Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Φρένο" από Coca Cola, ETE και ΟΠΑΠ

Διορθώνει το ΧΑ λόγω υποχώρησης των CCHBC και ΟΠΑΠ και δευτερευόντως λόγω των διψήφιων απωλειών της Εθνικής που χάνει το 1 ευρώ. Κινείται ανοδικά ο Ft Mid, υπεραποδίδουν η Alpha και η Eurobank.

Η ροή των τελευταίων συνεδριάσεων και η ταχύτητα και της σημερινής μας υποχρεώνουν να παρακολουθήσουμε από πολύ πιο κοντά τι γίνεται στην αγορά μας.

Βασικοί δείκτες έχουν γυρίσει χαμηλότερα, παρά τη συνολικότερη ανοδική κίνηση πολλών μετοχών από τη μεγάλη και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Με απώλειες ο Γενικός Δείκτης και ο Ftse Large Cap, σε αντίθεση με τον προπομπό Ft Mid, που επιμένει ανοδικά.

Μετοχές κλειδιά η CCHBC και ο ΟΠΑΠ, είχε φανεί από την αρχή της συνεδρίασης πως θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά. Με αφορμή τα αποτελέσματα του Οργανισμού, αυτή η διαφορά κατά πάσα βεβαιότητα θα ήταν προς το χαμηλότερο για τον Γενικό Δείκτη. Με το γύρισμα και της μετοχής της CCHBC (λίγο μετά τις 11.10 ) φάνηκε πως το Χ.Α. δύσκολα θα σήκωνε κεφάλι σήμερα. Τουλάχιστον όσον αφορά τους δύο βασικούς δείκτες. Σταδιακά, εντάθηκαν οι ρευστοποιήσεις-πιέσεις και στη μετοχή της Εθνικής, που λίγο μετά τις 12.00 έφθανε να χάνει 12,10%, «κινδυνεύοντας» στο 1,01 ευρώ, για να διευρυνθούν οι απώλειες του Γ.Δ. και του Ftse Large Cap.

Λίγο μετά τις 12.00 ο μεν Γ.Δ. υποχωρεί στις 1.075 μονάδες (-1,25%), ο δε 25άρης κατά -1,86% στις 365. Αντιθέτως, κατά 1,37% ενισχύεται ο Ft Mid στις 1.260 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών στα 50,4 εκατ. ευρώ, με 80,1 εκατ. τεμάχια από τα οποία 13,5 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής και άλλα 12,6 στη μετοχή της Πειραιώς.

Προβληματική η εικόνα της Εθνικής, με την τιμή της μετοχής χαμηλότερα και στο 0,99 ευρώ, με επιθετικότερες πωλήσεις στη διάσπαση του 1 ευρώ. Από τεχνική πλευρά, για τη μετοχή της ΕΤΕ η υποχώρησή της χαμηλότερα του 1 ευρώ κλείνει τον βραχυπρόθεσμο ανοδικό κύκλο που ξεκίνησε στις 10/5 με επιθετικές αγορές.

Προβληματική η βραχυπρόθεσμη τάση για τη μετοχή της ΕΤΕ, που θα πρέπει να βρει στηρίγματα προς το 0,95 ευρώ στη συνέχεια.

Παρ' όλα αυτά, δεν μας ενοχλεί τόσο η αναπόφευκτη διόρθωση της Εθνικής, όσο η σταθερή διολίσθηση της δεικτοβαρούς CCHBC, που εξακολουθεί να λειτουργεί σαν... χειραγωγός των δύο βασικότερων δεικτών. Στις 11.15 σημειώθηκε χαμηλή τιμή στα 20,54 ευρώ, τιμή που ξαναβλέπει η μετοχή λίγο μετά τις 12.10. Οι συναλλαγές στη μετοχή δεν ξεπερνούν τις 22-23.000 κομμάτια.

Από κοντά και η μετοχή του ΟΠΑΠ, με απώλειες έως 4,35%, και μάλιστα με υψηλές συναλλαγές, που παραπέμπουν σε πολύ πιθανή περαιτέρω διόρθωση προς τα 7,50-7,40 ευρώ.

Επιμένουν ανοδικά Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Σωληνουργεία Κορίνθου, ενώ από τις τράπεζες η Alpha Bank κι η Eurobank αντιδρούν υψηλότερα, ενώ η μετοχή της Πειραιώς διορθώνει προς το 0,355 ευρώ. Ενδεικτικά, αναφέρουμε πως η διακύμανση της Πειραιώς ξεκινά από τα αρχικά τοπικά υψηλά τωου 0,415 μέχρι τα προ ολίγου χαμηλά στο 0,352 ευρώ.

Με μικρές απώλειες (έως 0,54%) τα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια, με τον DAX σταθερά κοντά στα υψηλά του.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v