ΧΑ: Εστειλε μηνύματα και στην διόρθωση

Οι ρευστοποιήσεις και το "χτύπημα" από το εξωτερικό. Οι στηρίξεις που αμφισβητήθηκαν και οι αντοχές που έστειλαν... σήματα. Οι κινήσεις των τραπεζών λίγο πριν το τελικό φινάλε. Η πορεία του ΧΑ και η πραγματική οικονομία.

Δεδομένης της συγκυρίας το ΧΑ δεν τα πήγε και τόσο άσχημα όσο φάνηκε σε αρκετές πτυχές του...ταμπλό.

Σύμφωνοι, ο τραπεζικός δείκτης «γύρισε» λίγο απότομα, η διόρθωση των ξένων χρηματιστηρίων από το βράδυ της 22/5 μπορεί να επέτεινε τις ρευστοποιήσεις και την υποχώρηση μη τραπεζικών μετοχών, όμως οι σημαντικές στηρίξεις του Γενικού Δείκτη και του Ftse Large Cap δοκιμάσθηκαν, αμφισβητήθηκαν, αλλά κράτησαν και σε κλείσιμο στην συνεδρίαση της 24ης Μαΐου. Άλλωστε ο Μάιος ξεκίνησε από χαμηλότερα επίπεδα για το σύνολο των βασικών δεικτών, κυρίως όμως κάνοντας την ανατροπή στις τράπεζες.

Στο σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου αναφέρονται ενδιαφέροντα στοιχεία, όχι μόνο για τη συνεδρίαση της Παρασκευής, ενώ στο άρθρο του Γιώργου Σαββάκη αναλύονται τεχνικές λεπτομέρειες χρήσιμες για τη συνέχεια.

Μην διαφεύγει της προσοχής μας, πως αρκετοί παίκτες επιφυλάσσονταν για τον Μάιο, θεωρώντας πως θα επιβεβαίωνε τον χρηματιστηριακό κανόνα (sell in May and go away). Και όμως ο κλάδος των τραπεζών επανήλθε στο προσκήνιο, η ανακεφαλαιοποίηση των τριών συστημικών προχωρά, η Eurobank βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο -υπό το ΤΧΣ- με ενδιαφέροντες σχεδιασμούς και ο Economist καταγράφει το γεγονός.

Συγκεκριμένα «...για τρία χρόνια το ξένο χρήμα έφευγε από την Ελλάδα. Τώρα το κύμα γυρίζει», γράφει ο Economist. «Αυτήν την εβδομάδα», σημειώνει, «στελέχη της Alpha Bank ήταν στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη για να συγκεντρώσουν ιδιωτικά κεφάλαια για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το roadshow είναι μέρος μιας μεγαλύτερης επιχείρησης: της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών».

Το, ότι στις Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς τοποθετούνται και επενδυτικά κεφάλαια προφανώς είναι επ΄ωφελεία του συστήματος και της αγοράς. Η απόφαση της Probank (του Επιτρόπου που έχει οριστεί από την ΤτΕ) να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια μέσω της εισόδου στο ΧΑ, η διαφαινόμενη αυτόνομη πορεία της Attica Bank λειτουργούν προς όφελος της ευρύτερα εννοούμενης αγοράς.

Ζητούμενη η ολοκλήρωση αυτής της τόσο απαραίτητης διαδικασίας. Θα ακολουθήσει η περίοδος εκχώρησης μη τραπεζικών δραστηριοτήτων, παγίων κ.λπ. με εντυπωσιακές όπως προοιωνίζεται μεταβολές για να φτάσει ο κλάδος στο σημείο που χρειάζεται η πραγματική οικονομία, οι επιχειρήσεις, η κοινωνία.

Το σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη (με αφορμή τις προειδοποιήσεις του Κων. Κεφαλά της ΒΙΟΧΑΛΚΟ) επιβεβαιώνει το οριακό σημείο που βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του εγχώριου επιχειρείν, ολόκληροι παραγωγικοί ιστοί του τόπου με επιτακτική την επανεκκίνηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Χρηματιστηριακά τομείς αλλά και όλο και περισσότερες μεμονωμένες επιχειρήσεις προεξοφλούν την σταδιακή βελτίωση της κατάστασης τους. «Πάτο» το 2013 βλέπουν τώρα οι επιχειρήσεις, σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης

Μεγαλώνει συνεχώς ο αριθμός των επιχειρηματιών διαφόρων κλάδων που θεωρούν πολύ πιθανό πως θα δούμε τον πάτο της εγχώριας ζήτησης μέσα στο 2013 και από την επόμενη χρονιά θα αρχίσει μια -δειλή έστω- φάση ανάκαμψης αναφέρεται μεταξύ άλλων και πράγματι οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές.

Όμως ας μη γελιόμαστε. Αναφερόμαστε σε ενδείξεις, σε μεμονωμένες εταιρείες ή και επιχειρηματίες που με επίπονη εξαγωγική προσπάθεια βελτιώνουν κάπως τη μέχρι τώρα δεινή θέση τους. Κλειδί ήταν και παραμένει η προοπτική επανεκκίνησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος (θα το επαναλαμβάνουμε συνεχώς), προοπτική που περνά μέσω της ανακεφαλαιοποίησης.

Όπως εύστοχα έχει σημειώσει ο διοικητής τη ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, το ζητούμενο είναι η μείωση του κόστους χρήματος. Εάν μειωθεί για τις τράπεζες, τότε αυτές θα πρέπει να χορηγήσουν- και πάλι- κεφάλαια με λογικότερα επιτόκια προς τις επιχειρήσεις.

Το γεγονός της απόδοσης 152% από τα χαμηλά 52 εβδομάδων για το ΧΑ είναι ενδεικτικό της προεξόφλησης που επιχειρείται στο Χρηματιστήριο όχι από την αρχή του έτους αλλά από τα ελάχιστα στις αρχές Ιουνίου του 2013.

Η χρηματιστηριακή βελτίωση των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ προφανώς και σχετίζεται σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό με την βελτίωση των μεγεθών, των προοπτικών αυτών των επιχειρήσεων. Το ίδιο και συμβαίνει και στον ιδιωτικό τομέα, είτε αφορά εταιρείες της μεγάλης, μεσαίας είτε χαμηλότερης αποτίμησης.

Από τεχνική πλευρά το ΧΑ δεν θα μπορούσε να μην διορθώσει, με τον ΓΔ να κινείται σχεδόν... μονόπατα προς τις 1.160 μονάδες και τον Ft Large Cap έως τις 410. Η οπισθοχώρηση ήταν αναπόφευκτη, επιβεβλημένη για κάποιους.

Ο ΓΔ μπορεί να μην κράτησε στη συνεδρίαση της 23/5 τις 1.050 μονάδες όπως περίμεναν πολλοί, δοκίμασε ωστόσο και δεν έχασε τις σημαντικές 1.025 στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Το, ότι η διόρθωση ξεκίνησε την Δευτέρα (με εσωτερικές αφορμές) για να συνεχιστεί Τετάρτη-Πέμπτη λόγω των πιέσεων στις ξένες αγορές μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της αγοράς μας. Αυτό γιατί τα κεφάλαια που κατοχυρώθηκαν αυτές τις συνεδριάσεις θα αποδειχθούν πολύ χρήσιμα για τη συνέχεια. Και δεν αναφέρομαι μόνο στη ρευστότητα που συμμετέχει στις α.μ.κ των τραπεζών.

Στην εκκίνηση του τελευταίου ανοδικού κύκλου αναφερόμασταν σε δύο παραμέτρους απαραίτητες για την πειστική ανοδική διάσπαση των 1.200 μονάδων κυρίως όμως των 420-450 μονάδων για τον FtSe Large Cap. Συναλλαγές τουλάχιστον 170 εκατ. ευρώ ανά συνεδρίαση και πειστική κίνηση από τον προπομπό Ft Mid.

Σημειωτέον, πως στη συνεδρίαση της Παρασκευής οι συναλλαγές ήταν σχεδόν στο μισό του μ.ο των τελευταίων δύο εβδομάδων. Και ο Ft Mid από την περιοχή των 1.180-1.200 μονάδων «δείχνει» πως μπορεί να βγάλει μία καλή αντίδραση. Με πρώτο στόχο τις 1.350-1.360 μονάδες. Που όλως συμπτωματικώς είναι η «τρίτη κορυφή» στο διάγραμμα του δείκτη μετά τις δύο πρώτες στις 10 και 23 Ιανουαρίου 2013. Επί της ουσίας αυτά τα υψηλά επίπεδα αντιστοιχούν σε τιμές Μαΐου 2011.


Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.035,12 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 10,19%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 υποχώρησε 13,69% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες 6,90%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Τράπεζες (-39,66%), Υγεία (-16,02%), Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (-14,82%) και Προσωπικά & Οικιακά Προϊόντας (10,81%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαία άνοδο σημείωσε μόλις ένας κλάδος και συγκεκριμένα το Εμπόριο (0,92%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: PC Systems (41,38%), Τηλέτυπος (38,21%), Forthnet (33,33%), Μύλοι Λούλη (31,52%), Compucon (28,57%), Πήγασος Εκδοτική (25%), Q&R (19,51%), Spider (18,75%), Ακρίτας (16,60%) και Νάκας Μουσική (16,22%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Τράπεζα Πειραιώς (-57,80%), Εθνική Τράπεζα (-50,82%), ΒΙΣ (-47,82%), Eurobank (-40,46%), Αλφα Γκρισιν (-37,50%), Attica Bank (-21,08%), Τεχνικές Εκδόσεις (-30%), Αλκο (-28,75%), Σελόντα (-27,42%) και Καθημερινή (-27,26%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v