Βάρυνε το κλίμα στο Χ.Α., σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος μετά τη νέα βουτιά. Με συναλλαγές 57,9 εκατ. ευρώ και 70,3 εκατ. τεμαχίων ο Γενικός Δείκτης διόρθωσε στις 1.008,72 μονάδες, ο FTSE Large Cap στις 339,26 κι ο Ft Mid συνέχισε στις 1.167 μονάδες.
Κατά το σημερινό ξεκίνημα η μετοχή της Τράπεζας Πειριαώς υποχωρεί κατά περίπου 23,5% στα 0,19 ευρώ, ενώ της Εθνικής υποχωρεί κατά 1,99%, στα 4,44 ευρώ.
Πού θα παιχτεί τώρα η μάχη του 1.000ρικου σημειώνει ο Γιώργος Σαββάκης, ο οποίος αναφέρεται στον «... χαμηλό όγκο συναλλαγών που δημιουργεί τελικά σημαντικές συνθήκες πίεσης στην αγορά, αφού οι αγοραστές εμφανίζονται άκρως επιφυλακτικοί. Για ακόμα μία αφορά, ο τραπεζικός κλάδος δημιουργεί ερωτήματα για την πορεία της αγοράς. Οι τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν με πτώση σχεδόν 10% την εβδομάδα, ενώ μεγάλο το ενδιαφέρον τόσο για την ΕΤΕ, που κάνει ντεμπούτο σήμερα, όσο και για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ανακοίνωσε χθες τους όρους της αύξησής της. Πέραν όμως των τραπεζών, και οι λοιπές μη τραπεζικές δυνάμεις της αγοράς οδηγούνται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα, αφού η πτώση έχει πλέον ξεπεράσει την αναμενόμενη εξομάλυνση της υπεραγορασμένης εικόνας που υπήρχε και έχει εισέλθει σε επίπεδα βραχυπρόθεσμης υπερπώλησης».
Λογική προσέγγιση, που κατά την εκτίμησή μας σχετίζεται -έστω και δευτερευόντως- με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ και της Τράπεζας της Ελλάδος, που ανατρέπουν το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση (ο Οργανισμός περισσότερο, η ΤτΕ λιγότερο). Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αμφισβητεί τις προβλέψεις των δύο εκθέσεων, αλλά τα ερωτήματα μένουν και βαραίνουν.
Έχουμε αναφερθεί πλειστάκις στην εύλογη προσπάθεια του Μαξίμου και του υπουργού Οικονομικών να μεγεθύνουν τα όποια ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία, την αδιαμφισβήτητη βελτίωση ορισμένων παραμέτρων. Ισάριθμες φορές έχουμε διερωτηθεί εάν αυτά αρκούν, εάν η πραγματική οικονομία μπορεί να επανέλθει χρηματοδοτικά έστω στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2014. Γιατί καλή και... άγια η εστίαση του συστήματος στην ανακεφαλαιοποίηση - αναδιάρθρωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, αλλά αυτό που ενδιαφέρει, που καίει τον κόσμο είναι ένα: εάν, πότε και με υπό ποιες προϋποθέσεις τα δισ. ευρώ καλύψεων του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα αναθερμάνουν έστω ένα μέρος της αγοράς. Εξαιρετικό από αυτήν την άποψη το χθεσινό προειδοποιητικό άρθρο του Στέφανου Κοτζαμάνη για τους... γίγαντες που λυγίζουν. Μία μέρα νωρίτερα ο νουνεχής Κωνσταντίνος Κεφάλας (ΒΙΟΧΑΛΚΟ) είχε απευθύνει δραματική έκκληση προς κάθε αρμόδιο. Είχαν προηγηθεί άλλοι επιχειρηματίες και παράγοντες της αγοράς (Κανελλόπουλοι/ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίος...) για τα αυτονόητα.
Το Χ.Α. συνεχίζει στον ρυθμό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Είχαμε θέσει ως προϋπόθεση για το ενδεχόμενο του επόμενου ανοδικού κύκλου (προς τις 1.080-1.120 μονάδες) τη με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες ολοκλήρωση της διαδικασίας. Στόχος η ευρύτερη περιοχή των 980 μονάδων (με ένα εύλογο φίλτρο εύρους και 2-3 συνεδριάσεων) όπως και των 310-305 μονάδων για τον FTSE Large Cap. Ας μην διαφεύγει της προσοχής μας πως η χθεσινή διόρθωση πραγματοποιήθηκε με μόλις 57-58 εκατ. ευρώ όταν στην κορύφωση της πρόσφατης ανοδικής αντίδρασης ο τζίρος έφθανε τα 170-190 εκατ. ευρώ. Προφανής η διαφορά όπως και ο χαρακτήρας του παιχνιδιού που βρίσκεται σε εξέλιξη. Για τον 25άρη υπάρχει ακόμη η στήριξη των 323 μονάδων, η περιοχή που ορίζεται από τους ΚΜΟ 30 και 100 ημερών (339 και 326 μονάδες αντίστοιχα),γεγονός που αποτυπώνεται πολύ προσεκτικά στην αγορά παραγώγων από την αρχή της εβδομάδας.
Κλειδί και της γενικότερης ψυχολογίας αλλά και μόχλευσης οι τράπεζες, και είτε μας αρέσει είτε όχι έτσι θα πάμε μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και για την Πειραιώς. Όσα πρέπει να ξέρουμε για την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day και στο ταμπλό από σήμερα μετοχές και δικαιώματα, με το χθεσινό -7,52% της Alpha Bank (με 7,139 εκατ. μετοχές) να προβληματίζει ορισμένους. Μεταξύ άλλων, υπάρχει και η εύλογη εξήγηση που αφορά την στάση των ασφαλιστικών ταμείων στις ΑΜΚ των συστημικών τραπεζών. Στο σχετικό θέμα του euro2day αναλύονται ορισμένες καίριες λεπτομέρειες που εν μέρει σχετίζονται με τη χθεσινή εικόνα της αγοράς.
Δεδομένης της βραχυπρόθεσμης τάσης, συνεχίζουμε να ακολουθούμε τη διόρθωση προσβλέποντας στην επιβεβαίωση των σημαντικών στηρίξεων που έχουν διαμορφωθεί χαμηλότερα.
Στα 4,53 ευρώ η τιμή εκκίνησης για τη μετοχή της Εθνικής σήμερα στα 4,45 ευρώ του δικαιώματος. Τηρουμένων των αναλογιών (η αναφορά είναι πολύ χοντρική, αλλά σε κάποιον βαθμό ενδεικτική), θυμίζουμε την τιμή δικαιώματος της Alpha Bank στο 1,40 ευρώ (η διαπραγμάτευση έχει ολοκληρωθεί) και στο 0,59 ευρώ της μετοχής.
Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν και τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου.