Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αμφίρροπη η κατάσταση

"Ναι μεν, αλλά" από τη χθεσινή συνεδρίαση και το ΧΑ κινείται σταδιακά στο ρυθμό της ΕΤΕ αλλά και του ΟΠΑΠ. Εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τον δείκτη η CCHBC. Ενθαρρυντικές ενδείξεις από Ft Mid και Alpha.

Τραπεζική πτώση 33,7% στο τριήμερο μετρά ο Θανάσης Σταυρόπουλος στο χθεσινό σχόλιό του, αλλά οι βασικοί δείκτες εξακολουθούν να έχουν συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά.

Στις 1.080,65 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με χαμηλό ημέρας στις 1.063,80, στις 367,79 με χαμηλό στις 360,82 ο FTSE Large Cap. Όμως, στις 1.272,61 ο Ft Mid και με εύρος διακύμανσης από τις 1.243,87 έως τις 1.277,67 μονάδες.

Η διακύμανση και το κλείσιμο του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης προσμετράται στις ενθαρρυντικές ενδείξεις, λαμβάνεται υπόψη από όσους ποντάρουν σε αντίδραση του Χ.Α. αυτές τις ημέρες. Άλλη ενθαρρυντική ένδειξη, που επίσης προσμετρήθηκε, η αντίδραση της μετοχής της Alpha Bank στο 0,57, με υψηλό ημέρας στο 0,589 ευρώ. Αντιθέτως δεν άρεσε και εγκλώβισε κόσμο η Πειραιώς με την αρχική της αντίδραση έως το 0,415 και το γύρισμά της έως το 0,312 ευρώ. Τουλάχιστον η τελευταία τιμή δεν ήταν η ελάχιστη και σε κλείσιμο (διαμορφώθηκε εν τέλει στο 0,349 ευρώ) με συναλλαγές 87,2 εκατ. τεμαχίων.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η συμπεριφορά της Εθνικής, που όμως με ελάχιστο ημέρας στο 0,951 έκλεισε τελικά στο 1,04 ευρώ. Με 25,6 εκατ. τεμάχια. Για τη μετοχή της Εθνικής θα ανεβάσουμε αργότερα δύο διαγράμματα (του calculator-analysis και του Ηλία Ζαχαράκη/Fast Finance) για να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα τι θα πρέπει να περιμένουμε αυτές τις ημέρες.

Σε σχετικό θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου αναφέρονται και αναλύονται όλες οι τελευταίες κινήσεις για τις ΑΜΚ των συστημικών τραπεζών.

Αυτά αφορούν τις τράπεζες που ούτως ή άλλως δεν βαραίνουν τη διακύμανση των βασικών δεικτών, όπως παλαιότερα και εν πάση περιπτώσει όσο ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, τα Ελληνικά Πετρέλαια και βεβαίως η Coca Cola HBC.

Του ΟΠΑΠ η αφορμή (λόγω αποτελεσμάτων) δεν πέρασε αναξιοποίητη από όσους επέμεναν πως ο δείκτης έχει ουρά διόρθωσης σε σημείο που ακόμη και στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης (παρά την αρχική ανοδική αντίδραση) ανοίχτηκαν θέσεις πώλησης.

Παίχτηκαν συγκεκριμένες θέσεις short, τη δυναμική των οποίων είχαμε υποτιμήσει και μετρούσαμε τη συνεδρίαση με γνώμονα τον Ft Mid και την Alpha Bank. Οι μισές θέσεις βγήκαν, ο δείκτης δεν μας έκανε τη... χάρη.

Ωστόσο, ήταν εμφανές το μάζεμα -προφανώς από ισχυρά χέρια- στα γυρίσματα λ.χ. της Πειραιώς μετά τις 13.30-13.45 αλλά και ανάλογες κινήσεις στις μετοχές του ΟΤΕ και της ΔΕΗ. Δευτερευόντως σε Σωληνουργεία Κορίνθου, Μυτιληναίο και Τέρνα Ενεργειακή. Όπως επίσης των Ιντρακόμ, Σιδενόρ, ΓΕΚ Τέρνα, Πλαστικά Θράκης, Creta Farms, ενώ η Attica Bank ακολούθησε τη φορά της Alpha Bank και της Eurobank.

Στα του ΟΠΑΠ θα πρέπει να προσθέσουμε τη για πολλοστή συνεδρίαση καταλυτική επιβάρυνση της CC HBC, με τη μετοχή να κλείνει μεν στα 21,19 ευρώ, αλλά ενδοσυνεδριακά έδωσε 2-3 διορθώσεις, με τη χαμηλότερη έως τα 20,54 ευρώ, επηρεάζοντας τον δείκτη, την τάση και τα συμβόλαια.

Στα της επικαιρότητας χρήζουν προσοχής οι αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η εκτίμηση της Πειραιώς για τα αποτελέσματα της Motor Oil (μετά το πέρας της συνεδρίασης της 27ης/5), η υποβάθμιση της σύστασης για τα Ελληνικά Πετρέλαια από τη SoGen, κυρίως όμως η προσγείωση της Wall Street από τη Fed.

Μέχρι την πιο σαφή επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων (του Γ.Δ. και του FTSE Large Cap) και πιο ξεκάθαρων ενδείξεων από την Εθνική, τελούμε εν αναμονή, εστιάζοντας σε Alpha Bank και Ft Mid (που ούτως ή άλλως έχουν ανοδική φορά).

Ζητούμενη η επιβεβαίωση (ή όχι) της δυνατότητας βραχυπρόθεσμης αναστροφής για τη μετοχή της Πειραιώς καθώς η Eurobank κινείται εκ νέου προς την πρώτη αντίστασή της. Και βέβαια σημαντική η διακύμανση του ΟΠΑΠ καθώς με αποτίμηση 2,47 δισ. ευρώ επηρεάζει σημαντικά τη διαμόρφωση του δείκτη. Τουλάχιστον λειτούργησε υπέρ της διαδικασίας αναστροφής ο ΟΤΕ των 3,47 δισ. ευρώ.

Αμφίρροπη η κατάσταση, με αμφίσημες ενδείξεις, που χρήζουν ενδελεχούς παρακολούθησης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v