Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με overdrive και στην άνοδο και στη διόρθωση

Βίαιη η διήμερη τραπεζοκεντρική διόρθωση συνεπεία της βιαιότερης εκρηκτικής αντίδρασης που είχε προηγηθεί. Η υψηλότατη μεταβλητότητα μπορεί να δώσει θεαματική αναστροφή σε αυτήν τη φάση. Κλειδί ο Ft Mid, η προσοχή στην Alpha.

Η χθεσινή βουτιά στις τράπεζες παρέσυρε και τα blue chips, σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.090,89 μονάδες (-3,96%), τον FTSE Large Cap κατά -5,54% στις 372,75 μονάδες, με διψήφιο ποσοστό έως 22% ενδοσυνεδριακά για τον τραπεζικό δείκτη.

Τα μηνύματα της χθεσινής ευρείας διόρθωσης προσεγγίζει ο Γιώργος Σαββάκης σημειώνοντας το κλειδί των τελευταίων συνεδριάσεων και την υψηλότατη μεταβλητότητα που έχει αποκτήσει ένα σημαντικό τμήμα της αγοράς.

Ο Ft Mid, δείκτης ιχνευτής για πολλούς και προπομπός της τάσης από τα ελάχιστα του Ιουνίου του 2012, παρουσίασε σαφώς καλύτερη εικόνα, με περισσότερες μετοχές του όχι μόνο να αποδεικνύονται ανθεκτικές αλλά και να αντιδρούν έξυπνα υψηλότερα. Πρόκειται ως επί το πλείστον για μετοχές εταιρειών όπου τα λεγόμενα ισχυρά χέρια διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο. ΓΕΚ Τέρνα, Creta Farms, MLS, Πλαστικά Θράκης, Σαράντης, Σιδενόρ, Φουρλής υπεραπέδωσαν σε σχέση με τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, πόσο δε έναντι του Γενικού Δείκτη και του FTSE Large Cap.

Προσεγγίζουμε τη βραχυπρόθεσμη εικόνα του Χ.Α. ξεκινώντας από τα «δεύτερα», αφήνοντας κατά μέρος την αγελαία κίνηση της πλειονότητας των μετοχών των «πρώτων», καθώς επιμένουμε στη σημασία και στον ρόλο του δείκτη Ft Mid και συγκεκριμένων τίτλων εισηγμένων-σηματωρών. Ωστόσο, παρά την εν γένει άτακτη διόρθωση της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, θα πρέπει να εστιάσουμε στις λιγοστές μετοχές που κινήθηκαν συγκριτικά καλύτερα από τις υπόλοιπες, τις μη τραπεζικές. Η Ελλάκτωρ στα 2,37 ευρώ (-0,42% με 295.233 τεμάχια), η Motor Oil στα 9,14 ευρώ (-0,11% με 85.300), ο Μυτιληναίος στα 5,12 ευρώ (-1,73% με 216.861) και βεβαίως σταθερές οι Τιτάν, Frigoglass και ανοδικές οι FFG, Eurobank Properties, Eλληνικά Πετρέλαια και Βιοχάλκο.

Σημειωτέον πως από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε -σε κλείσιμο- στο 0,563 ευρώ. Δεδομένου ότι η Alpha Bank προηγείται και διαδικαστικά και ουσιαστικά των άλλων δύο υπό ΑΜΚ (και αποκοπή κ.λπ.), της Εθνικής και της Πειραιώς δεν είναι λίγοι αυτοί που παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον τη διακύμανσή της. Βέβαια, με άλλους όρους προχωρά η Alpha Bank στην αύξηση κεφαλαίου της, με άλλους η Εθνική ή η Πειραιώς, παρ' ολα αυτά η συσχέτιση υφίσταται.

Η αποκοπή πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (13/5), η μετοχή υποχωρούσε όσο οι άλλες τρεις έδιναν την... παράστασή τους για να αρχίσει να κάνει βάσεις από τη συνεδρίαση της 20ής/5.

Στο διήμερο του αδειάσματος Εθνικής - Πειραιώς η Alpha Bank ακολουθεί πάλι διαφορετική κι αντίστροφη πορεία. Ενδεχομένως αυτή η αντιθετική κίνηση να επιβεβαιωθεί και σε ΕΤΕ, Πειραιώς ή σε μία ή και σε καμία από τις δύο, ανάλογα με τις εξελίξεις που βρίσκονται σε πολύ κρίσιμο σημείο.

Ενδιαφέρον στοίχημα, που όμως θεωρείται υψηλότερου ρίσκου από το προηγούμενο.

Σε κάθε περίπτωση, η Alpha Bank χρήζει προσοχής, ενόσω βρίσκεται στη διαδικασία, τα χθεσινά ελάχιστα στο 0,548 ευρώ ίσως να είναι σημείο αναφοράς και πιθανής αναστροφής. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται θέμα χρόνου να αναστραφεί η τάση και για Εθνική, Πειραιώς (ανάλογα με τους όρους τηςΑΜΚ, την ημέρα αποκοπής του δικαιώματος, την προσαρμογή της τιμής από χαμηλότερα επίπεδα κ.λπ.).

Όμως στο σχόλιο της 18ης/5 με τον τίτλο Τα μυστικά του bank party σημειώναμε:
«Για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα που αφορούν τις μετοχές των συστημικών τραπεζών. Κατ΄αρχάς, η αποκοπή και η εν συνεχεία διαπραγμάτευση του δικαιώματος οριοθετεί την ολοκλήρωση ενός πολύ σημαντικού ανοδικού κύκλου».

Στο αμέσως επόμενο, το προσυνεδριακό της Δευτέρας (20/5) με τον τίτλο Τα μάτια μας...δεκατέσσερα εκτιμούσαμε: «Ειδικότερα για την Alpha Bank, θέλουμε να δούμε εάν θα βγουν στην αρχή της συνεδρίασης κομμάτια στο 0,54 ευρώ μέχρι το 0,52, που έχουμε στήσει λίγες εντολές αγοράς». Οι εντολές αυτές παραμένουν ενεργές στο σύστημα, έχοντας δε ρευστοποιήσει και το υπόλοιπο 1/4 των θέσεών μας στα τραπεζικά χαρτιά(*) εστιάζουμε ακόμη πιο προσεκτικά σήμερα - αύριο μην τυχόν και μας δοθεί αφορμή επανεισόδου στη μαρκέτα.

(*) Σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιο της Δευτέρας (20/5): «Διαβάζοντας τις εφημερίδες του Σαββατοκύριακου και με τον αισιόδοξο τόνο που επιχειρείται να δοθεί από μερίδα των ΜΜΕ (όχι μόνο του θεωρούμενου συμπολιτευόμενου) και μετρώντας τις τριψήφιες αποδόσεις τραπεζικών μετοχών, η πρώτη μου σκέψη σήμερα το πρωί είναι να περάσω από το ταμείο για το 1/4 της θέσης μου, αφήνοντας υπόλοιπο για μόνο 1/4, μην τυχόν και με κοροϊδέψει η αγορά. Έχοντας κατοχυρώσει σε καλές τιμές το μισό του βραχυπρόθεσμου χαρτοφυλακίου μου, σκέφτομαι πως η πολλή... αισιοδοξία των κυβερνητικών έρχεται την κατάλληλη στιγμή. Από τεχνική πλευρά, οι περισσότεροι δείκτες και τα εργαλεία παρακολούθησης συνιστούν κατοχύρωση θέσης - μερική έξοδο από το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι».

Για να δούμε αν μετράμε σωστά τη διήμερη διόρθωση και αν εκτιμάμε σωστά τη σημασία του Ft Mid αλλά και την εμφανή διαφοροποίηση της Alpha Bank.

Άντε, καλή μέρα και καλό μας... βόλι!

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v