Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι πιέσεις σε ΕΤΕ οδηγούν χαμηλότερα το Γ.Δ.

Μεταβλητότητα με αυξημένες συναλλαγές. Πιέσεις στην Εθνική αλλά άνοδος για Alpha και Eurobank. Υψηλού ρίσκου το intraday. Κλειδιά η CCHBC και ο ΟΠΑΠ λόγω αποτελεσμάτων. Προς τις 1.075 κατηφορίζει ο Γενικός Δείκτης.

Επιβεβαίωση της υψηλής μεταβλητότητας από τις πρώτες κιόλας εντολές που πέρασαν στο σύστημα σχεδόν με το άνοιγμα της συνεδρίασης.

Στα πρώτα 5 λεπτά οι βασικοί δείκτες άλλαξαν πρόσημο, περνώντας από αρνητικό σε θετικό έδαφος, στη μετοχή της Alpha Bank οι αγοραστές ανέλαβαν πολύ γρήγορα τον έλεγχο, ο Ft Mid πέρασε ανοδικά προς τις 1.245 μονάδες. Στα πρώτα 5 λεπτά η Eurobank και η Πειραιώς ανέδειξαν τις διαθέσεις των «ισχυρών χεριών», επιβεβαίωσαν τον καταλυτικό τους ρόλο, με συνέπεια την επαναφορά του Γενικού Δείκτη προς τις 1.095 μονάδες και του 25άρη προς τις 375. Στη συνέχεια, όμως, πήραν κεφάλι οι πωλητές οδηγώντας την Εθνική στο -15% κάτω από το 1 ευρώ.

Εύλογα χρειάστηκε λίγος χρόνος για να αποκτήσει τάση η αγορά και λόγω του καθοδικού ανοίγματος της μετοχής του ΟΠΑΠ (κυρίως εξαιτίας των αποτελεσμάτων), ενώ η μετοχή της CCHBC δεν... βιάστηκε να ρυθμίσει την τάση του Δείκτη.

Η εξαρχής επιθετική κίνηση στις μετοχές της Eurobank και της Πειραιώς επιβεβαιώνει την ενεργό παρουσία «γρήγορου χρήματος», γεγονός που αποτυπώνεται άλλωστε στη μεταβλητότητα των τελευταίων ημερών. Αυτό έχει προσδώσει επιθετικότητα στο ημερήσιο παιχνίδι, μία (ας μου επιτραπεί η έκφραση) αγριάδα, που και συναλλαγές φέρνει και την αδρεναλίνη ανεβάζει.

Βέβαια, αυτού του είδους οι φάσεις -το γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά- κρύβουν υψηλό -υψηλότατο- κίνδυνο εγκλωβισμού, απαιτούν ενδελεχή παρακολούθηση της συνεδρίασης και μας θέλουν... πάνω από το πληκτρολόγιο. Άφησα τη Eurobank στο -8% και πετάχτηκα για ένα τσιγάρο -μου έλεγε εχθές φίλος- και με το που επέστρεψα τη βρήκα στο -18%. Προσοχή, λοιπόν, μεγάλα παιδιά είμαστε, και βρισκόμαστε στην πιο ριψοκίνδυνη κι επιθετική φάση της περιόδου αυξήσεων κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών.

Η μετοχή της Eurobank κλείδωσε λίγο μετά τις 10:45 με 20%, η Πειραιώς πολύ γρήγορα επανέκαμψε προς το 0,405 ευρώ (στη συνέχεια πάντως και η Πειραιώς δέχθηκε ρευστοποιήσεις που οδηγησαν την τιμή προς το 0,356 ευρώ), αλλά αφού από την αρχή, το άνοιγμα, της συνεδρίασης η Alpha Bank είχε δώσει την τάση.

Προσωπικά, πάντως, με το που είδα το άνοιγμα της μετοχής, τα πολλά κομμάτια στα πρώτα 5 λεπτά, ενισχύθηκε η εκτίμησή μου πως και η σημερινή συνεδρίαση μπορεί να αποφέρει υπεραξίες. Επιπλέον, ο Ft Mid, δείκτης σηματωρός, δεν χρειάστηκε περισσότερο από ένα 5λεπτο για να επανακάμψει προς τις 1.260 μονάδες, βλέποντας τη σημαντική βραχυπρόθεσμη περιοχή των 1.280 μονάδων.

Οι τίτλοι σε ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή ενισχύθηκαν με αγοραστές από τα χαμηλά της αρχής, ενώ σε Σωληνουργεία Κορίνθου (έως 5,6%) και MIG (έως 2,8%), υψηλότερα, ακολούθησαν.

Ανάλογη εικόνα στην καλύτερη από εχθές μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τις σηματωρούς Σιδενόρ, ΓΕΚ-Τέρνα, Σαράντη, Ιντρακόμ, Φουρλή, Νηρέα να αντιδρούν υψηλότερα. Την ανοδική αντίδραση των συστημικών ακολουθεί και η μετοχή της Attica Bank.

Μετοχές κλειδιά που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν προς το καλύτερο ή το χειρότερο την τάση κατ' αρχάς η CCHBC, που από μόνη της αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, και ο δεικτοβαρής ΟΠΑΠ λόγω της αφορμής των μάλλον αρνητικών αποτελεσμάτων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v