Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: "Παίζουν" με... πλεονέκτημα οι πωλητές

Κάτω από τις 1.000 μονάδες η Σοφοκλέους με πτώση έως και 3% καθώς διορθώνουν έως 6% οι τράπεζες. Κατακόκκινος ο FT 20, μετά το πτωτικό γύρισμα και από ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Έχασε και τα €0,3 το δικαίωμα της ΕΤΕ.

Χαμηλότερα των 1.000 μονάδων και πάλι το ΧΑ, αφού ενδοσυνεδριακά χάθηκε το στοίχημα σε βάρος των αγοραστών. Διόρθωση έως 3% για τους βασικούς δείκτες αλλά με μέτριες συναλλαγές- υπολογίζοντας πρόχειρα- λιγότερες από το μέσο όρο των τελευταίων 20 συνεδριάσεων. Σε διάστημα 20 συνεδριάσεων ο Γενικός Δείκτης έχει βρεθεί πλέον κάτω από τον ΚΜΟ επιβαρύνοντας την βραχυπρόθεσμη τάση.

Σε ανάλογη κλίση και ο Ftse Large Cap που ωστόσο παραμένει πάνω από τις 330 μονάδες και με τις 320 να θεωρούνται σημείο stop loss. Αντίστοιχα για τον ΓΔ θεωρούνται από πολλούς οι 980 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών σταθερά λιγότερη των 50 εκατ. ευρώ με αυξημένους συγκριτικά τζίρους σε Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ.

Απώλειες έως 3% μετρούσε ο Ft Mid που υποχωρεί προς τις 1.155, ενώ χαμηλότερα προς τις 200 μονάδες διορθώνει κατά 5,7% ο Τραπεζικός Δείκτης.

Σε κρίσιμη συγκυρία "γυρίζει" το ΧΑ με τη μετοχή της Εθνικής να υποχωρεί κάτω από τα 4,50 ευρώ, απώλειες έως 30% για το δικαίωμα της ΕΤΕ.Δ. με ερώτημα εάν και υπό ποιους όρους παραμένει συμφέρουσα για έναν υφιστάμενο/παλαιό μέτοχο η συμμετοχή, είτε μέσω της αγοράς δικαιωμάτων είτε άμεσα από την αγορά.

Σημαντικές απώλειες για τη ΕΤΕ, που προφανώς επηρεάζεται αρνητικά και από τις δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία.

Η... τουρκική παράμετρος είναι πρωτίστως για την ΕΤΕ αλλά για τον κλάδο, την αγορά συνολικότερα μία απρόβλεπτη μεταβλητή, μία αστάθμητη αφορμή για περαιτέρω πίεση (ή ανοδική αντίδραση).

Για τις εξελίξεις στην γειτονική χώρα το euro2day με σειρά σχολίων, άρθρων και αναλύσεων παρουσιάζει ψύχραιμαΧαμηλότερα την κατάσταση. Στο άρθρο του Κώστα Μελά, στη χθεσινή προσέγγιση του Stratfor ο ενδιαφερόμενος μπορεί να έχει καλύτερη εικόνα για την πολιτική & οικονομική κατάσταση στην τουρκική αγορά, που αδιαμφισβήτητα βαραίνει και την δική μας, την χώρα μας.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι απέδιδαν στις τελευταίες εξελίξεις ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην γειτονική αγορά, που άμεσα είτε έμμεσα επηρεάζονται από τα γεγονότα.

Με απώλειες η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών καθώς χαμηλότερα κλίνει ο Μυτιληναίος, η ΜΕΤΚΑ, η MIG, τα Ελληνικά Πετρέλαια. Και οι μετοχές που στην αρχή της συνεδρίασης επιχείρησαν να κινηθούν θετικά, όπως οι ΕΧΑΕ, FFG, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, έχουν πλέον γυρίσει σε αρνητικά πρόσημα.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση με απώλειες έως 8% η μετοχή της Eurobank ενώ κατά 29% διορθώνει η μετοχή της Attica Bank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v