Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οπισθοχώρηση προς το... χιλιάρικο

Απώλειες έως 2,7% στο ΧΑ, καθώς συνεχίζεται η προσεκτική κατοχύρωση θέσεων από τους επενδυτές. Διόρθωση έως 5,2% για τη μετοχή της Alpha Bank, χαμηλότερες τιμές για την πλειονότητα των μετοχών μεγάλης- μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Μετριότατος ο τζίρος.

Με ελάχιστες διαφοροποιήσεις από την προηγούμενη αναφορά μας στο Χ.Α. συνεχίζεται η μετριότατου τζίρου διόρθωση. Με μόλις 29 εκατ. ευρώ αξία συναλλαγών θα λέγαμε πως αποτυπώνεται η εικόνα της αγοράς σε αυτήν τη φάση. 

Διολίσθηση βασικών δεικτών και μετοχών ελλείψει αγοραστών και λιγότερο λόγω σημαντικής προσφοράς διευκολύνει την επιβεβαίωση περιοχών στήριξης.

Κατ΄ αρχάς για τον Ftse Large Cap, που με σημείο αναφοράς τις 340 διόρθωσε έως τις 342 μονάδες (δύο φορές μάλιστα λίγο πριν από τις 12.00 και λίγο μετά τις 12.35) λόγω των πιέσεων έως 1,8% στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ και της οριακά χαμηλότερης διακύμανσης της μετοχής της CCH.  Ουσιαστικά, η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτήν των τελευταίων δύο συνεδριάσεων, καθώς από τη Δευτέρα 27/5 είναι εμφανής η έλλειψη διάθεσης των παικτών να τραβήξουν το Χ.Α. πάνω από τις 1.060 μονάδες και τον 25άρη πέραν των 360-365 μονάδων.

Σημειώναμε και εχθές αλλά και στα σχόλια της 27ης/5 πως το Χ.Α. δεν έχει κίνητρο σε αυτήν τη φάση να κινηθεί σημαντικά υψηλότερα. Πως προέχει η επιβεβαίωση των στηρίξεων, η «αφομοίωση» των νέων επιπέδων και του συγχρονισμού με τις διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου, που όπως και να το κάνουμε αντλούν ρευστότητα από μία ρηχή αγορά.

Είναι επίσης γνωστό πως επιμέναμε στην απαραίτητη αύξηση των συναλλαγών σε τουλάχιστον 170 εκατ. ευρώ ώστε να θεωρηθεί πειστικός ο επόμενος ανοδικός κύκλος. Ο τζίρος σταδιακά μειώνεται, η... απουσία της Εθνικής προφανώς και αποστερεί από τις συνεδριάσεις αρκετές δεκάδες εκατ. ευρώ, ό,τι αυτό συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα.

Είναι ενδεικτικό πως λίγο μετά τις 13.05 ο τζίρος μόλις που προσέγγιζε τα 20,8 εκατ. ευρώ με 30,5 εκατ. τεμάχια. Έχουμε μείωση και στον τζίρο και στη συναλλακτικότητα (σε απόλυτο αριθμό μετοχών), γεγονός που εξασθενίζει την όποια προσπάθεια ανοδικής κίνησης.

Αυτό άλλωστε φάνηκε και εχθές όταν η αγορά πήγε να φύγει λίγο ψηλότερα. Φάνηκε πως πολλοί παίκτες προτιμούν να κατοχυρώνουν θέσεις τους σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές, παρά να τις ενισχύουν.

Τάση που εάν συνεχιστεί για ακόμη 3-5 συνεδριάσεις θα μπορούσε να κρεμάσει τον Γενικό Δείκτη προς τις 980 μονάδες. Ωστόσο, εκτίμησή μας είναι πως το Χ.Α. αναζητά τις αφορμές, χρειάζεται βέβαια και τον απαραίτητο τζίρο για να δοκιμάσει προς τις 1.080-1.120 μονάδες. 

Κλειδί παραμένουν οι τράπεζες, παρά τη μειωμένη βαρύτητα των μετοχών στη στάθμιση των δεικτών. Ο κλαδικός δείκτης δεν πρέπει να χάσει τις 205-200 μονάδες, ενώ θα πρέπει να αντέξει και την επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών της Εθνικής και την ΑΜΚ της Alpha Bank και την επικείμενη -ανάλογη- διαδικασία της Πειραιώς. 

Στην ανακεφαλαιοποίηση αναφέρεται εκτός όλων των άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική για το 2012-2013. Ειδική αναφορά και για τις επιχειρήσεις όπου το πρόβλημα μεγεθύνεται από μέρα σε μέρα, όπως από το πρωί προειδοποιεί ο Στέφανος Κοτζαμάνης.

Όσον αφορά την Εθνική, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, εν όψει της επαναδιαπραγμάτευσhς της μετοχής, πως τίθεται εκτός δείκτη Stoxx 600, εξέλιξη που λογικά θα αποτυπωθεί στο ταμπλό. Ενδεχομένως η προεξόφληση και αυτής της εξέλιξης, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, να επιβαρύνει την τάση στον κλάδο και να αυξήσει τις πωλήσεις στις μετοχές του κλάδου. 

Η μετοχή της Alpha Bank σηματωρός για τον κλάδο, και τον δείκτη, έχει διορθώσει έως το 0,608 ευρώ με συγκριτικά αρκετές συναλλαγές. Μένει να φανεί εάν η μετοχή θα... δοκιμάσει τη διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας προς το 0,55-0,56 ευρώ.

Το -2,22% για τη μετοχή του ΟΤΕ επιβαρύνει τον δείκτη, καθώς ο Οργανισμός αποτιμάται στα 3,22 δισ. ευρώ έναντι 2,64 των ΕΛΠΕ, που υποχωρούν (3,78%), του ΟΠΑΠ των 2,22 δισ. ευρώ και της ΔΕΗ του 1,82 δισ. ευρώ.

Δεδομένης της κλίσης των δεικτοβαρών μετοχών, οι αγοραστές δεν έχουν λόγο να βγουν αντίθετα σε μετοχές των Μυτιληναίου, Τέρνα Ενεργειακής, Σωληνουργείων Κορίνθου, ΕΧΑΕ , MIG, Ελλάκτωρ. 

Ανάλογη κατάσταση και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον Ft Mid να έχει προειδοποιήσει και πάλι πρώτος για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Μετοχές όπως Φουρλής, ΣΙΔΕΝΟΡ, Ιντρακόμ, ΓΕΚ-Τέρνα έχουν προηγηθεί της διόρθωσης του Ftse Large Cap. 

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v