Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Έκατσε" ο τζίρος, ψάχνεται η αγορά

Με οριακές απώλειες έκλεισε η Σοφοκλέους, με τον τζίρο να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 συνεδριάσεων. Πωλητές στις τράπεζες, αλλά και ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, επιχείρηση "καλλωπισμού" για ΕΕΕ και άνοδος για MIG, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, Folli.

Η επιφυλακτικότητα γύρισε για να μείνει στο Χ.Α. και αυτό επιβεβαιώνεται αφ΄ ενός από την αδυναμία επίδειξης ουσιαστικής ανοδικής αντίδρασης και επιστροφής στα πρόσφατα υψηλά και αφ΄ ετέρου από τους χαμηλούς τζίρους των τελευταίων συνεδριάσεων.

Η σημερινή συνεδρίαση, όχι μόνο έδωσε τον τρίτο συνεχόμενο τζίρο χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ, αλλά και τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 17 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 29/4 (59,5 εκατ.).

Την ίδια ώρα που η μεταβλητότητα καλά κρατεί στο Τραπεζικό ταμπλώ, που σήμερα ένιωσε εκτός από την έλλειψη της Εθνικής και την παύση της διαπραγμάτευσης του δικαιώματος της Alpha Bank, επιχειρήθηκε προσπάθεια ανάνηψης του υπόλοιπου μη Τραπεζικού 25αρη, όμως σχετικά γρήγορα οι αγοραστές έμειναν από δυνάμεις και τα πράγματα έγιναν πολύ χειρότερα, όταν μετά τις 16.43 οι πωλητές πήραν σχετικά επιθετικότερες πρωτοβουλίες σε Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Jumbo, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Στις 17.00 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 1035,13 μονάδες (-0,36%) και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1037,83 με απώλειες 0,10%. Στη σχετική βελτίωση βοήθησε ο καλλωπισμός του τίτλου της ΕΕΕ, ο οποίος πριν τις δημοπρασίες βρισκόταν στα 20,70 ευρώ (-0,67%) και τελικά έκλεισε στα 21,20 ευρώ (+1,73%). Αντίθετα, μέσω των δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Motor Oil, Μυτιληναίος, ΟΛΠ και ΟΤΕ.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, μετά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης επιχειρήθηκε ανοδική προσπάθεια με επικεφαλής τον Τραπεζικό κλάδο και προς γενική έκπληξη ο μη Τραπεζικός 25αρης να ακολουθεί, έστω και με χαμηλές, κατά το πλείστον, συναλλαγές.

Ο τίτλος της Alpha Bank αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,6730 ευρώ (+4,5%), της Eurobank μέχρι τα 0,4500 ευρώ (+4,9%), της Πειραιώς μέχρι τα 0,3100 ευρώ (+6,9%), ο Τραπεζικός δείκτης μέχρι τις 224,07 μονάδες (+1,97%) και ο Γενικός Δείκτης μέχρι τις 1059,77 μονάδες (+2,01%).

Εντυπωσιακή αλλαγή σκηνικού στο Τραπεζικό ταμπλώ, μετά τις 12.12, με σταδιακή απόσυρση των όποιων αγοραστών και μικρές πρωτοβουλίες των πωλητών, έχουν σαν αποτέλεσμα την υποχώρηση του Τραπεζικού δείκτη μέχρι τις 213,85 μονάδες (-2,68%), του τίτλου της Alpha Bank μέχρι τα 0,6100 ευρώ (-5,28%), της Eurobank μέχρι τα 0,3910 ευρώ (-8,86%) και της Πειραιώς μέχρι τα 0,2590 ευρώ (-10,69%).

Το υπόλοιπο της συνεδρίασης αναλώθηκε καθαρά και μόνο ως προς το τελικό πρόσημο του Δείκτη, καθώς οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο είχαν αναλάβει "τα ηνία της Αγοράς" και δεν τα έχασαν μέχρι τέλους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τις μετοχές του 25αρη, δεν "είδαν" αρνητικό πρόσημο οι MIG, Intralot, Frigoglass, Folli Follie Group, Ελλάκτωρ, Μέτκα και Τέρνα Ενεργειακή.

Απόλυτη επιφυλακτικότητα συστήνει το σύνολο, σχεδόν, των επαγγελματιών του χώρου, μέχρι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να δώσουν τεχνικό σήμα επανατοποθετήσεων. Και αυτό μπορεί να συμβεί με κλεισίματα υψηλότερα των 1100 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και υψηλότερα των 380 μονάδων για τον FTSE25.

Αντίθετα, αν ο Γενικός Δείκτης υποχωρήσει (σε κλείσιμο) χαμηλότερα των 1014 μονάδων και ο FTSE25 χαμηλότερα των 345 μονάδων, η πτωτική τάση θα ανεβάσει στροφές, καθώς θα ενισχυθεί από πωλήσεις χαρτοφυλακίων που κινούνται αποκλειστικά και μόνο με τα δεδομένα της τεχνικής ανάλυσης.

Και σήμερα ο συγκεντρωτισμός, από πλευράς τζίρου, διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, καθώς το 62% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, πραγματοποιήθηκε από μόλις 5 τίτλους και πιο συγκεκριμένα τους Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Alpha Bank.

Από εκεί και πέρα, ο οίκος MSCI θα ανακοινώσει στις 11 Ιουνίου την ετήσια αναθεώρηση των δεικτών. Όπως αναφέρει, οι δείκτες έξι Χωρών βρίσκονται στη λίστα προς αναθεώρηση για το 2013. Η Ελλάδα είναι προς εξέταση για υποβάθμιση σε αναδυόμενη Αγορά. Υπό εξέταση για πιθανή αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες Αγορές είναι η Κορέα και η Ταιβάν, ενώ εξετάζεται επίσης η υποβάθμιση σε αναδυόμενες του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Υπό εξέταση είναι και η υποβάθμιση της Αγοράς του Μαρόκου σε "frontier market". Αυτό σημαίνει ότι έρχονται συνεδριάσεις έντονης μεταβλητότητας, καθώς θα αποχωρήσουν αναγκαστικά χαρτοφυλάκια που το καταστατικό τους δεν επιτρέπει τοποθετήσεις σε μη αναπτυγμένες Αγορές, ενώ θα πάρουν θέσεις χαρτοφυλάκια (πιθανότατα επιθετικότερου χαρακτήρα) που δραστηριοποιούνται, παραδοσιακά, στις αναδυόμενες Αγορές.

 Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

"Πράσινα" ταμπλώ από Ασία, Ευρώπη, έως και τις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street, με το NYSE να ξεκινά περίπου εντυπωσιακά την σημερινή συνεδρίαση, μετά τα νέα από την Αγορά κατοικίας και τον δείκτη καταναλωτικού κλίματος. Ενδυναμώνεται το δολάριο, έναντι των περισσότερων νομισμάτων, αλλά και το πετρέλαιο, ενώ πιέζεται, σχετικά, ο χρυσός.

Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές των Αμερικανικών σπιτιών αυξήθηκαν τον Μάρτιο και σημείωσαν την μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από τον Απρίλιο του 2006. Εκδηλώθηκε άνοδος και στις 20 Μεγαλουπόλεις που καλύπτει η μέτρηση. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών κατοικιών που καταρτίζουν οι S&P/Caseshiller αυξήθηκε 1,4% τον Μάρτιο, με την μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο. Σε ετήσια βάση ο δείκτης αυξήθηκε 10,9%. Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο του δείκτη κατά 1% στον μήνα.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αναρριχήθηκε τον Μάιο στις ΗΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο 5 ετών και στο 76,2 σε σχέση με 69 τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνών Conference Board. Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη από τις προσδοκίες των αναλυτών, που περίμεναν αύξηση στο 72,3.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Μετά από μία έντονα πτωτική εβδομάδα, η Αγορά εισέρχεται σε ηπιότερους βηματισμούς, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την σημαντική συρρίκνωση του τζίρου, επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Η έλλειψη σημαντικού αγοραστικού ενδιαφέροντος, συνδυάζεται με απόλυτα ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, κάτι που ενδυναμώνει το σενάριο που θέλει να αντέχει το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων.

Η Αγορά περιμένει την επιστροφή, στο ταμπλώ, της μετοχής της Εθνικής και την εισαγωγή του δικαιώματος, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο αν θα καλυφθεί το απαιτούμενο 10%, χωρίς να χρειαστεί η έκδοση Cocos.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του υπεύθυνου συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ, το υψηλό volatility θα διατηρηθεί για πολλές συνεδριάσεις στο Τραπεζικό ταμπλώ, όμως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των Τραπεζικών ΑΜΚ και αν δεν επιδεινωθεί σημαντικά το διεθνές κλίμα, θεωρείται βέβαιο ότι η Αγορά θα "παίξει δυνατά το στοίχημα" ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας.

Επιστροφή στο ΧΑ

Η Markit άρχισε να τιμολογεί ξανά, για πρώτη φορά από την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους το Μάρτιο του 2012, τα Ελληνικά CDS, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της "Wall Street Journal". Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, που μετέδωσε το Dow Jones Newswire, μερικοί dealers εξακολουθούσαν να τιμολογούν τα Ελληνικά CDS και μετά το PSI, αλλά ο όγκος ήταν πολύ ισχνός για να καθοριστεί επίσημη τιμή για τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας της Ελλάδας από τη Markit. Όπως αποκάλυψε στο πρακτορείο ο διευθυντής του τμήματος πιστωτικής ανάλυσης της Markit, Gavan Noolan, η τιμή που δίνει τώρα η εταιρεία για τα 5ετή ελληνικά CDS καθορίζεται στα 35 upfront points, που αντιστοιχεί σε 1.210 μονάδες βάσης.

Ο κ. Noolan διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η εκ νέου τιμολόγηση των Ελληνικών CDS δεν σημαίνει πως τα ασφάλιστρα διαπραγματεύονται στην Αγορά. Υπενθυμίζεται ότι σχετική ρήτρα στα Ελληνικά CDS απαγόρευε την διαπραγμάτευσή τους για διάστημα τουλάχιστον 60 ημερών από την αναδιάρθρωση του χρέους, επειδή οι κάτοχοι των συμβολαίων θα μπορούσαν ακόμα να διεκδικήσουν αποζημίωση λόγω PSI.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic, ο εταιρικός δανεισμός της Ελλάδας φέτος έχει αγγίξει τα 2 δισ. δολάρια, ανερχόμενος στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Της Markit είχε προηγηθεί δημοσίευμα από το πρακτορείο Bloomberg με τίτλο "Αισιοδοξία για την Ελληνική οικονομία αποτυπώνεται στην ανατροπή της καμπύλης αποδόσεων". Το άρθρο επισημαίνει ότι η απόδοση των 10ετών Ελληνικών ομολόγων είναι και πάλι χαμηλότερη από την απόδοση των 30ετών τίτλων της Χώρας. Η ανατροπή της καμπύλης έγινε την προηγούμενη εβδομάδα για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, "αυξάνοντας τις ενδείξεις στην Αγορά ομολόγων ότι η Χώρα που πυροδότησε την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη γιατρεύεται", αναφέρει το Bloomberg.

"Τα ομόλογα της Ελλάδας είναι πρωταθλητές σε παγκόσμιο επίπεδο γι' αυτό το τρίμηνο, προσφέροντας επταπλάσιες αποδόσεις από το δεύτερο σε αυτήν τη λίστα", σχολιάζει το πρακτορείο.

"Οι θεμελιώδεις κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τόσο καταστροφικό είναι λιγότερες. Δεν πλησιάζουμε καν σε αυτό το σημείο, αλλά εάν οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίσουν να μειώνονται, τότε κάποια στιγμή τα Ελληνικά ομόλογα θα γίνουν ένας φυσικός τίτλος στον οποίο θα μπορεί να επενδύσει κανείς" εξηγεί ο Gabriel Sterne της Exotix.

Λιγότερες οι μετοχές που έκλεισαν με θετικό πρόσημο στο ταμπλώ του 25αρη και πιο συγκεκριμένα οι MIG (+9,59%), EEE (+1,73%), Frigoglass (+2,32%), Folli Follie Group (+3,54%), Ελλάκτωρ (+0,92%), ΟΤΕ (+2,74%), Μέτκα (+0,37%), Σωλ. Κορίνθου (+1,33%) και Τέρνα Ενεργειακή (+0,93%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Inltralot.

Αντίθετα, οι μεγαλύτερες απώλειες για Πειραιώς (-8,28%) και Eurobank (-4,2%). Απώλειες μεγαλύτερες του 2% για ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ και Jumbo, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE25.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 28 μονάδων με υψηλό ημέρας τις 1059,77 (12.10) και χαμηλό τις 1031,7 (16.51) για να κλείσει τελικά στις 1037,83 μονάδες με απώλειες 0,10%, ενώ ο τζίρος συρρικνώθηκε στα 53,6 εκατ.

Κακή η τελική εικόνα με 65 ανοδικές μετοχές έναντι 82 πτωτικών, ενώ 23 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

Από τις μετοχές του 25αρη, συνεχίζει να προβληματίζει έντονα ο τίτλος του ΟΠΑΠ, καθώς συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και έχασε το πρώτο αποφασιστικό όριο των 7,12 ευρώ. Αν δώσει συνεχόμενα κλεισίματα και χαμηλότερα των 6,99 ευρώ, πιθανότατα θα αναζητήσει στήριξη στα 6,70 ευρώ.

Νέα προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Ελλάδας, με αφορμή τις ρυθμίσεις για τον ΟΠΑΠ και την Αγορά τυχερών παιχνιδιών, κατέθεσαν σήμερα η Remote Gambling Association και η European Gaming and Betting Association, οι οποίες εκπροσωπούν τους ισχυρότερους ομίλους διεθνώς στα τυχερά παιχνίδια μέσω Διαδικτύου. Κατ' αρχάς, θεωρούν πως οι ρυθμίσεις μέσω των οποίων μπλοκάρονται οι ιντερνετικές διευθύνσεις των εταιρειών στοιχηματισμού που δεν είχαν καταθέσει αιτήσεις τον Δεκέμβριο του 2012 παραβιάζουν το άρθρο 56 της Συνθήκης της Ε.Ε. και το δικαίωμα παροχής και λήψης πληροφοριών.

Επιπλέον, θεωρούν πως παραβιάζονται οι Κοινοτικές οδηγίες και με την επέκταση και στο Διαδίκτυο του μονοπωλίου που έχει ο ΟΠΑΠ στη διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών μέσω δικτύου συνεργατών. Οι δύο οργανώσεις θεωρούν, επίσης, πως παραβιάζονται οι Κοινοτικοί κανονισμοί με την κατάργηση των προσωρινών αδειών που είχαν λάβει οι εταιρείες διαδικτυακού στοιχήματος από την Επιτροπή Παιγνίων εν αναμονή της διαδικασίας πλήρους αδειοδότησης.

Χαμηλότερα του 25αρη, ίσως αξίζει επισήμανσης η πλαγιοανοδική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η Βιοτέρ από τα 0,1050 ευρώ (κλείσιμο 14/5).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου. Ο τίτλος επαναπροσεγγίζει το υψηλότερο κλείσιμο για το 2013 των 2,85 ευρώ που σημειώθηκε στις 16/5 και αν το υπερκεράσει θα κινείται σε υψηλά τριετίας, με την επόμενη τεχνική αντίσταση να εντοπίζεται στα 3,20 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κύκλος εργασιών της ΑEGEAN κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 ανήλθε σε €115,9 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 11% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2012. Το αποτέλεσμα μετά από φόρους διαμορφώθηκε σε ζημιές ύψους €1,2 εκατ. έναντι ζημιών €25 εκατ. το 2012, λόγω και της επιπλέον θετικής επίδρασης κατά €5 εκατ. στην απαίτηση από αναβαλλόμενο φόρο που πρόεκυψε από την αύξηση του φορολογικού συντελεστή σε 26% από 20%. Η βελτίωση του κύκλου εργασιών και του αποτελέσματος προέρχονται από την αύξηση της πληρότητας του δικτύου εξωτερικού καθώς και τις προσπάθειες περαιτέρω διαχείρισης του κόστους.

Στις 31/3, η καθαρή θέση στα 155 εκατ., οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις στα 8,34 εκατ., οι βραχυπρόθεσμες δανειακές στα 2,295 εκατ. και οι λοιπές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις στα 167,9 εκατ. Τα ταμειακά διαθέσιμα στα 160,115 εκατ. και η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 201,396 εκατ. ευρώ.

---ΧΠΑ

Σαφώς μεγαλύτερες πιέσεις υπέστη το συμβόλαιο Ιουνίου, από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη Αγορά, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την σημαντική μείωση του premium στο 0,35%,ενώ οι ανοιχτές θέσεις στον πρώτο μήνα υποχώρησαν στις 35.895, σε χαμηλό 3 ½ εβδομάδων.
 
Αυξήθηκαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (12.058 συμβόλαια)
 
Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11.238, τιμή εκκαθάρισης 350,75) κινήθηκαν μεταξύ 350 και 370 μονάδων.
 
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (80.800 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (559), ΟΤΕ (1.507), MIG (3.950), Μυτιληναίο (401), ΔΕΗ (936), ΓΕΚ (713), Eurobank (2.528), Ελλάκτωρα (118), ΕΧΑΕ (211), Τέρνα Ενεργειακή (221), Ελ. Πετρέλαια (210), Βιοχάλκο (141).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE large cap υποχώρησε οριακά στο, 41%, με χαμηλό όγκο συναλλαγών, στα μόλις 428 δικαιώματα (144 calls και 284 puts).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (4.151.250 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v