Το χάσαμε το... χιλιαρικάκι, φίλε Θανάση (Σταυρόπουλε), αλλά έχουσιν γνώσιν οι φύλακες.
Όλο και ενεργότερα στη διαδικασία των αυξήσεων κεφαλαίου των τριών συστημικών τραπεζικών ομίλων το Χ.Α., με επενδυτές και παίκτες να αντλούν μέρος των απαιτούμενων κεφαλαίων από τη ρευστότητα της ρηχής αγοράς μας.
Στις 994,87 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με τοπικό χαμηλό στη χθεσινή συνεδρίαση τις 983,03. Στις 335,30 μονάδες ο FTSE Large Cap, με τοπικό χαμηλό τις 330,04 μονάδες. Με πιέσεις στις τράπεζες και τον FT Mid στις 1.128 μονάδες κατά 3,33% χαμηλότερα. Η μετοχή της Attica Bank μετρά απώλειες 25,77% και της Ιντρακόμ 8,59%, ενώ και ο δεικτοβαρής Φουρλής διόρθωσε προς τα 2,40 ευρώ.
Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ΔΕΝ δίνει ακόμα σήμα ολοκλήρωσης του πτωτικού κύκλου που ξεκίνησε -ουσιαστικά- στις 17/5 από τα επίπεδα των 1.324,28 μονάδων (με τοπική κορυφή εκείνης της συνεδρίασης στις 1.361,44 μονάδες).
Ωστόσο, εχθές υποχώρησε έως τις 1.122 μονάδες, περιοχή που υπό προϋποθέσεις θα πρέπει (από τη Δευτέρα- Τρίτη) να δημιουργεί συνθήκες αντίδρασης. Λίγο χαμηλότερα ο συγκεκριμένος δείκτης είχε δώσει στις 2/5 και στις 8/5 μια γερή, ανοδική κίνηση και στα επίπεδα τιμών εκείνης της περιόδου εστιάζουμε.
Όμως, η έτερη σηματωρός μας, σε αυτήν τη φάση της αγοράς, της Alpha Bank, έβγαλε αντίδραση μετά την υποχώρησή της έως τα ελάχιστα του 0,551 ευρώ. Τα επίπεδα του 0,54-0,56 ευρώ είναι για αρκετούς διορατικούς παίκτες αγοράσιμα στις συγκεκριμένες τιμές, έχουν ενεργοποιηθεί μία-δύο φορές εντολές αγοράς σημαντικών επενδυτικών χαρτοφυλακίων.
Και από αυτήν την άποψη η κίνηση της Alpha Bank εχθές μας κέντρισε το ενδιαφέρον. Σημειωτέον πως άλλαξαν χέρια 5,297 εκατ. μετοχές. Αρκεί η ένδειξη της Alpha Bank, όμως; Από μόνη της όχι βέβαια και τουλάχιστον όσο παραμένει η έντονη πίεση σε Πειραιώς και Eurobank.
Σημειώνεται ότι σήμερα ολοκληρώνεται η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank.
Στο 0,185 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, με σημαντική διόρθωση και πολλές συναλλαγές, γι' αυτό η αναφορά του Γιώργου Σαββάκη για τη... βουτιά και την επόμενη μέρα χρήζει προσεκτικότερης ανάγνωσης. Ο Χρ. Κίτσιος αναφέρεται στην Εθνική, στο «μυστικό» με τα δικαιώματα ατης ύξησης. Δύο θέματα κατατοπιστικά για τη διαδικασία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, κυρίως όμως χρηστικά για όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις ΑΜΚ.
Κατά την εκτίμηση έμπειρων παικτών, το πρόβλημα της αγοράς αυτήν την περίοδο δεν είναι τόσο οι λίγο-πολύ αναμενόμενες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, η άντληση ρευστότητας, όσο ο ευρύτερος προβληματισμός που έχει αναπτυχθεί για το μη τραπεζικό μέρος του Χ.Α.
Από τη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις μέχρι τις εξαγωγικές εταιρίες, το κόστος χρήματος φαίνεται πως βαραίνει σταδιακά πάνω από ομίλους όπως ο Τιτάν, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, πόσο μάλλον σε μικρότερους παίκτες και μεγέθη. Το πρόβλημα του Χ.Α. αρχίζει να αναδύεται στον «ιδιωτικό τομέα», εκεί όπου το κόστος χρήματος είναι απαγορευτικό, η ενέργεια στα υψηλότερα επίπεδα στην Ε.Ε., οι εξαγωγές δέσμιες ενός γραφειοκρατικού μορφώματος.
Το πρόβλημα και κατά την εκτίμησή μας είναι μην τυχόν και βαρύνει ανεπανόρθωτα ένα σημαντικό μέρος του παραγωγικού ιστού. Γι' αυτό επουδενί θα θέλαμε να επιβεβαιωθεί ο ΟΟΣΑ, που βλέπει ύφεση και για το 2014. Η παραγωγή δεν αντέχει, δεν μπορεί να φτάσει έως το 2014 με αυτούς τους όρους.
Το ενδεχόμενο η χρηματιστηριακή κόπωση του «ιδιωτικού τομέα» να οφείλεται σε προεξόφληση αρνητικών εξελίξεων, επιβράδυνσης και μεγέθυνσης των προβλημάτων είναι το τελευταίο που θα ήθελε το Χ.Α.
Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η αναφορά-προειδοποίηση του διοικητή της ΤτΕ (στην τελευταία έκθεση της τράπεζας) πως ακόμη και υγιείς -μέχρι σήμερα- επιχειρήσεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης και λειτουργίας. Εάν διατηρηθεί για πολύ αυτό το αντιεπιχειρηματικό περιβάλλον (έλλειψη χρηματοδοτήσεων, υπερφορολόγηση, εξοντωτικές χρεώσεις στην ενέργεια κ.λπ.).
Δεν έχουμε ένδειξη πως κάτι τέτοιο αρχίζει να προεξοφλείται από διορατικούς παίκτες και είναι το τελευταίο που θα θέλαμε να επιβεβαιωθεί ωστόσο...
Από τεχνική πλευρά, οι 980 μονάδες (πρώτη στήριξη) παραμένουν στο επίκεντρο της εστίασής μας, όπως και οι 320-305 μονάδες για τον FTSE Large Cap. Όπως επίσης ο FT Mid και η μετοχή της Alpha Bank. Από τη χθεσινή συνεδρίαση συνεκτιμάται η διακύμανση της μετοχής του Μυτιληναίου, καθώς έκλεισε χαμηλότερα των 4,50 ευρώ.
σ.σ.: Άλλαξε εχθές το arbitrage στη μετοχή της CC HBC. Άνοδος στα 20,96 ευρώ με συναλλαγές 288.343 μετοχών και τράβηγμα»της τιμής στο κλείσιμο. Μια ματιά στο διάγραμμα αρκεί, νομίζουμε.
Τη ίδια ώρα, στον FTSE 100 η τιμή της μετοχής υποχωρούσε με πολύ λιγότερα κομμάτια (απ' ό,τι στο Χ.Α.), γεγονός που παρατηρείται για πρώτη φορά από την αρχή της παράλληλης διαπραγμάτευσης. Θεωρούμε βέβαιο πως το αρμόδιο τμήμα της κεφαλαιαγοράς έχει πλήρη αντίληψη της περίπτωσης.