Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική πτώση 33,7% στο τριήμερο

Βαρίδι ο τραπεζικός κλάδος και την Τετάρτη στη συνεδρίαση της Σοφοκλέους. Απώλειες για Coca Cola (1%), ΟΠΑΠ (3,8%). Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Βιοχάλκο και ΟΤΕ. Μόνο με μετρητά οι συναλλαγές στην Εθνική.

Η τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση είναι γεγονός και αυτό αποτελεί μία πρώτη είδηση, καθώς το Χ.Α. είχε να "δει" τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις από την περίοδο 12 έως και 16/4/2013.

Έχοντας βαρίδι τον Τραπεζικό κλάδο και χωρίς ουσιαστικές βοήθειες από τους υπόλοιπους, μη Τραπεζικούς, Δεικτοβαρείς τίτλους, ο Γενικός Δείκτης αφέθηκε, μετά τις 11.10 να κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και να υποχωρήσει μέχρι τις 1063,8 μονάδες (15.59). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1070,22 μονάδες και παίρνοντας, όπως και χθες, το "bonus" των 10 μονάδων από τις τελικές δημοπρασίες, έκλεισε στις 1080,65 μονάδες με απώλειες 0,94%.

Σημειώνεται ότι ο τραπεζικός κλάδος έχει υποχωρήσει 33,7% στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Eurobank Properties, Βιοχάλκο και ΟΤΕ. Από τις μετοχές του FTSE-25, μόνιμα στο "πράσινο" κινήθηκε μόνο ο τίτλος της Alpha Bank, ενώ αντίθετα δεν "είδαν" θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Τιτάν και Jumbo.

Σε αντίθεση με την μετοχή της Alpha Bank που όπως προαναφέρθηκε κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, το ΑΛΦΑΔ, μετά τις 10.35, κινήθηκε υπό σημαντική πίεση και έκλεισε στα 1,23 ευρώ με απώλειες 13,38%, διακινώντας 29373014 τεμ.

Συνεχίζεται το άγριο trading στην Eurobank. Έτσι ενώ χθες ο τίτλος έκλεισε με απώλειες 26,07%, σήμερα τερμάτισε την συνεδρίαση, μεσοσταθμικά, στα 0,4390 ευρώ με κέρδη 20,94%, ενώ έκανε σημαντικό αριθμό πράξεων στο ανώτατο όριο ανόδου (0,4710 ευρώ).

Εντυπωσιακό εύρος ημερήσιας διακύμανσης για την μετοχή της Πειραιώς που κινήθηκε μεταξύ 0,4150 ευρώ (+14,64%) και 0,3120 ευρώ (-13,81%).

Πιο σταθερή συμπεριφορά από τον τίτλο της Εθνικής, ο οποίος μετά τις 11.09 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τα 0,9510 ευρώ (-17,3%) και τελικά έκλεισε στα 1,04 ευρώ με απώλειες 9,57%.

Αξίζει να σημειωθεί το report που σήμερα κυκλοφόρησε στις περισσότερες ΑΧΕ και σύμφωνα με το οποίο "λόγω της αναμενόμενης αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής της Εθνικής από 24/5 έως και 29/5, στο πλαίσιο του reverse split και της ΑΜΚ, δεν επιτρέπονταν συναλλαγές με πίστωση τριημέρου (Τ+3) στην μετοχή".

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Μαίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση του δικαιώματος για την συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, μαζί δηλαδή με την επάνοδο σε διαπραγμάτευση των μετοχών της Τράπεζας με νέα προσαρμοσμένη τιμή, μετά το reverse split και την αποκοπή.

"Η υπεραπόδοση του Τραπεζικού κλάδου που συντελέστηκε κατά τις πρόσφατες συνεδριάσεις, ίσως πέρα και από την πλέον αισιόδοξη πρόβλεψη, δεν μπορούσε παρά να έχει και την εύλογη διόρθωσή της μέσω των ρευστοποιήσεων από μέρος όσων θεωρούν ότι η συμμετοχή στη διαδικασία των ΑΜΚ των Τραπεζών είναι εγχείρημα υψηλού κινδύνου", αναφέρει σημαντική μερίδα επαγγελματιών του χώρου. Οι ρευστοποιήσεις, ήταν φυσικό να πάρουν μεγαλύτερη έκταση, όπου οι όροι των ΑΜΚ εμπεριείχαν και reverse split.

"Οι συμμετέχοντες στις Τραπεζικές ΑΜΚ οφείλουν να λάβει υπ΄ όψιν τα επερχόμενα "stress tests" του Φθινοπώρου, για τη ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων. Ουδείς μπορεί να κάνει σήμερα ασφαλή πρόγνωση για το περιεχόμενό τους", αναφέρει η συντηρητική σχολή σκέψης.

Η εξάρτηση των Ελληνικών Τραπεζών από τη ρευστότητα που παρέχουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη Χώρα της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, σχολιάζει η Citi μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το δανεισμό των Ελληνικών Ιδρυμάτων. Σημειώνεται ότι η συνολική ρευστότητα που έχουν απορροφήσει οι Ελληνικές Τράπεζες από ΕΚΤ και ΕLΑ αυξήθηκε τον Απρίλιο στα 94 από 92 δισ., καθώς μειώθηκε κατά 10 δισ. ο δανεισμός από την ΕΚΤ ενώ αυξήθηκε κατά 12 δισ. ο δανεισμός από τον ELA.

Από την άλλη, το "πράσινο φως" για το "κούρεμα" των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ σε μελλοντικές διασώσεις/εκκαθαρίσεις Τραπεζών ενέκρινε το βράδυ της Δευτέρας η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Σύμφωνα με το προσχέδιο που ενέκρινε η Επιτροπή, οι μεγαλοκαταθέτες θα μπορούν να υποστούν ζημίες αφού πρώτα έχουν εξαντληθεί οι υπόλοιπες πηγές άντλησης κεφαλαίων, δηλαδή οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι των Τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο και οι Εθνικές Κυβερνήσεις θα συναποφασίσουν για την οδηγία.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά τα πρόσημα στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, "πράσινα" ταμπλώ σε Ευρώπη (γύρισαν από το πτωτικό ξεκίνημα) και στο ξεκίνημα της Wall Street, με την προσοχή των επενδυτών στις δηλώσεις του Ben Bernanke.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, θα καταθέσει σήμερα στο Αμερικανικό Κογκρέσο για το οικονομικό outlook της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ αργότερα, σήμερα, θα ανακοινωθούν και τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed.

Στην Ασία, αμετάβλητη διατήρησε την πολιτική της η Τράπεζα της Ιαπωνίας κρίνοντας ότι τα αναπτυξιακά μέτρα που ανακοίνωσε την Απρίλιο αρκούν για να δώσουν ώθηση στην οικονομία. Στην σχετική ανακοίνωση η BoJ κάνει λόγο για θετικές εξελίξεις και εκτιμά πως η οικονομία της Ιαπωνίας άρχισε να ανακάμπτει. Σημειώνει τη βελτίωση που καταγράφεται στις εξαγωγές και την αντοχή του επενδυτικού κλίματος εκτός κλάδου μεταποίησης. Το Ιαπωνικό Χρηματιστήριο έκλεισε σε νέα πολυετή υψηλά.

Αντίθετα, σε πιέσεις στο Ελβετικό φράγκο οδήγησαν οι δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελβετίας, Jordan, ο οποίος εμφανίστηκε αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει όλες τις επιλογές προκειμένου να υπερασπιστεί το όριο σύνδεσης του ευρώ με το Ελβετικό φράγκο, συμπεριλαμβανομένης και της επιλογής αύξησης του ορίου. Ο ίδιος δεν απέρριψε το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων.

Οι πωλήσεις παλαιών κατοικιών αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 0,6% και ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο 2009. Σε ετήσια βάση οι πωλήσεις αυξήθηκαν 9,7% τον Απρίλιο. Οι αναλυτές περίμεναν μεγαλύτερη άνοδο (περίπου 1,4%) μετά την πτώση 0,6% του Μαρτίου.

Ο αριθμός των επενδυτών που αναμένουν επιδείνωση στις πιστωτικές συνθήκες στην Ευρώπη έχει αυξηθεί, σύμφωνα με έρευνα της Fitch για το β’ τρίμηνο του 2013. Όπως αναφέρει ο οίκος, η επιδείνωση στις προσδοκίες των επενδυτών είναι πιο έντονη όσον αφορά την Κρατική πίστωση. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των επενδυτών που αναμένει χειροτέρευση των πιστωτικών συνθηκών για τα Ευρωπαϊκά Κράτη υπερδιπλασιάστηκε στο 55%, από 24% στην προηγούμενη έρευνα. Η Fitch πραγματοποίησε την έρευνα μεταξύ 3 Απριλίου και 7 Μαϊου, με τη συμμετοχή επενδυτών σε τίτλους σταθερού εισοδήματος.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Σε πολυετή ή και συνεχόμενα ιστορικά υψηλά, αρκετές από τις διεθνείς Αγορές και το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ βρίσκεται κοντά στην στήλη για να δώσει τις εκτιμήσεις του. Ξεκινώντας από τον Γερμανικό DAX η Fast Finance αναφέρει:

Ο Γερμανικός δείκτης για άλλη μία φορά κράτησε την ζώνη του 8390 δίνοντας και πάλι αντίδραση στα υψηλά του. Το 8494 ήταν κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να μας δώσει συνέχιση προς 8540. Κοντινή στήριξη το 8444 και κύρια το 8410 - 8388 που διάσπαση μπορεί να δώσει το 8360 που είναι και το "Stop loss" στα "Long".

O S&P 500 κράτησε για άλλη μία φορά την στήριξη του 1659 ενώ κατάφερε να καταγράψει και νέο υψηλό. Το φλερτ με το ανοδικό του κανάλι συνεχίζεται, όμως δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ και το πιο πιθανό είναι να μας δώσει μία διόρθωση. Το "stop loss" συνεχίζει να είναι το 1658 που διάσπαση μπορεί να μας δώσει, αν μη τι άλλο, το 1645, ενώ το 1663 είναι κοντινή μας στήριξη και το 1675 κοντινή αντίσταση.

Ο Dow Jones συνέχισε την τασική του κίνηση χωρίς να μπορέσει να σπάσει την στήριξη στο 15290 που είναι, πλέον, και το "take profit" στα "Long". Το τετράωρο διάγραμμα μας δείχνει πως συνεχίζει το φλερτ με την πάνω μεριά του ανοδικού του καναλιού που πλέον είναι στην περιοχή του 15400-15450 ενώ κοντινή στήριξη έχει το 15336 και 15311. Διάσπαση του 15290 το πιο πιθανό είναι να μας φέρει στην περιοχή του 15214 ή και του 15150.

Τώρα πάνω από το 15450 μόνο τυχαία θα μπορούσαμε να ορίσουμε μία αντίσταση, αναφέρει η ΑΕΠΕΥ.


Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, αξίζει να αναφερθεί ότι οι τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αφαίρεσαν από τον Γενικό Δείκτη 6,24% και από τον Τραπεζικό 33,67%.

Και σήμερα, ιδιαίτερα υψηλός ο συγκεντρωτισμός, όσον αφορά τον τζίρο, καθώς μόλις τρεις τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι ΠΕΙΡ, ΕΤΕ και ΑΛΦΑΔ απέσπασαν το 63% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Στο ταμπλώ του 25αρη, σχετικά λιγότερες οι μετοχές που τερμάτισαν την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Alpha Bank (+1,24%), Eurobank (+20,94%), Eurobank Properties (+1,39%), Βιοχάλκο (+1,24%), Ελλάκτωρας (+0,84%), Μυτιληναίος (+1,95%), ΟΤΕ (+2,17%), Σωλ. Κορίνθου (+3,86%) και Τέρνα Ενεργειακή (+1,44%), ενώ αμετάβλητες έκλεισαν οι μετοχές των Intralot, Folli Follie Group.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Εθνική (-9,57%). Απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια και ΟΠΑΠ, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Μεταξύ 5,04 και 5,40 ευρώ, κινείται εδώ και αρκετές συνεδριάσεις η μετοχή του Μυτιληναίου, που έχει σαν σημαντική στήριξη την ζώνη 5,10 - 5,00 και ουσιαστική αντίσταση τα 5,65 ευρώ.

Ένα ακόμη καλό τρίμηνο ανακοίνωσε ο όμιλος, με την ισχυρή απόδοση του τομέα ενέργειας να αντισταθμίζει την αναμενόμενη αδυναμία στα αποτελέσματα της Μέτκα λόγω καθυστερήσεων, σημειώνει η Eurobank Equities. Η χρηματιστηριακή αναπροσαρμόζει την τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 6,1 από 6,2 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση "buy". Η μετοχή διαπραγματεύεται με Ρ/Ε 8 με βάση τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2014.

Μεταξύ 8,70 και 9,30 ευρώ κινείται στις τελευταίες συνεδριάσεις ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων, αλλάζοντας τελικά πρόσημα σχεδόν επί καθημερινής βάσεως.

Σε υποβάθμιση της σύστασης για τα Ελ. Πετρέλαια σε “hold” από “buy”, αλλά και σε αύξηση της τιμής-στόχου στα 9,4 ευρώ ανά μετοχή από 8,1 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η Societe Generale, εκτιμώντας πως ο όμιλος ίσως να μην επωφεληθεί πλήρως από την αναβάθμιση του διυλιστηρίου της Ελευσίνας, το 2013. Ο διεθνής οίκος μειώνει την πρόβλεψή του για τα καθαρά κέρδη του συνόλου της χρήσης στα 141 εκατ. ευρώ, από 262 εκατ. ευρώ προηγουμένως.

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την μετοχή της Motor Oil, που έχει κοντινή στήριξη τα 8,98 ευρώ.

Ζημιές ύψους 14,2 εκατ. αναμένεται να εμφανίσει στο α' τρίμηνο η εισηγμένη, λόγω επιπτώσεων από την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου και έκτακτης επιβάρυνσης 15 εκατ. από φορολογία, σύμφωνα με την IBG. Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι οι ζημιές από αποθέματα αναμένονται στα 9 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι κερδών 10 εκατ. στο Q1 του 2012. Τα κέρδη της εταιρίας, εξαιρουμένων των έκτακτων παραγόντων, εκτιμώνται στα 10 εκατ. ευρώ. Η IBG διατηρεί τιμή-στόχο στα 9,2 ευρώ και σύσταση "accumulate" για τη μετοχή.

Εκτός από τον τίτλο της Alpha Bank, που αναφέρθηκε παραπάνω, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Σωλ. Κορίνθου συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και έχοντας σαν σημαντική αντίσταση τα 2,59 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον τίτλο του ΟΠΑΠ, εν μέσω εκτιμήσεων για μη ικανοποιητικά αποτελέσματα α΄ τριμήνου. Ο τίτλος έχασε την πρώτη στήριξη των 7,98 ευρώ και ουσιαστικά, η τάση θα παιχτεί στην στήριξη των 7,12 ευρώ.

Χαμηλότερα του 25αρη, κινητικότητα σε Αττικής, HOL (λόγω "συμπαθητικών" αποτελεσμάτων τριμήνου), Audio Visual, Ελ. Καλώδια, Ιντρακόμ, Σιδενόρ, Ευρ. Πίστη, ενώ με λίγες συναλλαγές ο Καρέλιας επαναπροσεγγίζει σε κλείσιμο το ιστορικό υψηλό των 162,5 ευρώ (έκλεισε στις 10/5/2013).

Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της Profile. Σήμερα, στα 1,18 ευρώ άλλαξαν χέρια 90000 τεμ. (όχι "πακέτο").

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, σημαντικό ενδιαφέρον θα συνεχίσει να έχει ο τίτλος των Μύλων Λουλη. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ της Μύλοι Λούλη Α.Ε. και της AL DAHRA AGRICULTURE SPAIN S.L., η δεύτερη θα καλύψει αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση ύψους 7,8 εκατ. ευρώ, με την οποία θα αποκτήσει επιπλέον ποσοστό, ώστε το σύνολο της συμμετοχής της μετά της αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου, να ανέλθει στο 20%. Δηλαδή θα πληρώσει το υπόλοιπο 10% με 5,12 ευρώ ανά μετοχή, όταν την ίδια ώρα στο ταμπλώ του Χ.Α. ο τίτλος έκλεισε στα 3,54 ευρώ.


----ΧΠΑ

Το συμβόλαιο του Ιουνίου, αντίθετα με τον δείκτη στην υποκείμενη, σημείωσε ημερήσια άνοδο 0,13% και έκλεισε με premium 1,65%, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι η τελευταία πράξη (376,75) έγινε με premium 2,50%.

Σημαντική, περαιτέρω, μείωση στον όγκο συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.009 συμβόλαια).

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.542, τιμή εκκαθάρισης 373,75) κινήθηκαν μεταξύ 368,75 και 381,75 μονάδων.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (731), ΟΤΕ (2.654), MIG (2.254), Μυτιληναίο (578), ΔΕΗ (1.498), ΓΕΚ (585), Eurobank (5.383), Ελλάκτωρα (202), Intralot (112), ΕΧΑΕ (170), Σιδενόρ (350), Βιοχάλκο (185), Motor Oil (101).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 44% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν χαμηλός στα 425 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (380 δικαιώματα αγοράς και 45 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων σε: Μυτιληναίο (2.000 τεμ.)
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (4.151.250), Εθνική (4.988.487 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v