Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 69% για τις τράπεζες το Μάιο

Επέστρεψε πάνω από τις 1.000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με βοήθειες από το +16% της Εθνικής και το limit up της Eurobank. Ισχυρή άνοδος για Alpha, ΟΤΕ, Jumbo. Πτώση για ΟΠΑΠ. Δεύτερος συνεχόμενος ανοδικός μήνας ο Μάιος.

Από τις συνεδριάσεις που δεν μπορεί να πλήξει όποιος τις παρακολουθεί, ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, του μήνα και το πενταμήνου.

Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα, με εβδομαδιαίες απώλειες 1,99%, όταν την ίδια ώρα ο Τραπεζικός δείκτης με το εντυπωσιακό +13,85% της Παρασκευής ολοκλήρωνε την εβδομάδα με κέρδη 11,72%.

Ο Μάιος (δεύτερος συνεχόμενος ανοδικός μήνας) αποχαιρέτησε το Ελληνικό Χρηματιστήριο χαρίζοντας μηνιαία κέρδη 4,15% για τον Γενικό Δείκτη και 68,96% για τον Τραπεζικό.

Σε πενταμηνιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 11,74% και ο Τραπεζικός κέρδη 4,36%.

Από πλευράς τζίρου, η εβδομάδα που πέρασε έδωσε ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών στα 90,5 εκατ. μειωμένη κατά περίπου 37% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Σαφώς εντυπωσιακότερη η συναλλακτική επίδοση του Μαΐου, καθώς η μέση μικτή ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 127 εκατ. ενισχυμένη κατά 87% σε σχέση με τις συναλλαγές Απριλίου. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος του Μαΐου είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 26 μηνών με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί τον Μάρτιο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec.

Μένοντας στον τζίρο, ασφαλώς και δεν θα μπορούσε να μην δώσει το παρόν, για πολλοστή συνεδρίαση, ο ιδιαίτερα υψηλός συγκεντρωτισμός, καθώς το 79% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολήθηκε" από μόλις οκτώ τίτλους και πιο συγκεκριμένα τους: ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕΔ, ΠΕΙΡ, ΕΕΕ, ΤΙΤΚ και ΑΛΦΑ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Διατηρήθηκε για άλλη μια εβδομάδα το κλίμα μεταβλητότητας στην εγχώρια Αγορά, καθώς ο Τραπεζικός κλάδος συνέχισε να δίνει αφορμές πιέσεων που γρήγορα εξαπλώθηκαν σε όλο το εύρος των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων, αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.
 
Αν και η βαρύτητα του Τραπεζικού κλάδου μπορεί να έχει μειωθεί ως προς την επίδραση της στους δείκτες, σε κινητικότητα κωδικών παραμένει ο βασικός πόλος έλξης ειδικά βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων λόγω των έντονων και απότομων διακυμάνσεων. Η συναλλακτική δραστηριότητα των Τραπεζικών μετοχών έχει αυξηθεί κατά 500% σε σχέση με πέρυσι και σε συνδυασμό και με την διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων των αυξήσεων κεφαλαίου μονοπωλούν καθημερινά τις πρώτες θέσεις της κατάταξης του τζίρου.
 
Την ίδια στιγμή οι αυξήσεις κεφαλαίου αποτελούν λόγο ρευστοποιήσεων, καθώς πολλά χαρτοφυλάκια μη θέλοντας να αυξήσουν την έκθεση τους στην Ελληνική Αγορά προχωρούν σε εσωτερικές αναδιαρθρώσεις θέσεων για την εξεύρεση της αναγκαίας ρευστότητας, με "θύμα" τις πιο εμπορεύσιμες και πιο κερδισμένες μετοχές του FTSE-25 από την αρχή του έτους.
 
Επιπλέον τα εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου δεν βοήθησαν ώστε να υπάρξει κάποια μερική έστω διαφοροποίηση αφού η πλειοψηφία των εταιρειών ανακοίνωσε και πάλι ζημιές, ή τα μεγέθη ήταν πολύ κοντά στα αναμενόμενα και άρα προεξοφλημένα. Επομένως η Αγορά θα αναζητήσει τον επόμενο καταλύτη ανόδου από την ειδησεογραφία των εγχώριων μακροοικονομικών νέων ή των αποκρατικοποιήσεων, αφού και η ταύτιση της με τις ξένες Αγορές έχει μάλλον αποκοπεί μετά από ένα σύντομο διάλλειμα ικανοποιητικής εξωστρεφούς συσχέτισης.
 
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κάτω από τις 1.000 μονάδες πλησιάζοντας επικίνδυνα την ζώνη στήριξης που ορίζει ο κινητός μέσος των 50 ημερών ισορροπώντας πολύ κοντά στις τομές της χρονοσειράς.
 
Με την γρήγορη κίνηση προς τις 980 μονάδες ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε ένα επίπεδο διόρθωσης 50% από την άνοδο προς τα πρόσφατα υψηλά του (799 – 1.159) και ενδεχομένως αυτό να
 
βάζει την Αγορά σε μια διαδικασία βραχυπρόθεσμης αντίδρασης με ορίζοντα τις 1040 μονάδες. Σε πρώτη φάση η συγκράτηση της ζώνης των 970 μονάδων διατηρεί τις πιθανότητες για μια πιο μετριοπαθή κίνηση, ενδεχομένως μια συσσώρευση η οποία θα αποφορτίσει και τους βραχυπρόθεσμους ταλαντωτές οι οποίοι έρχονται με αρκετή δύναμη από υπεραγορασμένες ζώνες. Θεωρούμε ότι η Αγορά, αν και δεν έχει δώσει κάποιες ενδείξεις αλλαγής κλίματος, λόγω της γρήγορης πτωτικής κίνησης από τα υψηλά έτους, έχει πλέον αυξημένες πιθανότητες ανοδικής διόρθωσης σενάριο στο οποίο θα δίναμε προβάδισμα για την ερχόμενη εβδομάδα.
 
Την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται η έναρξη της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, μετά την τετραήμερη παύση της διαπραγμάτευσης της, όπως συνέβη και στην Εθνική Τράπεζα και η έναρξη της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής. Η αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης στις δύο Τραπεζικές μετοχές πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη. Την ερχόμενη Παρασκευή, μετά από αρκετές αναβολές και καθυστερήσεις, κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
 

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, επιφυλακτικό ξεκίνημα στην Wall Street, ενώ πιέζονται χρυσός, πετρέλαιο και ευρώ.
 
Ξεκινώντας εξ Ανατολών, το +1,37% του δείκτη Nikkei ακολούθησε τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι δομικές τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
 
Την ίδια στιγμή, η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία αυξήθηκε 1,7% τον Απρίλιο σε σχέση με το Μάρτιο, παρουσιάζοντας αύξηση για πέμπτο συνεχόμενο μήνα και ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις. Άνοδο εμφάνισε και ο κλάδος της μεταποίησης με τον δείκτη ΡΜΙ να σκαρφαλώνει στις 51,5 μονάδες τον Απρίλιο, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Markit.
 
Μεταφερόμενοι στην Γηραιά Ήπειρο, το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε τον Απρίλιο στο 12,2% από 12,1% τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο δείκτη ανεργίας από τότε που άρχισε να συλλέγει στοιχεία η Eurostat, τo 1995. Με την Ευρωζώνη να βιώνει τη μακροβιότερη ύφεση από την ίδρυσή της, ο πληθωρισμός βρίσκεται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τον στόχο του 2% που έχει θέση η ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 1,4% σύμφωνα και με την αρχική εκτίμηση της Eurostat, από 1,2% τον προηγούμενο μήνα. "Δεν προβλέπουμε ισχυρή ανάκαμψη στην Ευρωζώνη. Έτσι ασκούνται πιέσεις στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε ακόμη περισσότερα συμβατικά και μη συμβατικά μέτρα" δήλωσε ο Nick Μatthews, αναλυτής της Nomura International.
 
Κατά την άποψη της Bank of America Merrill Lynch η ΕΚΤ διαθέτει διάφορες εναλλακτικές για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής: επιτόκια, ρευστοποιήσεις και/ή υποστήριξη πιστώσεων, όμως η Τράπεζα αμφισβητεί ότι κάποια από αυτές τελικά θα αποδώσουν. Αντίθετα, εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τις Αγορές δηλώνοντας ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά κι ότι θα μειώσει κι άλλο το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης το Καλοκαίρι σε μια προσπάθεια να αναστρέψει την αδύναμη δραστηριότητα και να διατηρήσει τα χαμηλά επιτόκια στην Αγορά.
 
Επιπλέον, η BofA Merrill Lynch εκτιμά ότι ένας από τους βασικούς κινδύνους στις προβλέψεις σχετίζεται με τις επενδύσεις. Η ΕΚΤ δεν θα είναι σε θέση να αναστρέψει το κλίμα τις επενδύσεις ώστε να έχει αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη πριν από το δεύτερο μισό του 2014, κυρίως επειδή αυτό θα απαιτούσε υποστήριξη από τη δημοσιονομική πολιτική. Επιπλέον, θα χρειαστεί χρόνος για την σημαντική βελτίωση των ισολογισμών των Τραπεζών.
 
Η BofA αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, μετά τους πρόσφατους δείκτες και τις μετρήσεις σχετικά με τις εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ. Το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά -0,6% το 2013 (από προηγούμενη πρόβλεψη -0,5%) και αναθεωρεί προς τα κάτω την εκτίμηση για +0,5% (από +0,8%) το 2014. Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και το 2014, με υποχώρηση στο 1,4% κατά μέσο όρο το 2013 και περαιτέρω μείωση κατά μέσο όρο σε 1,3% το 2014.
 
Εν τω μεταξύ, η Fitch υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ανδαλουσίας σε "ΒΒΒ-" από "BBB". Το "outlook' της αξιολόγησης της αυτόνομης Ισπανικής Περιφέρειας είναι αρνητικό.
 
"Οι Ευρωπαϊκές μετοχές μπορούν να μας εκπλήξουν και πάλι. Η άνοδος θα συνεχιστεί", προβλέπει η HSBC. Για την εκτίμησή του αυτή o οίκος επικαλείται την ολοένα και βελτιούμενη εικόνα που παρουσιάζουν τα εταιρικά αποτελέσματα στην Ευρώπη, κατά το τελευταίο διάστημα. Όμως η Τράπεζα προειδοποιεί πως οι διεθνείς Αγορές θα βρεθούν αντιμέτωπες με μεγάλη αστάθεια και μεταβλητότητα, όταν οι ισχυρότερες Κεντρικές Τράπεζες του Πλανήτη αποφασίσουν να βάλουν οριστικό τέλος στα προγράμματα αγοράς Κρατικών ομολόγων.
 
Μικτά τα μηνύματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αναπάντεχη πτώση σημείωσαν τον Απρίλιο οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, υποχωρώντας κατά 0,2% σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αναθεώρησε προς τα κάτω την αύξηση του Μαρτίου, στο 0,1% από 0,2%. Το προσωπικό εισόδημα μειώθηκε λιγότερο από 0,1% τον Απρίλιο. Οι αναλυτές του Marketwatch προέβλεπαν πτώση 0,1% στις καταναλωτικές δαπάνες και αύξηση 0,2% στο προσωπικό εισόδημα.
 
Ο δείκτης μεταποίησης Chicago PMI πραγματοποίησε εντυπωσιακή άνοδο τον Μάιο, στα καλύτερα επίπεδα του τελευταίου έτους και ενισχύθηκε στο 58,7 από 49 τον Απρίλιο. Οι αναλυτές περίμεναν μικρή αύξηση του δείκτη στο 49,9.
 
Αύξηση σημείωσε το Μάιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Michigan, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών. Αναλυτικά, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε τον Μάιοστις 84,5 μονάδες από 76,4 μονάδες τον Απρίλιο. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2007.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας εντός των τειχών, "η Ελληνική οικονομία δείχνει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης μειώνοντας τις πιθανότητες για έξοδο από την Ευρωζώνη", σημειώνει ανάλυση της Τράπεζας Berenberg. "Τα σημερινά επίπεδα οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα προϊδεάζουν για ένα στάσιμο ΑΕΠ. Αυτό είναι τεράστια αλλαγή μετά από τρία χρόνια ύφεσης. Ακόμα σημαντικότερο είναι το ότι η πρόσφατη βελτίωση του οικονομικού κλίματος δείχνει ότι η οικονομία μπορεί να έχει ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση από το τρίτο τρίμηνο του 2013", αναφέρεται. Αν αυτά συνεχιστούν η Ελλάδα σύντομα θα απολαύσει την ανάκαμψη ή αλλιώςτο "Greecovery". "Βέβαια τα πράγματα μπορεί να στραβώσουν», σημειώνεται, Αν όμως όλες οι πλευρές επιμείνουν στην πορεία το "Greecovery" μπορεί να εμφανιστεί σύντομα. Εάν η Ελλάδα στρίψει στη γωνία, οι εκτιμήσεις του Κόσμου για την Ευρωζώνη θα βελτιωθούν αργότερα στην φετινή χρονιά".
 
Πηγαίνοντας στα του Χ.Α., αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας YALCO, από σήμερα 31 Μαΐου 2013 - διότι η εταιρεία σύμφωνα με ανακοίνωσή της δεν θα προβεί σε έγκαιρη δημοσιοποίηση της οικονομικής κατάστασης της περιόδου 1.1.-31.3.2013 - και έως ότου δημοσιοποιήσει την οικονομική κατάσταση της εν λόγω περιόδου.
 
Επίσης η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης, από σήμερα και για μέγιστο διάστημα 10 ημερών, των μετοχών της ΑΕΓΕΚ, καθώς στις τριμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις της εταιρείας ο νόμιμος ελεγκτής της διατυπώνει στην έκθεση ελέγχου του Γνώμη με επιφύλαξη.
 
Με τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί γύρω από τη συμφωνία μεταξύ του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ και της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική συνδέεται η επιφύλαξη των ορκωτών ελεγκτών στη λογιστική κατάσταση του πρώτου τριμήνου. Οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει προ εβδομάδων να εκδοθούν προνομιούχες μετοχές άνευ ψήφου από την ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική τις οποίες θα αποκτήσει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Στην Αγορά προσπαθούν να καταλάβουν πως ακριβώς θα υλοποιηθεί το σχέδιο και γιατί η Ελλάκτωρ αποκτά προνομιούχες άνευ ψήφου μετοχές.
 
Μένοντας στις αλλαγές, αξίζει υπενθύμισης ότι από Δευτέρα 3 Ιουνίου, οι μετοχές των εταιρειών Κανάκης και Flexopack επιστέφουν στην Κύρια Αγορά, ενώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ παίρνει την θέση της Eurobank στον δείκτη FTSE25, κάτι που έφερε επιλεκτικές τοποθετήσεις στον τίτλο της Επιχείρησης Ύδρευσης.
 
Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι τίτλοι των Alpha Bank, Eurobank Properties, Jumbo, Frigoglass, Ελλάκτωρα και ΟΤΕ και στο χαμηλό ημέρας οι μετοχές των ΟΛΠ και ΟΠΑΠ.
 
Τεράστια έκπληξη το τελικό κλείσιμο για την μετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών, καθώς σήμερα και μετά από οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις έδωσε προσπάθεια αντίδρασης και μάλιστα αναρριχήθηκε μέχρι τα 7,12 ευρώ (+7,39%). Δυστυχώς το τελικό κλείσιμο την βρήκε να συμπληρώνει την ένατη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με τις επόμενες τεχνικές στηρίξεις να εντοπίζονται στα 6,30 και 6,10 ευρώ.
 
Στο Τραπεζικό ταμπλώ που και σήμερα μονοπώλησε το μεγαλύτερο κομμάτι του ενδιαφέροντος, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι πιεσμένοι των τελευταίων συνεδριάσεων, δηλαδή οι Eurobank και Πειραιώς. Αντίθετα σε σχεδόν εντυπωσιακό εύρος κινήθηκε η μετοχή της Εθνικής, με χαμηλό ημέρας τα 4,38 ευρώ (-4,16%) και υψηλό τα 5,44 ευρώ (+19,04%), για να κλείσει τελικά στα 5,30 ευρώ με κέρδη 15,97%.
 
Το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε μέχρι τα 0,7660 ευρώ (-52,13%) και τελικά έκλεισε στα 0,8000 ευρώ με απώλειες 50%, διακινώντας 12716590 τεμ.
 
Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, περισσότερο λογικοφανές δείχνει το σημερινό +28,3% για την Τρ. Αττικής, αν επαληθευτούν οι πληροφορίες που έκαναν (προς το τέλος της συνεδρίασης) τον γύρο της Αγοράς και σύμφωνα με τις οποίες, οριστική απόφαση για τη συμμετοχή του στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, αλλά και να καλύψει τυχόν αδιάθετες μετοχές, έλαβε το ΤΣΜΕΔΕ. Το Ταμείο των Μηχανικών είναι βασικός μέτοχος στην Τρ. Αττικής με ποσοστό 42% και εδώ και καιρό έχει δεσμευτεί να καλύψει το ποσό που του αναλογεί αλλά και να αυξήσει το ποσοστό του έως το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Η Attica Bank θα προχωρήσει σε συνολική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. θα προέλθουν από την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.
 
Από τους υπόλοιπους μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους, τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον τίτλο των Ελ. Πετρελαίων που απομακρύνθηκε από την σημαντική στήριξη των 8,03 ευρώ και δείχνει να αλλάζει τάση. Αν επιμείνει να κινείται "νότια", οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 7,50 και 6,90 ευρώ.
 
Άλλος ένας τίτλος που προσπάθησε να αντιδράσει αλλά τελικά έκλεισε με αρνητικό πρόσημο συμπληρώνοντας τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, είναι αυτός της ΔΕΗ. Θετικά για τις προσδοκίες για το τρέχον έτος χαρακτηρίζει η Citi τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου που ανακοίνωσε η ΔΕΗ, τα οποία ήταν καλύτερα του αναμενόμενου. Όπως αναφέρει, θεωρεί ότι η πορεία της μετοχής θα εξαρτηθεί από τις περαιτέρω ρυθμιστικές βελτιώσεις και από την εκτέλεση του προγράμματος αναδιάρθρωσης και ιδιωτικοποίησης. Εκτιμά πως και τα δυο αυτά στοιχεία έχουν περιθώριο να "ξεκλειδώσουν" αξία για την μετοχή, παρά το γεγονός ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες παραμένουν δύσκολες στην Ελληνική Αγορά. Η Citi διατηρεί αμετάβλητη τη σύσταση "buy".
 
Εννιά οι "κόκκινοι" τίτλοι στο ταμπλώ του 25αρη και πιο συγκεκριμένα οι MIG (-9,83%), Intralot (-2,36%), Motor Oil (-1,27%), Βιοχάλκο 9-2,95%), ΔΕΗ (-0,51%), Ελ. Πετρέλαια (-3,80%), ΟΛΠ (-5,17%), ΟΠΑΠ (-4,07%) και Τιτάν (-2,96%).
 
Στην αντίθετη πλευρά, τα μεγαλύτερα κέρδη για Eurobank (+29,24%), Eurobank Properties (+12,10%), Jumbo (+11,69%), Alpha Bank (+10,38%) και Εθνική (+15,97%). Κέρδη μεγαλύτερα του 8% για Πειραιώς και Ελλάκτωρα, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.
 
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα σημαντικό εύρος περίπου 43 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 979,12 (-1,58) και υψηλό τις 102274 (+2,8%) για να κλείσει στις 1014,53 μονάδες με κέρδη 1,98%, ενώ ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 158 εκατ. από τα οποία τα 7,5 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΤΙΤΚ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ).
 
Θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη η τελική εικόνα με 92 ανοδικές μετοχές έναντι 72 πτωτικών, ενώ 19 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με4 διψήφιο ποσοστό ανόδου.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας, που ενίσχυσε τις συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.233 συμβόλαια), αλλά και στα συμβόλαια του δείκτη. Τα τελευταία με σαφώς επιθετικότερη συμπεριφορά των αγοραστών μείωσαν το discount στο 1,01%.
 
Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9.679 - 8.609 Ιουνίου, 634 Ιουλίου, 410 Αυγούστου και μόλις 26 σειράς Σεπτεμβρίου- τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 342,5) κινήθηκαν μεταξύ 323,25 και 345 μονάδων.
 
Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (710), ΟΤΕ (7.178), MIG (2.923), Μυτιληναίο (620), ΔΕΗ (1.550), ΓΕΚ (513), Eurobank (1.353), Ελλάκτωρα (246), ΕΧΑΕ (547), Σιδενόρ (113), Τέρνα Ενεργειακή (231), Ελ. Πετρέλαια (303), Βιοχάλκο (148), Motor Oil (163), Eurobank Properties (214).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, μικρή βελτίωση παρατηρήθηκε στην κινητικότητα των δικαιωμάτων του FTSE/ASE-25 καθώς σημειώθηκαν συνολικά 802 options (528 calls και 274 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα βυθίστηκε στο 44%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (6.394.996 τεμ.).
 
Tη διαγραφή των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης των προϊόντων Δανεισμού (SL/SB/RA) επί της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου, ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του Χ.Α., με ημερομηνία εφαρμογής τη Δευτέρα 3/6/2013, κατόπιν και της νέας απόφασης του Χ.Α. για την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εν λόγω εταιρείας έως και τις 31/7/2013.
 
Για τα Σ.Μ.Ε. επί της μετοχής, ως συνέπεια της διαγραφής βάση του Κανονισμού του Χ.Α., οι όποιες υποχρεώσεις (αν υφίστανται) γίνονται ληξιπρόθεσμες την Τρίτη 4/6/2013 όπου και θα πραγματοποιηθεί ο χρηματικός διακανονισμός των υποχρεώσεων που απορρέουν από το εν λόγω Παράγωγο προϊόν, λαμβάνοντας υπόψη κατά τον υπολογισμό την τελευταία δημοσιευμένη τιμή της υποκείμενης αξίας πριν τη διαγραφή της. Συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιηθεί η τιμή κλεισίματος της μετοχής, μετά το τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής 15/03/2013.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v