσεις του σε μετοχές και σε στοιχεία ενεργητικού στο εξωτερικό και θα ζητήσει την εφαρμογή της μέχρι τον Απρίλιο του 2015, ανέφεραν δύο καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters. Εκτός από το GPIF, η νέα πιο επιθετική στρατηγική θα εφαρμοστεί σε περίπου 100 ακόμα Δημόσια Ταμεία, πρόσθεσαν οι πηγές.
Αμετάβλητααποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκιάτης η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας στο 2,75%, την ώρα που το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Χώρας βελτιωνόταν από τα -9 δισ. στα -8,5 δισ. AUD.
Τις εκτιμήσεις του για την πορεία της Γαλλικής οικονομίας, το τρέχον έτος, υποβάθμισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και προειδοποίησε πως η Γαλλία κινδυνεύει να μείνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις σε σχέση με τις Χώρες της Περιφέρεις της Ευρωζώνης εάν δεν κάνει κάτι γρήγορα να καταστήσει την οικονομία της πιο ανταγωνιστική. Προέβλεψε ότι η Γαλλική οικονομία θα συρρικνωθεί 0,2% το τρέχον έτος, από συρρίκνωση 0,1% που ανέμενε προηγουμένως. Η ανάκαμψη στα τέλη του έτους θα ωθήσει την οικονομία σε ανάπτυξη 0,8% το επόμενο έτος, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Σημειώνεται ότι η Γαλλική Κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη 0,1% φέτος, ενώ η Κομισιόν έχει προβλέψει αντίθετα ύφεση 0,1%.
Η πρόσφατη υποχώρηση των Ευρωπαϊκών μετοχών δεν πρέπει να αποτρέψει τους επενδυτές από την αύξηση των θέσεων τους, αναφέρουν οι αναλυτές της UBS, οι οποίοι αύξησαν την πρόβλεψή τους για το επίπεδο του δείκτη Stoxx Europe 600 στο τέλος του έτους στις 325 μονάδες από τις 290 μονάδες, επικαλούμενοι τη βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας και το χαμηλότερο premium κινδύνου στην Ευρώπη. Εκτός του Stoxx 600 η UBS αύξησε την πρόβλεψή της και για το Βρετανικό FTSE 100 τον οποίο "βλέπει" στις 7.000 μονάδες έναντι 6.300 μονάδες, προηγούμενης πρόβλεψης.
Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Απρίλιο διευρύνθηκε κατά 8,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο ανήλθε στα 40,29 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές περίμεναν ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στα 41,1 δισ. δολάρια. Τον Μάρτιο, το εμπορικό έλλειμμα ήταν 37,13 δισ. δολ. Οι Αμερικανικές εξαγωγές αυξήθηκαν 1,2% στα 187,4 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 2,4% στα 227,7 δισ. δολάρια.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Και η σημερινή εικόνα της Αγοράς επηρεάστηκε από την επιστροφή της πτωτικής τάσης στις Τραπεζικές μετοχές, επισημαίνει ο Σέργιος Μελαχροινός.
Στην περίπτωση της Εθνικής, αποσκοπούν στην συγκέντρωση ρευστότητας προκειμένου να εξασκηθούν τα δικαιώματα.
Σαφώς πιο επιφυλακτική η στάση των επενδυτών σε Αττικής και Πειραιώς, που από αύριο μπαίνουν σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης.
Προσπάθησε να εξαιρεθεί από το πτωτικό κλίμα στον 25αρη, ο τίτλος της ΕΧΑΕ, λόγω επιλεκτικών τοποθετήσεων από επενδυτές στην σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών της εταιρείας.
Σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec. για τον Γενικό Δείκτη σημαντικό σημείο στήριξης είναι οι 980 μονάδες και για τον FTSE25 οι 328 μονάδες. Πιθανή καθοδική καταστρατήγηση, θα οδηγήσει τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης προς τις 312 και τον Γενικό Δείκτη προς τις 934 μονάδες.
Επιστροφή στο ΧΑ
Πτωτικά συνεχίζει να κινείται και σήμερα το spread του Ελληνικού δεκαετούς διευρύνοντας τα χθεσινά κέρδη στον απόηχο της δημόσιας πρότασης της Japonica για αγορά έως και 10% του Ελληνικού διαπραγματεύσιμου χρέους. Σύμφωνα με το Reuters, ωστόσο, ορισμένοι traders εκφράζουν επιφυλάξεις για τη χαμηλή τιμή στην οποία προσφέρεται να αγοράσει τους Ελληνικού τίτλους η Αμερικανική Japonica Partners.
Πρόωρες χαρακτηρίζει η "Guardian" τις συζητήσεις για ανάκαμψη της Ελλάδας. Όπως αναφέρει, οι επικεφαλής των Τραπεζών και οι πολιτικοί προσπαθούν να πείσουν τον Κόσμο ότι η Ελλάδα βρίσκεται φάση βελτίωσης, όμως στο βάθος απλώς προσπαθούν να δικαιολογήσουν την θεραπεία-σοκ που επιβλήθηκε στην Ευρωζώνη. "Όπως έχει η κατάσταση, το περισσότερο που μπορούμε να πούμε για την απατηλή ανάκαμψη είναι ότι η Γερμανία και η υπόλοιπη Ευρώπη έχουν αποφασίσει να κρατήσουν την Αθήνα στην Ευρωζώνη και να συνεχίσουν να της δίνουν ευρώ. Παράλληλα, έχει σταματήσει το σιωπηρό bank run, όπου οι καταθέτες απέσυραν τα χρήματά τους. Όμως, πλέον τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα λειτουργούν πλέον, περισσότερο ως καταθετικές θυρίδες αντί για παροχείς πίστωσης. Την ώρα που η Οικονομία παραμένει κατατονική και η Κοινωνία βρίσκεται σε κρίση, οι ισχυρισμοί για βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα αντιστοιχούν σε μια εκδοχή του γνωστού ρητού «η επέμβαση πέτυχε, όμως ο ασθενής απέθανε»" σχολιάζει η "Guardian".
Μεταφερόμενοι στο ταμπλώ του Χ.Α. και χαμηλότερα του 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι στις πρώτες 12 θέσεις των ημερήσιων κερδισμένων ο όγκος συναλλαγών ήταν από 1 τεμάχιο έως 14000 τεμ., οπότε οποιοδήποτε επιμέρους σχόλιο δείχνει μάλλον περιττό.
Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, δεν "είδαν" θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΥΔΑΠ, Τιτάν και Motor Oil, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών, περίπου ο μισός 25αρης και πιο συγκεκριμένα οι MIG, EEE, Eurobank Properties, Intralot, Motor Oil, Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Σωλ. Κορίνθου, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάνας, έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας.
Μόνος διασωθείς τίτλος, από τις μετοχές του FTSE25, αυτός της Πειραιώς (+7,14%).
Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την MIG (-7,36%). Απώλειες μεγαλύτερες του 6% για Βιοχάλκο και Alpha Bank, του 5% για Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Frigoglass και του 4% για ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια και Τιτάνα. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 25αρη.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 981,5 μονάδες με απώλειες 2,78%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 72 εκατ. από τα οποία τα 6,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΕΕ).
Κακή η τελική εικόνα με 40 ανοδικές μετοχές έναντι 125 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό πτώσης.
Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την μετοχή του Ελλάκτωρα, που όμως παραμένει σε ανοδικό βηματισμό όσο δεν απειλεί την αποφασιστική στήριξη στα 2,01 ευρώ. Δεν εντυπωσίασαν τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου της Ελλάκτωρ εκτιμά η Eurobank Equities. Η χρηματιστηριακή διατηρεί την τιμή-στόχο των 3,4 ευρώ και τη σύσταση "Buy" για τη μετοχή, ενώ αναφέρει ότι δεν περιλαμβάνεται στη λίστα με τις κορυφαίες επιλογές της (top picks). Για το 2013 εκτιμά ότι η Ελλάκτωρ θα καταγράψει κέρδη ύψους 4,2 εκατ. ευρώ και πωλήσεις 1,15 δισ ευρώ.
Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και για τον ΟΤΕ, που έχει επιστρέψει σε πτωτικό κανάλι και για να ξαναδώσει σήμα επαναγοράς χρειάζεται κλεισίματα υψηλότερα των 7,38 ευρώ. Σε "σταθερό" από "αρνητικό" αναβάθμισε ο οίκος Moody's το outlook της αξιολόγησης του ΟΤΕ. Παράλληλα, επιβεβαίωσε την αξιολόγηση "Caa1" για τους τίτλους του Οργανισμού. Όπως σημειώνει η διοίκηση του Οργανισμού έχει βελτιώσει τη ρευστότητα και τις δυνατότητες απομόχλευσης, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων πωλήσεων ενεργητικού. Αυτό, σε συνδυασμό με την πρόσφατη ομολογιακή έκδοση έχουν δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό "μαξιλάρι" ύψους 1,4 δισ. ευρώ που, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών, καλύπτει τις κεφαλαιακές ανάγκες του ΟΤΕ πλέον των επόμενων 24 μηνών.
----ΧΠΑ
Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια, που συνδυάστηκε με αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη και μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (9.863 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του δείκτη υπέστη σημαντικότερες πιέσεις και έκλεισε κοντά στην θεωρητική του τιμή, όμως μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις με υποτίμηση έως και 1%.
Τίποτα το ουσιαστικό από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.777 - 8.079 Ιουνίου, 329 Ιουλίου, 346 Αυγούστου και μόλις 23 σειράς Σεπτεμβρίου- τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 333) κινήθηκαν μεταξύ 326,5 και 340 μονάδων.
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (8.000 ΟΤΕ, 15.900 Τέρνα Ενεργειακή), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (485), ΟΤΕ (1.985), MIG (791), Μυτιληναίο (570), ΔΕΗ (1.554), ΓΕΚ (386), Eurobank (1.086), Ελλάκτωρα (149), ΕΧΑΕ (535), Τέρνα Ενεργειακή (1.234), Ελ. Πετρέλαια (129), Βιοχάλκο (172), Motor Oil (122), Intralot (278), Jumbo (108).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE large cap αμετάβλητη στο, 43%, με χαμηλό όγκο συναλλαγών, στα μόλις 632 δικαιώματα (512 calls και 120 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7.368.476 τεμ.).