Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαβολοβδομάδα στο Χρηματιστήριο

Έσπασε εντυπωσιακά το σερί έξι συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων στο ΧΑ. Στο 10,2% οι απώλειες για τον ΓΔ, στο 39,66% για τον τραπεζικό δείκτη. Συρρίκνωση τζίρου σήμερα. Που κρίνεται η τάση για 13 μετοχές του FTSE-25.

Ολοκληρώθηκε μία χρηματιστηριακή εβδομάδα "αφιερωμένη στο κόκκινο", καθώς σε όλη την διάρκειά της ο Γενικός Δείκτης δεν "είδε" έστω και ένα θετικό κλείσιμο.

Έτσι, μετά από έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, το σερί έσπασε εντυπωσιακά με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαίες απώλειες 10,19% και τον Τραπεζικό εβδομαδιαίες απώλειες 39,66%. Από την αρχή του χρόνου τα κέρδη του Γενικού Δείκτη περιορίστηκαν στο 14,01%, ενώ ο Τραπεζικός έχει γυρίσει σε απώλειες 6,58%.

Στα χαρακτηριστικά της ημέρας, εκτός από το τεχνικό πρόβλημα μετάδοσης δεδομένων που είχε το Χ.Α. από τις 10.36 έως και τις 11.25, η εντυπωσιακή συρρίκνωση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 13 συνεδριάσεων). Μετά από 12 συνεδριάσεις, ο τζίρος βρέθηκε να υποχωρεί εκ νέου χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ., κάτι που επιβεβαιώνει ότι οι σημερινές απώλειες ήταν αποτέλεσμα ανυπαρξίας αγοραστών και πολύ λιγότερο αποτέλεσμα επιθετικών πωλήσεων, έστω και αν υπάρχει το "άλλοθι" από την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης του τίτλου της Εθνικής.

Από την άλλη, ο συγκεντρωτισμός στο μέτωπο του τζίρου, φαίνεται ότι ήλθα και θα μείνει στο Χ.Α., αφού και σήμερα το 77% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών αφορούσε μόλις πέντε τίτλους (ΑΛΦΑΔ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ).

Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι μετά τα πρώτα λεπτά ο Δείκτης κινήθηκε προς υψηλότερα επίπεδα φθάνοντας μέχρι τις 1054,09 μονάδες (+1,51%), αποτέλεσμα των πρωινών αγοραστών σε Τραπεζικούς τίτλους. Έτσι ο τίτλος της Eurobank αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,5120 ευρώ (+13,26%), της Πειραιώς μέχρι τα 0,3430 ευρώ (+7,5%), της Αττικής μέχρι τα 0,5000 ευρώ (+11,11%) και ο Τραπεζικός δείκτης μέχρι τις 217,75 μονάδες (+2,57%). Όμως οι πρωινοί αγοραστές σε Τραπεζικές μετοχές, γρήγορα διαπίστωσαν ότι δεν βρίσκουν "συνοδοιπόρους" και η διάβρωση των πρωινών κερδών είχε εντυπωσιακά γρήγορα.

Σαφώς διαφοροποιημένη η εικόνα από την μετοχή της Alpha Bank που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Σύμφωνα με τον "Economist", η Alpha προηγείται στο κυνήγι των ιδιωτικών κεφαλαίων. Ένα γκρουπ διεθνών Τραπεζών με επικεφαλής την JP Morgan έχει εγγυηθεί την αύξηση των 457 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται η Δευτέρα 27/5 θα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του δικαιώματος της Alpha Bank στο Χ.Α., ενώ η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης θα κρατήσει έως και τις 31/5/2013. Σήμερα, το δικαίωμα της Alpha έκλεισε στα 1,25 ευρώ (+8,7%), διακινώντας 22780060 τεμ.

Οι Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς είναι "οι τρεις επιζήσαντες" που απέφυγαν την Κρατικοποίηση και αύξησαν το μερίδιο Αγοράς τους, αναφέρει σε έκθεση της η Berenberg. Oι τρεις Τράπεζες έχουν αυξήσει το μερίδιο τους στα δάνεια στο 73% από 50%, έχοντας απορροφήσει τα μικρότερα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα.

Το μεγαλύτερο κέρδος έχει σημειώσει η Πειραιώς, καθώς μετά την απόκτηση των Millennium, ATE, Γενική και των υποκαταστημάτων των Κυπριακών Τραπεζών ανέβασε το μερίδιό της στο 30% από 13%. Όπως σημειώνει η Berenberg, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις Ελληνικές Τράπεζες είναι το πιστωτικό ρίσκο. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Alpha και της Πειραιώς ξεπέρασαν το Q1 το 30% του συνόλου των δανείων τους.

Αν και ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνεται, η Berenger προειδοποιεί τους επενδυτές ότι πρέπει να περιμένουν περαιτέρω διάβρωση των κεφαλαίων τους. Παράλληλα τονίζει ότι και οι τρεις Τράπεζες διαθέτουν κεφαλαιακά μαξιλάρια για να αντέξουν μια επιπρόσθετη επιδείνωση στην ποιότητα του ενεργητικού τους, με την Πειραιώς να βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τις άλλες δύο.
 
Σχετικά με την αποτίμηση των Ελληνικών Τραπεζών, οι αναλυτές της Berenger εκτιμούν ότι η μετοχή της Alpha Bank είναι η φθηνότερη, με εμπράγματη λογιστική αξία (TVB) 0,8. Ακολουθεί η Πειραιώς με TVB 1 και η Εθνική με 2.

Δεν έλειψαν οι "μικροεκπλήξεις" από τις τελικές δημοπρασίες

Στις 17.00 ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν οριακά υψηλότερα από το χαμηλό ημέρας των 1028,41 μονάδων και πιο συγκεκριμένα στις 1028,55 μονάδες με απώλειες 0,95%. Η μετοχή της ΕΕΕ βρισκόταν στα 20,11 ευρώ (-0,45%), του ΟΤΕ στα 6,92 ευρώ (-0,57%) και του ΟΠΑΠ στα 7,31 ευρώ (-3,94%). Μετά τις δημοπρασίες ο τίτλος της ΕΕΕ έκλεισε στα 20,59 ευρώ (+1,93%), του ΟΠΑΠ στα 7,41 ευρώ (-2,63%), του ΟΤΕ στα 7,06 ευρώ (+1,44%) και ο Γενικός Δείκτης στις 1035,12 μονάδες (-0,31%).


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Ο Nikkei απέδρασε με θετικό κλείσιμο από τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, "κόκκινα" ταμπλώ σε Ευρώπη και στο ξεκίνημα της Wall Street, παρά τα θετικά μάκρο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ιαπωνικός δείκτης σημείωσε ενδοσυνεδριακό άλμα άνω του 3% το οποίο στη συνέχεια μετατράπηκε σε βουτιά άνω του 3%, για κλείσει με κέρδη 0,89%.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Χώρας Haruhiko Kuroda σε μια προσπάθεια να επαναφέρει την ηρεμία δήλωσε σήμερα ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα διενεργεί με ευέλικτο τρόπο τις πράξεις στην Αγορά και θα ενισχύσει την επικοινωνία με την Αγορά για να αποτρέψει τη μεταβλητότητα στις αποδόσεις των ομολόγων. Ο κεντρικός τραπεζίτης δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις "καθημερινές κινήσεις" του Ιαπωνικού Χρηματιστήριου και των Αγορών ομολόγων επισημαίνοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει στόχο συγκεκριμένα επίπεδα για τις τιμές των μετοχών ή το Ιαπωνικό γεν.

Κατά 0,1% αναπτύχθηκε το ΑΕΠ της Γερμανίας το πρώτο τρίμηνο του 2013 όπως δήλωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας επιβεβαιώνοντας την αρχική της εκτίμηση. Το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, είχε συρρικνωθεί κατά 0,7%. Σε ετήσια βάση το Γερμανικό ΑΕΠ βαίνει μειούμενο κατά 1,4%.

Το 105,7 άγγιξε τον Μάιο ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo στη Γερμανία, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν 104,5, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του ινστιτούτου Ifo είχε διαμορφωθεί στο 104,4.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ο Γερμανικός δείκτης DAX, καθώς έχει διασπάσει τα πρόσφατα χαμηλά του αλλά και τον ΚΜΟ 200 ωρών και πλέον η πτωτική τάση μπορεί να αποκτήσει βραχυπρόθεσμη δυναμική. Κοντινή στήριξη στις 8281 μονάδες και αμέσως επόμενη στις 8150. Στην παρούσα φάση οι αναλυτές συνιστούν αποχή, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση μέχρι τις 8040 μονάδες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι παραγγελίες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά στην Αμερικανική οικονομία σημείωσαν άνοδο 3,3% τον Απρίλιο. Οι αναλυτές του Marketwatch περίμεναν ότι οι παραγγελίες θα αυξηθούν κατά 1,4%.

Σύμφωνα με την Jefferies, τα κερδοσκοπικά hedge funds, αφού πρώτα έκαναν "παιχνίδι" με την Ελλάδα, πλέον έχουν "μετακομίσει" στη Ρουάντα, καθιστώντας την, πλέον, τον πιο ελκυστικό προορισμό κεφαλαίων. Σύμφωνα με την Jefferies πλέον οι "πρωτοπόροι" αναζητούν το επόμενο "πακέτο" ομολόγων που θα "ανεβάσουν" στην ημερήσια ειδησεογραφία, κερδίζοντας πολλά δισεκατομμύρια.

Ποια θα είναι αυτή; Πιθανότατα το Ιράκ, το οποίο επιδεικνύει χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού, ανάπτυξη και πλεονάσματα, το τρίπτυχο δηλαδή της ελκυστικότητας για τα κεφάλαια των hedge funds. Άλλωστε, ήδη αναζητούν τους λόγους για τους οποίους μια Χώρα μπορεί να κρύβει αποδόσεις, που τα επενδυτικά κεφάλαια να μην έχουν ανακαλύψει ακόμη.

Ένας από αυτούς είναι ότι τα συναλλαγματικά αποθεματικά του Ιράκ προβλέπονται φέτος στα 80 δισ. δολάρια, τρεις φορές πάνω από το Δημόσιο εξωτερικό χρέος Η Jefferies πάλι επισημαίνει ότι το Ιρακ κυκλοφορεί μόνο ένα ομόλογο ύψους 2,7 δισ. ευρώ και λήξης 2028, το οποίο δεν έχει αξιολόγηση. Με δεδομένη τη δυναμική της Χώρας και την απόδοση υψηλότερη του 6,8%, τα hedge funds θα αρχίσουν να ποντάρουν στην ικανότητα της Ιρακινής Κυβέρνησης να αποπληρώσει το ομόλογό της.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η ανοδική υπερβολή, συνήθως φέρνει την υπερβολή του κάτω στις Αγορές και αυτό δεν άργησε να επιβεβαιωθεί στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Με κινητήριο μοχλό τους "συνήθεις ύποπτους" του Τραπεζικού κλάδου, η Αγορά έχασε παραπάνω από όσα κέρδισε την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφοντας ένα πτωτικό σερί πέντε συνεδριάσεων.

Οι Τράπεζες επέστρεψαν στις τιμές που είχαν από την αρχή του έτους ενώ οι τζίροι της Αγοράς, μετά το ρεκόρ των 290 εκατ. ευρώ της προηγούμενης Παρασκευής, συρρικνώθηκαν στο τέλος της εβδομάδας κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ γεγονός που οφείλεται στην απουσία διαπραγμάτευσης της Εθνικής Τράπεζας αλλά και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης πολλών βραχυπρόθεσμων παικτών που είχαν ως επί το πλείστον εστιάσει την επενδυτική τους δραστηριότητα σε γρήγορες κινήσεις υψηλής μόχλευσης.

Η Αγορά βρίσκεται στον χρονικό πυρήνα των Τραπεζικών αυξήσεων κεφαλαίου που θα απαιτήσουν ρευστότητα για την ολοκλήρωση τους, ένα παράγοντα φύσει ανασταλτικό για την άνοδο των μετοχών.

Φαίνεται ωστόσο ότι σημαντικό μέρος αυτής της ρευστότητας έχει ήδη "τακτοποιηθεί", καθώς οι απώλειες του Γενικού Δείκτη και οι ημερήσιες συναλλαγές κινούνται σε φθίνουσα πορεία. Λόγω, επομένως, των μικρών χρονικών περιθωρίων η ένταση της διορθωτικής κίνησης έχει περισσότερους λόγους να εξαντλείται παρά να ενισχύεται και η Αγορά ίσως έχει αρχίσει να ψάχνει τον επόμενο καταλύτη που θα δώσει κίνητρα νέων τιμολογήσεων.

Την ίδια στιγμή τα δημοσιευμένα αποτελέσματα των εταιρειών δεν έχουν δώσει κάποια ευκαιρία ανοδικής διαφοροποίησης, καθώς κινούνται πολύ κοντά στο εύρος των εκτιμήσεων ή δεν έχουν την δυναμική των ισχυρών κερδών που θα δημιουργούσε ένα νέο πυρήνα ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα έως τώρα και στο 10% του συνόλου των εταιρειών που έχουν δημοσιευμένα στοιχεία α’ τριμήνου, οι πωλήσεις παρουσιάζουν μείωση 9%, τα λειτουργικά κέρδη είναι μειωμένα κατά 21% και η καθαρή κερδοφορία είναι μειωμένη κατά 60%.

Συμπεριλαμβανομένων ωστόσο των εκτάκτων κερδών των Τραπεζών, η κερδοφορία διαμορφώνεται στα 6,8 δισ ευρώ.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε από το υψηλό εβδομάδας –και έτους- και έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό εβδομάδας. Αν και τα νούμερα της διόρθωσης δεν είναι αμελητέα οι ταλαντωτές βρίσκονται στο μέσο της διαδρομής έχοντας αποφορτιστεί σημαντικά από τις υπεραγορασμένες ζώνες τιμών.

Η επόμενη στήριξη της Αγοράς βρίσκεται στην περιοχή που οριοθετούν ο κινητός μέσος των 30 και 50 ημερών μεταξύ 1.015 και 995 μονάδων επίπεδο από το οποίο αναμένεται κάποια ανοδική αντίδραση η οποία θα κριθεί από την συμμετοχή (όγκοι) και την δομή.

Σε ιδανικές συνθήκες για το ανοδικό σενάριο, η εξάντληση της διορθωτικής κίνησης ενδεχομένως να γίνει πέριξ των 1.000 μονάδων του Γενικού Δείκτη και ακολούθως να υπάρξει μια διαδικασία συσσώρευσης που θα συρρικνώσει τις διακυμάνσεις.

Το σενάριο της συσσώρευσης είναι η βασική μας υπόθεση για την ερχόμενη εβδομάδα, αφού σε πολύ βραχυπρόθεσμο επίπεδο η Αγορά έχει περάσει σε υπερπουλημένες ζώνες τιμών που ενισχύουν τις πιθανότητες μιας τεχνικής αντίδρασης, αναφέρει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.


Καθώς φρενάρει το ράλι στα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, όπου οι τιμές των τίτλων τετραπλασιάστηκαν σε λιγότερο από έναν χρόνο, ο οικονομολόγος της Exotix, Gabriel Sterne, εξετάζει το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι, σύμφωνα με την "Wall Street Journal".
Κατά τον Sterne, υπάρχουν τρία σενάρια για την Ελληνική οικονομία:

Το πρώτο, που συγκεντρώνει πιθανότητες 50%, είναι αυτό της ανάκαμψης της Ελλάδας, σύμφωνα με το οποίο τα οικονομικά στοιχεία της Χώρας και η πολιτική είναι θετικά και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχωρούν στο 5,5% και των 30ετών στο 6%.

Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό του "συρσίματος", όπου η οικονομία ανακάμπτει με βραδύτερο ρυθμό και οι απογοητευτικές ειδήσεις από το εσωτερικό της Χώρας αντισταθμίζονται από τις παγκόσμιες πιέσεις στα assets με υψηλές αποδόσεις. Αυτό συγκεντρώνει πιθανότητες 30%. Σε αυτήν την περίπτωση, οι αποδόσεις των 10ετών και των 30ετών ομολόγων θα παραμείνουν κοντά στα τρέχοντα επίπεδά τους.

Τέλος, είναι το σενάριο "κοντά στην έξοδο", όπου η πολιτική αστάθεια και η ακραία πίεση εντός της Ελληνικής Κοινωνίας προκαλούν βουτιά των τιμών και εκτίναξη των αποδόσεων των 30ετών ομολόγων στο 24%. Αυτό συγκεντρώνει πιθανότητα 20%.

Από τις μετοχές του 25αρη, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΔΕΗ, Μέτκα και Alpha Bank, ενώ αντίθετα δεν "είδαν" θετικό πρόσημο οι Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή.

Οκτώ οι διασωθέντες από το ταμπλώ του FTSE25 (ούτε λόγος από εκεί και χαμηλότερα, καθώς στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις χάθηκε κάθε διάθεση διάκρισης) και πιο συγκεκριμένα οι Alpha Bank (+5,26%), EEE (+1,93%), Eurobank Properties (+1,73%), Motor Oil (+0,58%), Folli Follie Group (+0,56%), ΔΕΗ (+2,56%), Μετκα (+0,54%) και ΟΤΕ (+1,44%).

Αντίθετα, οι μεγαλύτερες απώλειες για Eurobank (-15,22%) και Πειραιώς (-13,75%). Απώλειες μεγαλύτερες του 5% για MIG και Σωλ. Κορίνθου, του 4% για Βιοχάλκο και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιποι από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Κακή η τελική εικόνα με 55 ανοδικές μετοχές έναντι 94 πτωτικών και 19 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 7%.

Προβληματισμός και για την τεχνική εικόνα του μη Τραπεζικού 25αρη, καθώς 13 τίτλοι έχουν διασπάσει καθοδικά τις πρώτες στηρίξεις και πλησιάζουν περιοχές που θα κρίνουν την διατήρηση, ή μη, του ανοδικού momentum, σύμφωνα μα την Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ


Πρώτη στήριξη

Αλλαγή τάσης

ΟΛΠ

18,78

18,35

ΤΙΤΑΝ

14,01

13,08

JUMBO

7,61

6,82

ΒΙΟΧΑΛΚΟ

5,45

4,77

ΕΛΛΑΚΤΩΡ

2,3

2,06

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

8,84

8,15

ΕΧΑΕ

6,13

5,76

ΜΕΤΚΑ

12,03

11,17

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

5,05

4,54

ΟΠΑΠ

7,48

7,12

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

3,43

3,14

FRIGOGLASS

5,4

5,01

MOTOR OIL

8,9

8,38



----ΧΠΑ

Συνεχίστηκε το σερί των πτωτικών συνεδριάσεων, με το συμβόλαιο του Ιουνίου να υφίσταται σφοδρή επίθεση και να μειώνει το premium στο οριακό 0,29%.

Μειώθηκαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ έμειναν σταθερές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.091 συμβόλαια)

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.655, τιμή εκκαθάρισης 351,5) κινήθηκαν μεταξύ 349,5 και 368,75 μονάδων.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (867), ΟΤΕ (1.330), MIG (2.228), Μυτιληναίο (1.005), ΔΕΗ (1.472), ΓΕΚ (507), Eurobank (4.039), Ελλάκτωρα (521), Intralot (246), ΕΧΑΕ (107), Σιδενόρ (172), Βιοχάλκο (219), Τέρνα Ενεργειακή (116).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, απόντες δήλωσαν οι επενδυτές στην Αγορά δικαιωμάτων του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης καθώς πραγματοποιήθηκαν μόλις 196 δικαιώματα (125 calls και 71 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανήλθε στο 45%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Το μόνο κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων σε: Μυτιληναίο (330 τεμ.)

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (4.151.250), Εθνική (4.611.734 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v