Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω από τις 1050 μονάδες υποχωρεί ο Γ.Δ.

Χαμηλότερα και από τις 1.040 μονάδες το ΧΑ, με την πλειονότητα των μετοχών στο... κόκκινο και την ΕΤΕ έως 13,27% χαμηλότερα. Διασώζονται η Eurobank και δευτερευόντως η ΔΕΗ. Απώλειες σχεδόν 3% στα ευρωχρηματιστήρια.

Διευρύνονται οι απώλειες από τη Φρανκφούρτη μέχρι τη... Σοφοκλέους. Έως 2,9% διορθώνουν τα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια. Ο Γενικός Δείκτης κινείται πλέον χαμηλότερα και από τις 1.040 μονάδες, ο FTSE Large Cap έως τις 350 και με διψήφια ποσοστά οι απώλειες για τη μετοχή της Εθνικής.

Αφορμής δοθείσης (των ξένων αγορών) το Χ.Α., που ούτως ή άλλως έκλινε από την αρχή της εβδομάδας χαμηλότερα, πιέζεται σε άμεση δοκιμασία των στηρίξεων, ορατών πλέον, με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο.

Όμως, οι 1.050 και οι 350-340 μονάδες θεωρούνται σημαντικές τεχνικές περιοχές και ενδεχόμενη καθοδική διάσπασή τους κινδυνεύει να ακυρώσει τον βραχυπρόθεσμο κύκλο που ξεκίνησε από τις αρχές Μαΐου.

Μέχρι τώρα, οι συγκεκριμένες περιοχές αποδεικνύονται ανθεκτικές και προσωπικά θωρούσα πιθανή μια κίνηση αναστροφής μέχρι τη συνεδρίαση της Παρασκευής.
 
Όμως, οι έξωθεν πιέσεις βαρύνουν την αγορά, οι ρευστοποιήσεις σε πολλές μετοχές της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης συνεχίζονται, η μετοχή της ΕΤΕ πιέζεται εκ νέου σε κανάλι χαμηλότερο του 1 ευρώ, ενώ 2-3 φορές που επιχειρήθηκε να αντιδράσει η Πειραιώς βγήκε υπερβάλλουσα προσφορά.

Απώλειες 2,28% μετρά η μετοχή της Alpha Bank, που τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις είχε αφήσει ενθαρρυντικές ενδείξεις (όπως και ο FT Mid), καθώς η γενικότερη διάθεση και τάση έχουν χαρακτήρα πώλησης και διόρθωσης.

Οι συναλλαγές στα 56,2 εκατ. ευρώ (με 69,9 εκατ. τεμάχια), με αυξημένους τζίρους σε Πειραιώς, Εθνική αλλά και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, EXAE και Eurobank.

Το αποθαρρυντικό είναι πως, εξαιρουμένης της Eurobank, στις υπόλοιπες περιπτώσεις οι αυξημένοι τζίροι πραγματοποιούνται σε μετοχές με πτωτική φορά, ειδικότερα δε στην ΕΤΕ σε χαμηλές τιμές Μαΐου.

Κατά 0,78% υποχωρεί η μετοχή του ΟΠΑΠ, κατά 1,32% της Coca Cola HBC (και σήμερα με μέτριες συναλλαγές), ενώ από τη μη τραπεζική τριάδα ξεχωρίζει μόνο η ΔΕΗ. Έως τα 7,98 ευρώ η μετοχή της Επιχείρησης, αν και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ η μέχρι τώρα υποχώρηση δείχνει ελεγχόμενη (έως 0,78% με λογικούς τζίρους).

Σε διορθωτική τροχιά όμως η πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης: ο Μυτιληναίος κατά 3,05% χαμηλότερα στα 5,06 ευρώ, η MIG ανθεκτικότερη (στο 0,402 ευρώ με -0,99%), η ΜΟΗ στα 8,77 ευρώ, τα Ελληνικά Πετρέλαια στα 8,74 ευρώ. Για τις δύο τελευταίες μετοχές-εισηγμένες θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η ανάλυση της Πειραιώς και της Societe Generale.

Με μέτριες συναλλαγές 94.404 τεμαχίων (στις 11.25) υποχωρεί στα 5,46 ευρώ η Frigoglass, με μόλις 3.671 τεμάχια η μετοχή του ΟΛΠ στα 19,17 ευρώ.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι σημειώνουν πως ο μέσος όρος των συναλλαγών στις τελευταίες πτωτικές συνεδριάσεις είναι σημαντικά χαμηλότερος του μέσου όρου της περιόδου 8-20/5. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως το «βραχυπρόθεσμο χρήμα», που ακόμη και τώρα μετρά υπεραξίες, είτε επιδιώκει να πετύχει όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές προκειμένου να ρευστοποιήσει και να κατοχυρώσει θέσεις του, είτε εκτιμά πως ένας επόμενος ανοδικός κύκλος δεν είναι μακριά.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση οι σηματωροί Φουρλής, Σιδενόρ, ΓΕΚ Τέρνα, Intracom έχουν γυρίσει χαμηλότερα, ενώ συνεχίζουν ανοδικά η Attica Bank και Creta Farms, ΕΥΑΘ, Πλαίσιο, Lamda Development.

Ωστόσο, ο Φουρλής, για παράδειγμα, παρά τις εβδομαδιαίες απώλειες (-5,61%), μετρά ακόμη κέρδη 26% σε διάστημα μήνα.

Ανάλογη περίπτωση για Intracom, ΓΕΚ Τέρνα, ενώ η ΣΙΔΕΝΟΡ, παρά τη διόρθωση της μετοχής έως τα 2 ευρώ, μετρά -ακόμη- θετική απόδοση 0,98% σε διάστημα εβδομάδας και 21,05% σε περίοδο μήνα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v