Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις... εισαγωγής στη Σοφοκλέους

Στην πτώση των ξένων αγορών «παραδίδεται» το Χ.Α., με το Γ.Δ. να υποχωρεί προς τις 1.060 μονάδες. Επιμένει σε διψήφια άνοδο η Eurobank, αντιδρούν ΔΕΗ, ΟΤΕ, Πειραιώς. Υποχωρεί 5% η Εθνική. Απώλειες 2,5% στην Ευρώπη.

Στα κόκκινα το ταμπλό, με το Χ.Α. να ακολουθεί τη διόρθωση των ευρωχρηματιστηρίων, σε συνέχεια της χθεσινοβραδινής υποχώρησης της Wall Street και των απωλειών σήμερα στην Ασία και στην Ευρώπη.

Στο 1,2% περίπου οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη (προς τις 1.060-1.070 μονάδες), κατά 1,15% διορθώνει ο FTSE Large Cap προς τις 360-355 μονάδες. Με τις συναλλαγές στα 27 εκατ. ευρώ (λίγο μετά τις 11.30), ενώ η Eurobank καταγράφει διψήφια άνοδο.

Στα πρώτα 10΄-15΄ της συνεδρίασης η αντίδραση της CC HBC έως 1,45% υψηλότερα μετρίασε κάπως την πτώση των δεικτών, αλλά με το που γύρισε και η CC χαμηλότερα προς τα 21,12 ευρώ οι απώλειες διευρύνθηκαν.

Λίγο μετά τις 10.55 οι αγοραστές ανέβασαν την... τάση στη μετοχή της ΔΕΗ, με εντολές που έφτασαν έως τα 7,94 ευρώ, ενώ σταδιακά ψαλιδίστηκαν οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες για τη μετοχή της Alpha Bank, από τα χαμηλά του 0,55 σταδιακά αντέδρασε έως το 0,568 ευρώ με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές.

Ωστόσο, παραμένει η πίεση στη μετοχή της Εθνικής, με πολλές πράξεις χαμηλότερα του 1 ευρώ (έως το 0,953 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα απ’ ό,τι εχθές), ενώ μαζεύεται σταδιακά στη μετοχή της Πειραιώς. Η τελευταία από τα αρχικά χαμηλά του 0,323 ευρώ αντέδρασε προς το 0,347 ευρώ, με αυξημένες και σήμερα συναλλαγές.

Είναι ενδεικτικό πως στις 10.50 ο τζίρος ήταν 11,8 εκατ. ευρώ, στις 11.05 είχε φτάσει τα 16,4 εκατ., από τα οποία 3,5 εκατ. στη μετοχή της Πειραιώς, περί το 1,4 εκατ. στον ΟΤΕ και σχεδόν 2 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής.

Για την Εθνική σε αναλυτικά άρθρα του euro2day.gr, της Αναστασίας Παπαϊωάννου, αναφέρονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία και οι ειδήσεις που αφορούν την AMK της όπως και των άλλων δύο συστημικών ομίλων. Συστημική, αλλά εκτός παιδιάς των AMK, η Eurobank, παραμένει μόνη της ξεχωριστό στοίχημα, με την τιμή να ενισχύεται πριν από λίγο έως τo 0,508 ευρώ (16,7%).

Πωλητές στον ΟΠΑΠ και σήμερα, ενώ η ΔΕΗ ενισχύθηκε νωρίτερα έως τα 4,96 ευρώ.

Σε εμφανή διορθωτική φάση των ξένων αγορών και το Χ.Α., θα μετρήσει δυνάμεις και απώλειες από τη στιγμή που το μήνυμα που δίνεται... κεντρικά (από τη Wall) παραπέμπει στην ανάγκη πτωτικής φάσης μετά το τελευταίο ανοδικό... κρεσέντο στα ιστορικά υψηλά.

Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr αναφέρεται: «Περισσότερες ενδείξεις ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας ζητά η πλειονότητα των στελεχών της Fed προκειμένου να προχωρήσουν σε περιορισμό του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων (QE), σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed στις 30 Απριλίου. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, “έχει παρατηρηθεί σημαντική πρόοδος στην αγορά εργασίας από την έναρξη του προγράμματος τον Σεπτέμβριο”, ωστόσο, όπως υποστήριξαν πολλά μέλη της Fed, “είναι απαραίτητο να υπάρξει διάρκεια στην πρόοδο και στην ενίσχυση της ανάκαμψης για να αποφασιστεί μείωση στα ποσά επαναγοράς ομολόγων”».

Εάν υποθέσουμε, το πιθανότερο, πως το Χ.Α. θα ακολουθήσει τα διεθνή χρηματιστήρια, οι εν δυνάμει αγοραστές δεν έχουν λόγο να βιαστούν ή να εκβιάσουν υψηλότερες τιμές.

Ζητούμενη η επιβεβαίωση των στηρίξεων (λ.χ. για τον S&P 500 ή για τον DAX), μία-δύο καλές ειδήσεις κι εξελίξεις στις επόμενες συνεδριάσεις.

Προσώρας μετράμε την αντοχή του FTSE Large Cap στην ευρύτερη περιοχή των 350 μονάδων, ενώ και το γύρισμα του FT Mid (έως 1,5%) μας υποχρεώνει να αναστείλουμε οποιαδήποτε σκέψη για κινήσεις στη συνέχεια της συνεδρίασης.

Eurobank, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΜΙG, Πειραιώς είναι οι μόνες μετοχές του 25άρη που λίγο μετά τις 11.10 ενισχύονταν ανοδικά. Για τη μετοχή της CC HBC οι απώλειες είχαν διευρυνθεί στο 2,5% και στα 20,76 ευρώ, ενώ η σηματωρός Alpha Bank κρατούσε -μέχρι εκείνη την ώρα- το 0,56 ευρώ.

Από τα μεσαία, συνέχιζαν η Attica Bank (με 14,2%), η MLS και με λιγοστά κομμάτια η Επίλεκτος και η Lamda Development.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v