Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το βλέμμα σε τράπεζες και αποκρατικοποιήσεις

Διέξοδο μετά το 5νθήμερο πτωτικό σερί αναζητεί το ΧΑ. Σηματωρός η Alpha με την Εθνική να δείχνει πως καλύπτει (τουλάχιστον) το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής. Στο προσκήνιο, λόγω ΔΕΠΑ, και ο κλάδος ενέργειας. Ζητούμενη η επιβεβαίωση των στηρίξεων.

Καλή Έβδομάδα! Και καλορίζικο στη νέα του μορφή το Euro2day, ανανεωμένο και πιο εύχρηστο!

Εβδομάδα Εθνικής και ΔΕΠΑ αυτή που ξεκινά, με το Χ.Α. από τις 1.028 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με αρκετές ενθαρρυντικές ενδείξεις, παρά το σερί  των πέντε συνεχόμενων αρνητικών συνεδριάσεων. Με τις τράπεζες στη λίγο ως πολύ αναμενόμενη, φυσιολογική διόρθωση στην ακραία ανοδική αντίδραση, που είχε προηγηθεί. Η Alpha Bank έχει ανοίξει τον κύκλο των αυξήσεων κεφαλαίου με καλή χρηματιστηριακή συμπεριφορά, με απόδοση 2,21% σε διάστημα εβδομάδας, μεστό 5,26% -καθότι με 11,4 εκατ. τεμάχια- στο 0,58 ευρώ.

Η Alpha αποτελεί εν πολλοίς προπομπό και οδηγό (τηρουμένων των αναλογιών) για την Εθνική και την Πειραιώς. Σημειώνεται ότι σήμερα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων της τράπεζας. 

Έστειλε μηνύματα και στη διόρθωση το ΧΑ, σημειώναμε στο σχόλιό μας του Σαββατοκύριακου, εστιάζοντας στον Ftse Large Cap (347,92 μονάδες), στον Ft Mid (1.215-1.220) με τη βραχυπρόθεσμη τάση να αναμένεται ενδιαφέρουσα.

Είπαμε όμως πως η εβδομάδα είναι της Εθνικής και της ΔΕΠΑ. Ο  Χρ. Κίτσιος ενισχύει στην εμπεριστατωμένη προσέγγισή του και την εκτίμηση πως το ελάχιστο όριο του 10% για την ΑΜΚ της Εθνικής έχει καλυφθεί. Εκτίμησή μας ήταν και παραμένει πως εάν μετά τις αυξήσεις, την ολοκλήρωση και αυτής της φάσης της ανακεφαλαιοποίησης η αποτίμηση λ.χ. της Alpha Bank θα είναι 6 δισ. ευρώ, της ΕΤΕ δεν μπορεί να μην είναι ανάλογη των δυνατοτήτων και των προοπτικών του ομίλου. Έχουμε επιμείνει τις τελευταίες εβδομάδες σε αυτήν την εκτίμηση, θεωρούσαμε εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση την κάλυψη του ελάχιστου 10%  της συμμετοχής των ιδιωτών. Για πολλούς και διάφορους λόγους, που δεν είναι της παρούσης.

Αναρτήσμε στον Εκηβόλο διαγράμματα φίλων και αναγνωστών της στήλης για τη μετοχή της ΕΤΕ για τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών, προτρέχοντας ίσως στην εκτίμησή μας πως ο κλάδος και οι συστημικοί όμιλοι δεν μπορεί να μην έρθουν στο προσκήνιο. Στη διάρκεια της συνεδρίασης θα ανεβάσουμε (με την συνδρομή της Άννας Φαλτάιτς) διαγράμματα για τη μετοχή της Alpha Bank, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ασχοληθούμε με την Πειραιώς και τη Eurobank, που παραμένει ξεχωριστή περίπτωση. 

Όμως εάν οι ΑΜΚ των τραπεζών πρέπει νομοτελειακά να πετύχουν (αλλά και των μικρότερων ομίλων Attica Bank, Probank) το στοίχημα της ΔΕΠΑ είναι πολύ πιο σύνθετο ξεφεύγοντας από τα στενά όρια του κλάδου της ενέργειας. Εύλογα η κυβέρνηση κι ο Αντ. Σαμαράς παίζουν τα ρέστα τους με το στοίχημα της ΔΕΠΑ (και όχι βεβαίως με το αν θα συμφωνήσουν οι δύο εταίροι του στο περιβόητο αντιρατσιστικό ν/σ. Σιγά, εδώ ο Βενιζέλος κι ο Κουβέλης έχουν καταπιεί» άλλα κι άλλα). 

Πως ο διαγωνισμός βάφεται... κόκκινος είναι το κεντρικό θέμα του Μιχάλη Καϊταντζίδη (σε μία συγκυρία όπου οι ΗΠΑ υποχρεώνονται να δεχτούν τη συζήτηση για πολιτική λύση-διέξοδο στη Συρία), με τον κλάδο να βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο προσκήνιο. Κλάδος που όταν ανοίξει (και) επιχειρηματικά θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς πόλους χρηματιστηριακής μόχλευσης, και θυμηθείτε το.

Δεκαπέντε εισηγμένες που... γέμισαν το ταμείο τους, σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης συμπεριλαμβάνοντας μεγάλες, μεσαίες αλλά και μικρότερες εταιρείες. Μυτιληναίος, Revoil, METKA, Autohellas, ΟΛΠ, ΟΤΕ, MLS Πληροφορική, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης, Σαράντης, Πετρόπουλος, ΟΠΑΠ, Αστικά Ακίνητα, Flexopack και Trastor αναλύονται ως προς μία ισχυρή παράμετρο όπως είναι το... ταμείο.

Από τεχνική πλευρά παρά το 5νθήμερο πτωτικό σερί, οι περιοχές στήριξης για τον Ftse Large Cap προς τις 325 και 3τις 20 μονάδες δείχνουν ανθεκτικές, με βάση την εικόνα της αγοράς  μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Εξακολουθούμε να θεωρούμε σηματωρό στις τράπεζες την Alpha Bank και τον Ft Mid  των βασικών δεικτών. Τα ενδοσυνεδριακά ελάχιστα της 24ης/5 (1.213,09 μονάδες) παρουσιάζουν ενδιαφέρον ακριβώς επειδή είναι εντός του σημαντικού εύρους των 1.205-1.215/1.220 μονάδων.   

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v