Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι τράπεζες στο προσκήνιο

Σε κίνδυνο οι σημαντικές 1.025 μονάδες για τη Σοφοκλέους. Στις 30/5 ξανά στο ταμπλό η Εθνική Τράπεζα με προσαρμοσμένη τιμή στα 4,53 ευρώ. Με τεχνικό πρόβλημα ξεκίνησε η συνεδρίαση.

Έχασαν τα κέρδη του 2013 οι τράπεζες μετά το αρνητικό τετραήμερο σερί με συνολικές απώλειες 39,5% για τον κλαδικό δείκτη. Αναλυτικά στοιχεία από τη χθεσινή συνεδρίαση, όπως κάθε φορά, στο σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου, με το Χ.Α. να συγχρονίζεται με τη διόρθωση των ξένων αγορών.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ένα τεχνικό πρόβλημα στις 10:36 το οποίο δεν επέτρεπε την ροή στοιχείων.

Στο Χ.Α. είχαν προηγηθεί δύο συνεδριάσεις, με τον πτωτικό κύκλο να ξεκινά από τα υψηλά της Δευτέρας και να συνεχίζει εχθές με αυξημένες συναλλαγές.

Διακύμανση που σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και FTSE Large Cap αναδεικνύει ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Κατ’ αρχάς, ο Γ.Δ. υποχώρησε εχθές έως τις 1.038,39 μονάδες (στο χαμηλό ημέρας). Η διόρθωση άρχισε από τα υψηλά των 1.159,97 μονάδων στις 20/5 κι ο Γενικός Δείκτης τη Δευτέρα έκλεισε στις 1.135,83 μονάδες.

Αντίστοιχα, ο FTSE Large Cap χθες έκλεισε στις 351,92 μονάδες (οριακά στο ελάχιστο ημέρας), προερχόμενος από το υψηλό της 20ής/5 των 411,18 μονάδων (στις 394,58 σε κλείσιμο τη Δευτέρα).

Εάν συνεκτιμήσουμε τον ανοδικό κύκλο που είχε προηγηθεί από τα χαμηλά στις αρχές Μαΐου και την ένταση της αντίδρασης -κυρίως για τις τράπεζες- από τη συνεδρίαση της 8ης/5 μέχρι και τις κορυφές της 20ής/5, ακόμη και τώρα η τεχνική εικόνα των δύο βασικών δεικτών δικαιολογείται σχεδόν απόλυτα.

Στο επίκεντρο παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, με την Εθνική δικαιωματικά στην πρώτη-πρώτη σειρά. Στα σχετικά θέματα του euro2day.gr αναλύονται όλες οι λεπτομέρειες, οι όροι κ.λπ. για την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου του ομίλου.

Ο Χρ. Κίτσιος προχωρά μερικά βήματα μετά την ΑΜΚ, αναφερόμενος στα πωλητήρια που έπονται (με βάση πάντα το ενημερωτικό της αύξησης). Άλλωστε, πωλητήρια σε χρήσιμα και μη, ακόμη και σε... ασημικά τους, υποχρεώνονται να βγάλουν μέχρι τον Ιούλιο και οι άλλοι δύο συστημικοί όμιλοι, Alpha Bank και Πειραιώς.

Όσον αφορά την Εθνική, θα περιμένουμε κατ’ αρχάς την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου, έχοντας την κρυφή ελπίδα πως θα κρύβει 1-2 θετικές εκπλήξεις εν όψει και της αύξησης κεφαλαίου.

Για να δούμε, καθώς η μετοχή θα επαναδιαπραγματευθεί από την επόμενη Πέμπτη με προσαρμοσμένη τιμή (0,453/4,53 με τη σχέση του reverse split). Τέσσερεις συνεδριάσεις εκτός... ταμπλό και έχει ενδιαφέρον να δούμε σε ποια αγορά και σε τι επίπεδα δεικτών θα επανακάμψει από τη συνεδρίαση της 30ής Μαΐου.

Πάντως, το χθεσινό της κλείσιμο στο 0,90 ευρώ με 26.635.437 μετοχές δεν ήταν και ό,τι καλύτερο.

Σε εμφανώς καλύτερη θέση η Alpha Bank, κρατά τις τελευταίες δύο-τρεις συνεδριάσεις υποαποδίδοντας έναντι του κλαδικού δείκτη. Με πίεση και ρευστοποιήσεις η Πειραιώς, εντελώς διαφορετική περίπτωση η Eurobank.

Όμως το πτωτικό κλίμα στο Χ.Α. από τη Δευτέρα εντάθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση με αφορμή το προχθεσινοβραδυνό γύρισμα της Wall Street (λόγω Fed), τη σημαντική υποχώρηση των ευρωχρηματιστηρίων αλλά και το χθεσινοβραδινό αρνητικό κλείσιμο της Ν.Υ.

Διαβάζουμε σχετικά για τη «δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση απωλειών στη Wall Street κόντρα στα καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Άλμα 17% για τη Hewlett- Packard. Προβληματισμός από τη βουτιά στη κινεζική μεταποίηση. Απώλειες στις ευρωαγορές».

Η Wall Street και τα ευρωχρηματιστήρια εύλογα διορθώνουν μετά το τελευταίο ράλι και τα νέα ιστορικά υψηλά τους. Δεν ήταν δυνατόν να πάνε οι αγορές... μονόμπαντα σε νέες κορυφές χωρίς την ενδιάμεση διόρθωσή τους.

Ειδικότερα για το Χ.Α. χρήζει προσοχής το άρθρο του Γ. Σαββάκη για τη χαμένη στήριξη, με πολλές χρήσιμες τεχνικές λεπτομέρειες και στοιχεία.

Όμως, εάν θέλαμε να είμαστε πιο μεσοπρόθεσμοι, ΤΟ ΘΕΜΑ που θα έπρεπε να διαβαστεί από το εγχώριο επιχειρείν, κυρίως όμως από την κυβέρνηση, τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς, τους συμμετέχοντες στην τρικομματική κ.ά. αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι του Στέφανου Κοτζαμάνη.

Με αφορμή τον όμιλο Βιοχάλκο, τις προειδοποιήσεις του νουνεχούς Κωνσταντίνου Κεφάλα (συμβούλου διοίκησης του ομίλου), θα έπρεπε να έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός στα επιτελικά γραφεία των υπουργών μας και στο Μαξίμου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v