Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι "συστημικές" τράπεζες συντηρούν την άνοδο

Προς τις 1.050 μονάδες επανακάμπτει ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Προσπάθεια νέας μόχλευσης στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης για δικαιώματα Alpha. Aγοραστές στη μετοχή της ΔΕΗ.

Το βλέμμα σε τράπεζες και αποκρατικοποιήσεις σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, με τον κλάδο να παραμένει στο επίκεντρο. Ανοδικά ξεκίνησε, υψηλότερα συνεχίζει, με τον Γενικό Δείκτη προς τις 1.050 μονάδες.

Μάλλον μέτριες οι συναλλαγές, καθώς δεν ξεπερνούν τα 8 εκατ. ευρώ (στις 10.55), ανάλογες της συνεδρίασης της Παρασκευής. Ουσιαστικά, σημαντικά λιγότερες του μέσου όρου των τελευταίων δύο εβδομάδων. Κυρίως όμως της προηγηθείσας ανόδου. Στοιχείο όχι κατ΄ ανάγκην αρνητικό εάν υποθέσουμε πως αρκετοί παίκτες ήταν επιφυλακτικοί μετά το 5νθήμερο πτωτικό σερί του Χ.Α. και τη γενικότερη κατάσταση στις ξένες αγορές.

Το ενθαρρυντικό είναι πως από τις πρώτες κιόλας εντολές σε Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς φάνηκε πώς εννοούν και βλέπουν τη σημερινή συνεδρίαση συγκεκριμένοι παίκτες. Μάζεμα από τα χαμηλά της 23ης-24ης/5 σε Πειραιώς και Eurobank είχε γίνει ούτως ή άλλως, η μετοχή της Alpha Bank είχε ένα μεστό -όπως το χαρακτηρίσαμε- κλείσιμο την Παρασκευή, η ΕΤΕ προσωρινά εκτός ταμπλό και... η μόχλευση ήταν θέμα συγκυρίας και χρονισμού.

Να σημειωθεί ότι σήμερα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης για τα δικαιώματα της Alpha Bank.

Πέραν όμως των τριών τραπεζικών τίτλων (από τον Ft Mid ακολουθεί η μετοχή της Attica Bank), αρκετοί αγοραστές εμφανίστηκαν σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ αλλά και σε μετοχές σηματωρούς της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Πολύ γρήγορα έως 3,55% ψηλότερα η μετοχή της ΔΕΗ καθώς οι εξελίξεις έστω και έμμεσα την αφορούν (λόγω ΔΕΠΑ) και σε δεύτερη φάση άμεσα. Υψηλότερες τιμές και για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αν και οι συναλλαγές στη μετοχή της Επιχείρησης είναι αναλογικά περισσότερες από αυτές στον ΟΤΕ. Και σε απόλυτο αριθμό περισσότερες από του ΟΠΑΠ.

Αφορμής δοθείσης, Μυτιληναίος, Σωληνουργεία, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Intralot κ.ά. από τον FTSE Large Cap επανήλθαν στο βραχυπρόθεσμο κανάλι τους. Εάν έχει όντως διάρκεια η αρχική ανοδική αντίδραση, πιθανότατα για πολλές μετοχές αυτής της κατηγορίας θα επιχειρηθεί η επαναπροσέγγιση των πρώτων αντιστάσεών τους. Πρακτικά των στηρίξεων της αμέσως προηγούμενης ανοδικής κίνησης της αγοράς. Στις 355 προς 360 μονάδες ο FTSE Large Cap, ενώ ο σηματωρός Ft Mid (κατά την εκτίμησή μας) προς τις 1.240 μονάδες.

Λίγο μετά τις 11:00 ο Γενικός Δείκτης ενισχυόταν κατά 1,25% στις 1.047 μονάδες, με συναλλαγές 11,8 εκατ. ευρώ - 17,2 εκατ. τεμαχίων. Κατά 8,85% ψηλότερα η μετοχή της Alpha Bank στο 0,635 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v